HÅLL. Tobias följder moderklubben på håll och nämner att han känner bland annat Pontus Karlsson, Tobias Hilmerstam och Lucas Paulsson (AIK). Kusinen spelar i Vallentuna. Foto: Anders Ekström

JVM-aktuella Björnfot vill kröna succéåret med VM-guld

Han reste till USA med bara en resväska packad. Nu, ett drygt halvår senare, är Tobias Björnfot tillbaka i Sverige med tre NHL-matcher på kontot – och ett JVM i sikte. Ett fint hockeyår ska summeras med ett VM-guld till.

  • Publicerad 13:01, 20 dec 2019

Jag känner mig mogen och har fötterna på jorden. Jag försöker hela tiden vara ödmjuk, vara den jag är och tänka positivt.

Foto: Josefine Andersson

Det har onekligen varit ett händelserikt år för en 18-åring från Fresta, Upplands Väsby. Tobias Björnfot har upplevt så mycket 2019 att det nästan är svårt att sammanfatta, men vi gör ett försök.

På våren fick han som lagkapten lyfta VM-pokalen i U18-VM och sedan bar det av hemåt igen för att spela slutspel med Djurgården.

Det blev ingen längre vila för strax efter säsongsslutet började nästa resa.

Under flera säsonger har Tobias varit tippad att gå tidigt i draften. Och så blev fallet. 18-åringen, med Väsby IK som moderklubb, blev vald av Los Angeles Kings i förstarundan.

– Riktigt kul att bli vald i förstarundan, få förunnat. Roligt både för mig och min familj, berättar Tobias.

Under sommaren åkte han över till Kalifornien för camp med sin nya klubb. Med blott en resväska trodde Björnfot att det primärt skulle bli att visa upp sig för framtiden. De flesta experterna trodde på spel med DIF under hösten.

Men så blev det inte.

– Jag måste ha övertygat ledningen och överraskande nog positivt. Jag spelade bra i rätt tillfällen och gjorde det svårt för dom att skicka hem mig. Det blev två månader på hotell i början och jag har faktiskt inte varit hemma i Sverige förrän nu, säger Tobias i en fåtölj på spelarhotellet i Uppsala där JVM-truppen har sin förcamp.

– Skönt att få prata lite svenska igen, ha ha.

Tre matcher i NHL

Stjärnan Drew Doughty öste beröm över klubbens nya backtalang och han blev kvar i Los Angeles. Debuten i "världens bästa liga" kom i seriepremiären mot Edmonton Oilers i oktober.

– Det var riktigt kul att få möta de allra bästa spelarna, många är väldigt skickliga i NHL. Det blir en bra erfarenhet för nästa gång jag spelar där.

Tobias spelade ytterligare två matcher och har därefter spelat i AHL-laget Ontario Reign som ligger i utkanten av världsstaden.

– Jag har fått mycket speltid där och fått vara en ledande spelare. Jag hade ett bra möte med Kings och vi kom överens att jag behövde spela mycket och då passade Ontario bra. Det har varit mycket nytt såklart även där men jag känner att det gått helt okej. Det är ett bra gäng.

Hur var omställningen till nordamerikansk hockey?

– Tufft i början. En stor omställning. Framför allt alla engelska termer på is. Men det är en bra erfarenhet och jag har lärt mig väldigt mycket. Jag känner att jag har utvecklats sedan jag kom hit. Coacherna är väldigt rutinerade och kunniga och har hjälpt mig mycket.

Vad har varit svårast?

– Att allt hände så snabbt, men det var bara att köpa läget. Det har varit mycket att lära sig, allt från boende till den lilla rinken. En del resande. Mycket nytt helt enkelt. Omställningen har varit stor.

Foto: Jonny Andersson

"Väldigt roligt allting"

Björnfot har fått uppleva så mycket detta år att det tar tid att reflektera och se tillbaka.

– Händelserikt, säger han med ett leende. Det har varit massor med nyttiga erfarenheter och det har bara varit väldigt roligt allting.

Väsby IK-produkten, som fyller 19 i april, har heller inte svävat i väg trots alla framgångar.

– Jag känner mig mogen och har fötterna på jorden. Jag försöker hela tiden vara ödmjuk, vara den jag är och tänka positivt. Hockey betyder mycket för mig och det är för allt detta man håller på.

Avslutar succéåret med JVM

Men än är inte det fina året över. I början på december togs backresen ut till junior-VM. En prestigefull turnering som följs av miljon tv-tittare hemma i Sverige under julen.

I måndags lämnade han USA för Sverige och Uppsala. Hans första steg på svensk mark sedan i somras. Igår torsdag flög han och juniorkronorna till världsmästerskapet.

– En dröm att bli uttagen. Jag har suttit och kollar massor med JVM och haft som mål att komma med. Att få möta de allra bästa i ens egen ålder känns stort och motiverande.

Vad säger du om Sveriges lag?

– Spännande. Väldigt allround. Vi har bra backar, spännande forwards och tre starka målvakter. Det kan bli något riktigt bra. Extra kul att flera som jag spelat med i landslaget i många år kom med.

Vad ska du bidra med?

– Rejält och hårt spel plus även lite i offensiven. Jag hoppas få till det i alla tre zoner.

Med hela vägen

Juniorkronorna är ofta topptippade men har faktiskt bara två guld hittills (senaste 2012). Förra jul och nyår blev det en femteplats.

Givetvis siktar ändå Sverige högt även i år. Det hör till den blågula mentaliteten man fått i landslaget.

– Det är guldet vi siktar på såklart. Men det är många tuffa matcher

JVM-uttagningen innebär att Björnfot varit med i alla ungdomslandslag. Från U16 2016 till JVM i år.

– Det är såklart inte så många som varit med alla år. Jag är stolt över det, det är få förunnat. Jag har kämpat hårt och fått belöning att spela i landslaget.

Att få kröna året (slutspelet går i början på 2020) med ett guld hade varit pricken över i:et för detta fantastiska år. Oavsett resultat i Tjeckien blir det ett år som kommer vara mycket minnesvärt för Väsbysonen.

HEMMA. Samling med U16-landslaget 2017 i Vilundahallen. Tobias var då ett år yngre än de flesta andra i truppen. Foto: Anders Ekström