MÅLGLÄDJE. Pontus Karlsson skriker ut sin glädje efter 2–1-målet. Foto: Bror Rosenback

Kampmoral belönades med tre poäng

Väsby IK tog sina tre första poäng i allettan när Borlänge besegrades med 3–2 i en match som höll publik och spelare på tårna i 60 minuter. Hemmalagets två matchvinnare var 2-målskytten Pontus Karlsson och målvakten Edvin Olofsson.

  • Publicerad 23:10, 30 dec 2019

Krig är fasansfullt, så låt oss kalla kvällens drabbning i Vilundaparkens ishall för en rätt ilsken holmgång. Det fanns embryon till handgemäng mest hela tiden och eventuella oförrätter från lagens drabbning i fredags, i Borlänge, levde kvar. Och nya adderades. Att två Väsbyspelare tvingades lämna matchen i förväg hade dock inget med hårda tag att göra, även om deras ansikten lär antyda det en tid framöver. Oliver Horrsell och Johannes Nilsson visar nog upp stygn på nästa träning.

Tufft ja. Framför allt hade gästerna en tydlig idé om att ständigt skicka in spelare i bröstkorgen på Edvin Olofsson och hans skyddande backar. Vilket ledde till en del tuppfäktning och munhuggning.

– Det blir lite stökigt, det gäller att hålla det mentala på plats. Det är svårare nu än i östra serien. Klart att det är kul när det hettar till, men det underlättar inte arbetet, säger västgöten Olofsson med ett leende.

Han var bra även i allettanpremiären i Borlänge, det här var dock en match av annan kaliber.

– Båda lagen är bättre än i fredags, menar tränaren Viktor Tuurala. Jag är mest nöjd med att vi tävlar hårt, ingen ger sig. Vi var arga på ett bra sätt över att vi inte fick med oss en poäng däruppe.

Karlsson inledde

I fredags kvitterade Pontus Karlsson med 1.33 kvar av matchen utan att det räckte till poäng. I kväll gav han Väsbylaget ledningen. Han och medspelarna fick tre chanser innan en halvträff med backhand gav utdelning. Noteras ska att båda lagen dessförinnan haft stolpskott.

I två minuter fick Väsby behålla ledningen innan ett välriktat backskott dundrade in intill Olofssons vänstra stolpe.

Väsby kunde ändå gå till första pausvilan i ledningen. Efter matchen menade Pontus Karlsson att han försökte hitta medspelare. Från takåsen såg vi en läcker hårnålsfint som följdes av en lång, fördröjd, dragning innan 74:an smekte in pucken med en isare.

– Jag såg att båda deras backar slängde sig och kom runt deras målvakt.

Mål tände gästerna

3–1 halvvägs in i matchen gjorde Elliot Lorraine och målet illustrerar det tränaren Tuurala talar om. Anfallet var egentligen över, men Johannes Nilsson och Christoffer Gozzi gav sig inte och slutligen låg pucken intill Lorraines klubblad.

Det är överdrivet att påstå att resterande 30 minuter var en urladdning från masarna. Från minut 13 i mittperioden satt dock hemmaspelarna i en rävsax och det var inte frågan om, utan när reduceringen skulle komma. Den kom i 18:e minuten och blev kraftigt ifrågasatt av grönvita på och utanför isen. Av reprisen att döma är det svårt att se om BHF-backen stoppar pucken med handen utanför eller på blålinjen. Linjedomaren friade och Lucas Byhlin lirade fram sig själv med nämnda hand och vispade in 3–2.

Målet kom logiskt. Under långa sekvenser hade Markus Persson på egen hand skojat sig till egna avslut eller lirat fram kedjekompisar. Den killen lirar i fel serie. Tveklöst.

Borlänges anstormning i tredje perioden blev inte så våldsam som befarades i paus. Väsbyiterna skapade väl så mycket och i 16:e minuten spelade Anton Rask fram Jesper Kemi till en jättechans, den avvärjde Alexander Johansson med en galen sidledsförflyttning.

Missade öppet mål

Sista striden stod mellan två huvudaktörer. Markus Persson avgjorde premiären för sitt Borlänge. Med en knapp minut kvar fick han drömläget och Olofsson var fullständigt överspelad. Persson missade dock målet och i något avseende fick Väsbymålvakten personlig revansch.

– Ja, det är nästan så att man blir religiös, säger Edvin Olofsson, oustar och gör korstecknet.

– Jag är nöjd med hela laget, alla gör en bra insats i kväll, blir slutord, signerat Viktor Tuurala.

SEGER: Väsby första seger i årets allettan norra kom via 3–2 mot Borlänge. Foto: Bror Rosenback

Matchens tre stjärnor

*** Pontus Karlsson

** Edvin Olofsson

* Manfred Ehlers

Visa merVisa mindre
Stockholm Direkt