Skridskor. Såhär såg det ut när "Olympic day" arrangerades på Spånga IP förra året. Foto: Mikael Andersson

Klart: Inga "OS-dagar" på Spånga IP i vinter

Den populära idrottsdagen "Olympic day", som tidigare arrangerats på Spånga IP, uteblir i år. Men arrangören utesluter inte att återvända i framtiden.

  • Publicerad 15:50, 16 jan 2020

Spånga har alltid välkomnat oss fint men tyvärr kan vi inte vara där i år.

De senaste åren har Spånga IP använts som anläggning för "Olympic day". Dagen arrangeras av Svenska olympiska kommittén, SOK, i samarbete med idrottsförvaltningen för mellanstadieelever på olika platser i Sverige.

Tanken med dagen är att barn ska få upp ögonen för idrottsföreningar, och testa på alla typer av idrotter som man kan utöva. Så blir inte fallet i år.

– Vi flyttar runt den dagen från år till år. Vi har inga bestämda datum eller platser som vi arrangerar det på. I samråd med våra samarbetspartners har vi valt att inte ha någon dag med vintersporter alls i år, säger Nathalie Larsson, projektledare på SOK.

Förra året var Spånga det enda stället i Sverige som hade Olympic day under vinterhalvåret. Dagen ordnades i februari och var uppskattad av skolelever som fick testa olika vintersporter och bland annat lära sig åka både skridskor och skidor.

LÄS ÄVEN: Här avgörs olympiska spelen på Spånga IP

Satsar på sommarsporter

Med sommar-OS i Tokyo senare i år väljer den svenska olympiska kommittén att anordna Olympic day på flera ställen under sommaren istället, med mer sommarinspirerade sporter. Senare i vår kommer fem eller sex olika orter få vara värdar för idrottsdagen.

I Stockholm kommer dagen äga rum i mitten av maj, exakt var är dock ännu inte bestämt.

– Spånga har alltid välkomnat oss fint och vi har alltid trivts bra på Spånga IP, men tyvärr kan vi inte vara där i år. Vi har inte budgeten för att göra allt vi vill och måste prioritera våra idéer, säger Nathalie Larsson.

Hon utesluter inte möjligheten att komma tillbaka till Spånga i framtiden.

– När vi har varit i Spånga och gjort Olympic day så har det känts som att vi har gjort ett uppskattat arbete. För oss har det varit en kul uppgift att hjälpa barn och ungdomar att hitta fritidsaktiviteter och visa att det finns föreningar i närheten.

Stockholm Direkt