Måååål! Målen sitter 2 meter upp i luften på spelplanens kortsida. Foto: Mikael Andersson

Kolla! Är det här Järfällas mest udda sport?

Kanotpolo, någon? Ingen? Varje onsdagskväll utövas den ovanliga sporten i Jakobsbergs simhall och lockar deltagare från hela Storstockholm. Vi hängde med på en träning.

  • Publicerad 15:24, 24 nov 2017

Med boll och vatten blir man som ett barn

– Akta rygg, han är precis bakom! Jag finns till vänster!

Lysrörsbelysningen skimrar i bassängvattnet, en kvav klorlukt ligger i luften och ljudet av skvalpande vatten bryts av mot bollar och paddlar som slår mot varandra. Det är onsdagskväll i Jakobsbergs simhall, klockan närmar sig 22 och den stora bassängen är fylld av människor i kanoter med paddlar som krockar i närkamper om bollen. Vad de gör? Spelar kanotpolo.

Robert Wahlén är ordförande i Järfälla kanot- och roddklubb och har tränat kanotpolo sedan slutet av 1980-talet.

– Jag tänkte perfekt, då kan jag paddla i skärgården sedan. Men jag blev fast här, skrattar Robert Wahlén och ser ut över simhallen.

Järfälla kanotklubb introducerade kanotpolo 1974, som en av de första klubbarna i landet. Idag är ett femtontal klubbar aktiva i att utöva sporten. För vissa går vägen till kanotpolo via forspaddling och annan form av utomhuspaddling. Men det är något särskilt med kanotpolo, tycker Robert Wahlén.

– Med boll och vatten blir man alltid som ett barn. Jag har försökt sluta, haha, säger han.

Sanna Wahlén och Emmelie Backne pratar i pausen. Foto: Mikael Andersson

Att tackla bollinnehavaren är enligt spelets regler, och kanoterna har stötdämpning fram och bak för att mjukgöra kollisioner. Foto: Mikael Andersson

Svårt att locka unga med träningstiderna

Ett drygt tiotal personer brukar träna på onsdagskvällarna, gänget består av kvinnor och män i olika åldrar från hela Storstockholm. Klubben skulle dock gärna träna oftare och tidigare på kvällen, nu har de tillgång till den stora bassängen mellan 21:30 och 23.

– Det är svårt att locka och hålla kvar ungdomar med de här träningstiderna, säger Robert Wahlén som också är tränare.

– Och i turneringar kan vi möta lag som tränar flera gånger i veckan, fortsätter han.

Kanotklubben arrangerar två turneringar per år, de största i Sverige. Spelarna kör i både mixade och könsuppdelade lag, och deltagarna är i olika åldrar.

– Det är en sida av att sporten inte är så stor. Sen brukar våra damer satsa hårdare än oss herrar, säger Robert Wahlén.

En yngre förmåga som anslutit sig den senaste månaden är 18-åriga Joakim Alkestrand. Han gick med i kanotklubben för att kunna paddla i Mälaren, och hade mejlkontakt med Robert Wahlén som föreslog att han skulle komma på en onsdagsträning.

– Jag kom hit utan att veta vad kanotpolo är, och visste inte vad jag skulle vänta mig. Robert sa bara att jag skulle ta med t-shirt och shorts. Men det är jättekul, säger Joakim Alkestrand medan han installerar sig i kanoten.

Ska den gå in eller inte? Foto: Mikael Andersson

"Det verkar kaotiskt i början"

Kort därefter drar en träningsmatch igång. Joakim Alkestrands kanot hamnar upp och ner efter en närkamp, han får hjälp upp igen och spelar vidare. När det blir paus lägger han sig ner i kanoten och pustar. Lagkamraten Erik Wirén som har haft uppehåll sedan i våras halsar vatten ur en flaska vid poolkanten.

– Jag var helt slut redan efter uppvärmningen. Nu är det bara vilja, säger han och gör sig redo för fortsatt match.

Elias Högberg står intill. Han har tränat kanotpolo på onsdagskvällar i fem år.

– Jag har paddlat mycket annat innan, men det här är ett sätt att paddla hela året. När man kommer in i början verkar det kaos, men man förstår efter ett tag. Det är roligt med umgänget med, vi är en så blandad grupp, säger Elias Högberg.

Det här är kanotpolo

Kanotpolo är en lagsport som spelas på en avgränsad spelplan på 35 x 23 m i vatten. Spelet går ut på att passa en (vattenpolo)boll inom laget med händerna och paddeln, och få in bollen i motståndarnas mål, som hänger två meter ovanför vattenyta på varje kortsida. Det är tillåtet att tackla bollhavaren. Matcherna pågår normalt i 2 x 10 minuter i två lag med fem spelare vardera. Kanoterna är runt tre meter långa och rundade med stötdämpande skydd. Sporten är stor i mellaneuropa.

Källa: Svenska Kanotförbundet

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Här bor de mitt i historiens vingslag

Nyheter StockholmDirekt cyklar. Möt familjen i ett av Järfällas äldsta bostadshus Det finns inte en enda rak vinkel i den gamla brovaktarstugan vid Stäketbron i Järfälla. Men massor av lokal historia, ända från 1600-talet. Något familjen Sundelin, som bott här i snart 10 år,...fredag 6/7 11:56

Dags igen: då stängs pendeltågen av i sommar

Nyheter Så reser du istället Är det dags, är det dags, är det dags igen? Japp, det är det. För pendeltågsavstängningar alltså.fredag 6/7 11:35