Mot eliten. Angelina Skörd och Magdalena Fors satsar mot toppen på isen. Foto: idrottsfoto.com

Konståkningstalangerna skrev historia för Täbyklubben

Två 13-åriga tjejer har skrivit historia i Viggbyholm IK konståkning. För första gången i klubbens historia har de nu åkare i elitseriefinalen.

  • Publicerad 15:49, 29 mar 2017

Viggbyholms IK konståkning har för första gången i klubbens historia åkare som tagit sig till elitseriefinal. Dessutom blev det dubbelt upp när både Angelina Skörd och Magdalena Fors kvalificerat sig bland de åtta att ta sig till final.

– Det känns jättebra. Jag är väldigt nöjd med alla mina tävlingar i år förutom en, då jag blev ganska stressad. Men under de andra har jag känt mindre stress och varit mycket lugnare, säger Magdalena.

Angelina inledde säsongen med en tävling som gick mindre bra, och tappade hoppet om att ta sig till elitseriefinalen.

– Men sedan började det gå bra och då trodde jag att jag kunde ta mig dit. Nu känns det väldigt bra, säger hon.

Många timmar på isen

Att satsa på konståkning innebär många träningstimmar. Som klubb måste Viggbyholm garantera att de som åker på elitnivå får minst tolv timmars istid i veckan. För att lyckas åker de runt till olika ishallar, även om Hägernäs är hemmahallen.

– Vi har mest varit i Vallentuna utöver Hägernäs, det längsta jag åkt är väl till Rimbo. På onsdagar tränar vi på morgonen, innan skolan, och måste vara där kvart över sex för att värma upp, säger Angelina.

– Det är mysigt att träffa sina kompisar. Man är lite seg och trött men vi blir pigga av varandra, säger Magdalena om den tidiga morgonträningen.

Enligt henne är det den härliga känslan av att flyga över isen som gör att hon älskar konståkning.

– Jag har alltid älskat att stå på isen. När jag var yngre tittade jag på de stora flickorna och tänkte att någon gång. Den motivationen att bli så bra har varit kvar sedan dess, säger Magdalena.

– Jag gillar att hoppa väldigt mycket. Fart är väldigt kul, även om det kan vara läskigt att hoppa om man får för mycket fart, säger Angelina.

Byggt upp verksamheten

Viggbyholms konståkning är en sektion i Viggbyholms IK, som startade för drygt fem år sedan. För klubben betyder det mycket att de nu har åkare med i elitseriefinalen.

– Vi har byggt verksamheten underifrån, och nu plötsligt står vi här med två jätteduktiga åkare. Det är himla kul, de är fantastiskt duktiga och är bra förebilder för alla andra, säger Fredrik Lagergren, ordförande i konståkningssektionen.

Elitseriefinalen går av stapeln nästa helg, 7-9 april.

– Jag ser verkligen fram emot finalen, det är en dröm som går i uppfyllelse, säger Magdalena Fors.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

I Djursholm – tjuvar satt utanför huset

Nyheter Tre inbrott på tre dagar Tre dagar i rad har Danderydsbor fått oönskade gäster och drabbats av inbrott. I ett av fallen upptäcks tjuvarna när målsägande kommer hem.tisdag 19/6 14:35

Sixten, 16, sprang efter inbrottstjuv i Täby: "Var aldrig rädd"

Nyheter Gärningsman använde pepparspray Två personer greps under fredagen efter ett villainbrott. 16-åringarna Sixten och Tim valde att följa efter en av tjuvarna och kunde på så vis hjälpa polisen.tisdag 19/6 13:02