Korv i stället för kraut i Rönningespåret

Förra året fixade han Krautmilen. 160 löpare deltog i ett ”episkt jobbigt” lopp i Rönninge. Det skulle inte bli fler lopp. Men saknaden blev för stor. I år fixar han Inte krautmilen. ”Allt kommer vara annorlunda, mest bara för sakens skull.”

  • Publicerad 13:38, 15 apr 2016

– Är det dags för Krautmilen igen?, ropar en löpare i farten när han ser Peder Fjällström i Rönningespåret.

– Ja, på söndag!, ropar Peder tillbaka.

Men faktum är att det inte blir någon krautmil på söndag. Det blir en motrörelse.

– Andra gången känns det ofta gjort. Folk förväntar sig samma sak fast bättre. Det brukar bli en besvikelse, säger Peder om varför han först bestämde sig för att inte arrangera några fler Krautmilar efter förra årets event.

Men han saknade eventet och bestämde sig för att göra det igen. Eller i alla fall nästan.

– När jag inte lyckades boka in något krautband fick det bli Inte krautmilen. Nu har jag friheten att göra vad som helst.

Ett jobbigt spår

I år utlovas korv (ovegetariska alternativ finns) och surkål. Från högtalarna kommer ingen krautrock att spelas. Istället kommer Christian Lappalainen att spela Acid på svenska, som är en nytolkning av Jan Johanssons Jazz på svenska.

– Efter loppet springer vi hem till mig och jag bjuder på korv. Man får swisha om man känner sig skyldig. Kommer det 20 är jag nöjd, kommer det 100 är jag lite besvärad, säger Peder, ler och torkar svetten ur pannan.

Själv ska han också springa på söndag.

– Det är ett jättejobbigt spår. Det finns stigningar som är helt orimliga. Men det är därför det är kul.

När Peder får en idé är steget från tanke till verklighet kort. Tidigare har han bland annat startat festivalen En ljummen i gräset och den digitala byråverkstaden Earth People.

– Det är ju så lätt att starta grejer. Kom på ett namn och fyll det med något.

Så gick det också till när han startade Krautmilen förra året.

– Jag brukade lyssna på kraut när jag sprang. Det händer inte så mycket. Har ingen vers och ingen refräng. Och kraut är ett bra ord. Det gäller bara att fylla det.

Sweeedskytte

Och fyllde det gjorde han. Förra året sprang 160 personer loppet till toner av Kraftwerk och Faust. Det var många fler än vad han räknat med.

– Men det är bara kul att mötas. Att dra ihop en massa folk och se att de är glada. Det finns säkert någon djupare anledning till att jag gör det. Men den vill jag inte nysta i, säger Peder och skrattar.

Vad blir det nästa år?

– Sweeedskytte kanske. Det finns många bra ord att fylla.

Hur du springer

Vill du delta i Inte Krautmilen på söndag? Starten går från parkeringen i slutet av Bergsvägen i Rönninge vid 14-tiden, eller när du startar din Runkeeper.

Du springer tre varv à 2,5 kilometer och pausar sedan Runkeepern en stund. Vill du springa en halvmil springer du ett varv.

När alla kommit i mål, startar du Runkeepern igen och så springer alla tillsammans resterande snutt mot korv hemma hos Peder.

Visa merVisa mindre

Musiken till loppet

Kraut

Förra året spelades krautrock under loppet i Rönninge. Ordet kraut ska ha myntats av den engelska musikpressen. I början hade ordet en lite nedsättande ton då det användes som slanguttryck om en tysk person, syftande på den tyska maträtten sauerkraut, surkål. Men med tiden försvann ordets negativa klang.

Inte kraut

I år blir det istället Christian Lappalainen som står för musiken. Han kommer spela Acid på svenska, en nytolkning av Jan Johanssons Jazz på svenska. Men den som vill får också ta med högtalare eller hörlurar för att spela valfri musik under loppet.

Visa merVisa mindre