Täbysimmaren Samuel Törnqvist tog sju medaljer i SM. Foto: Mikael Andersson

Kungen av SM vill till OS 2020

Norrortssimmaren Samuel Törnqvist från Täby Sim fick sju medaljer, varav fem guld i senaste SM. Nu vill han till toppen och blickar mot OS 2020.

  • Publicerad 16:30, 9 aug 2019

Jag tänkte att SM inte skulle gå så bra faktiskt. En veckan innan jag skulle åka hem från USA, där jag pluggar, slog jag i huvudet på en träning och fick sy tio stygn. Jag har aldrig i hela mitt liv sett så mycket blod. Jag fick vara borta från bassängen i två och en halv vecka och sen var det Sverige och distriktsmästerskap i Stockholm och sen en vecka i Spanien, ja, sen var det SM.

Jag skulle börja med 200 meter fjäril. Jag hade sagt till min coach att stryka mig från det. Men kvällen innan fick jag en känsla i magen att jag borde simma. Jag gjorde det och vann. Efter det höjdes självkänslan och jag tror jag simmade på den vågen hela SM.

Jag var sju år när jag började med simning. 2013, eller 2012, var första gången jag kvalade in till JSM. Året efter tog jag mitt första guld.

"Jag hoppas på OS"

När jag började simma var jag inte särskilt bra, och fick aldrig kliva upp i grupperna.

Men jag stannade kvar för att alla kompisar var där och jag gillade att gå till träningarna. Nu gillar jag det både för prestationerna och för kompisarna.

Jag vill bara fortsätta satsa så mycket som det går och säsongen jag har haft i USA har varit bättre än jag någonsin kunde tänka mig. I USA tävlar vi i yardbassäng, vilket betyder att en längd är 25 yards istället för 25 meter. Jag slog svenskt rekord på 200 yards medley och jag sänkte mitt personbästa på 100 och 200 meter rygg.

Nästa mål är fler svenska rekord i yard och nästa sommar vill jag vara med i en landskamp, oavsett om det är blir OS eller EM. Men jag hoppas på OS så klart.

Man vill möta dem som man alltid sett på TV, alla världsstjärnor. Jag tror det är ganska nära. Min utveckling går uppåt och jag ser ingen anledning till att den inte skulle fortsätta göra det.

Det krävs blod, svett och tårar, men det är det här jag brinner för.

Samuel siktar mot landskamp nästa år. Foto: Mikael Andersson

Samuel Törnqvist:

Ålder: 21.

Bor: Blacksburg, Virginia. Från Sollentuna.

Gör: Studerar Business information and technology och simmar på Virginia Tech. Tävlar och tränar för Täby Sim.

Saknar med Sverige: Kompisarna, tränarna och Stockholms skärgård.

Visa merVisa mindre
Stockholm Direkt