Låg målsättning för Jonas i VM

Nu till helgen åker Jonas Nordfors på sitt sjätte VM i trampolin. Men efter en trasslig uppladdning den senaste tiden blir 24-åringens VM-målsättningar låga. – Jag blir glad om jag lyckas köra igenom, säger han.

  • Publicerad 13:00, 3 nov 2017

”Det är ute
i världen
man skapar sig ett namn

Istället för att nöta på trampolinen har Jonas tvingats till ofrivillig vila. En envis förkylning, som övergick till lunginflammation, har stoppat trampolingymnasten i ett par veckor. Viktiga veckor i träningsprocessen.

En inte helt ultimat uppladdning inför stundande VM i bulgariska Sofia.

– Det har såklart inte varit optimalt. Men det går ju att vila sig i form har jag hört, ha ha. Man vill ju alltid finslipa programmet men jag får göra det bästa av situationen, berättar Jonas Nordfors som är uppvuxen i Bollstanäs.

Årets världsmästerskap blir 24-åringens sjätte. Dessutom har han gjort fyra EM. Därmed börjar Jonas blir en veteran i dessa sammanhang. Och visst har han lärt sig mycket på alla stora tävlingarna, främst inom den mentala biten.

– Jag har inte riktigt haft rätt fokus tidigare och då har resultaten gått därefter. Huvudet har spökat på tävlingarna, säger Jonas och fortsätter:

– Istället för att se mig som en duktig hoppare har jag blivit hämmad och tillbakadragen.

Sedan ett par år går Jonas hos en mental coach. Och det har hjälpt mycket.

– Det är som dag och natt, och det har hjälpt mig mycket.

Är det stor skillnad på svenska mästerskap och tävlingar utomlands?

– Ja, riktigt stor. Stora tävlingar gäller så mycket. Det är ute i världen man skapar sig ett namn. Men numera triggar det mig
istället för att tynga ner.

Att vara stark mentalt hjälper Jonas även detta år. Men kanske på ett annat sätt. Den trassliga uppladdningen gör att VM-formen är svårt att sia om.

– Jag gjorde en bra tävling i Linköping innan jag blev sjuk och då kändes det bra. Men det är svårt att veta hur formen är nu, men jag tycker ändå det känns okej. Det går åt rätt håll, säger Jonas som kunde börja träna på allvar nu i veckan.   

I årets VM ska han tävla i trampolin och i synkron. I den sistnämnda grenen tävlar Jonas med Måns Åberg, som även han tävlar för Upplands Väsby gymnastikklubb (UVGK).

Men målsättningen blir låg i år för UVGK:aren från Bollstanäs.

– Ja, jag är glad om jag tar mig igenom alla momenten efter alla omständigheter.  

VM i Bulgarien blir en av årets sista tävlingar. Och oavsett hur det går nere i
Sofia är Jonas nöjd med
tävlingsåret.

– Ja, det måste jag ändå säga. Jag har varit stabil och bara hoppat ur två gånger. Dessutom tog jag ju tre SM-guld i somras.

Med de tre hyfsat färska gulden i bagaget har Jonas nu totalt 18 SM-guld. Bäst någonsin bland alla trampolingymnaster i Sverige.

– Det är riktigt coolt och en dröm sedan jag hörde om den statistiken. Det var 16 guld som var bäst innan. Jag tycker det känns väldigt bra att ha slagit det.

Mer Jonas Nordfors

Ålder: 24 år, född 1992.

Uppväxt: Bollstanäs.

Klubb: UVGK.

Aktuell: Gör sitt
sjätte VM i trampolin nästa vecka.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Fler nyheter i Vi i Väsby

Tyck till om trygghet i Väsby

Nyheter Just nu pågår ett arbete med att ta fram kommunens lägesbild som kommer att ligga till grund för den samverkansöverenskommelse mellan kommunen och polisen som börjar gälla från 2019. Den lägesbilden...måndag 25/6 14:55