”Laget är Kungsängens framtid”

Kungsängens SK:s handbollstjejer, Flickor A, är hittills vidare ända till steg 4 i Ungdoms-SM – steget innan själva finalen. – Det är jättestort. Det här laget tillhör Sverigeeliten, säger lagets tränare Bosse Waltin.

  • Publicerad 21:00, 14 feb 2017

Klassen Flickor A är främst för tjejer födda 2000-2001, men Kungsängens SK:s lag har tjejer så unga som 03:or.

– Det är ett ungt lag jämfört med dem vi möter. Det är det yngsta laget som ställer upp i USM, säger Bosse Waltin.

Det är första gången Kungsängens Flickor A ställer upp i USM. Att komma till steg 4 innebär att vara bland de 32 bästa lagen i Sverige. Totalt 111 lag var med från början.

– Vi vann vår grupp i steg 1, så vi gick direkt till steg 3 därifrån. Det ska bli spännande och roligt att spela i steg 4, säger Kajsa Pihl, 16.

Steg 3 spelades i Kiruna 4-5 februari. Den 25-26 mars är det dags för steg 4, men i vilken svensk stad det blir är ännu inte utannonserat. Bosse Waltin hoppas på att få veta den här veckan eftersom det är mycket som ska ordnas.

– Jag hoppas att det blir i Malmö eller Göteborg, där de stora lagen finns. Det blir roligt för tjejerna att möta de riktigt bra lagen, säger Bosse Waltin.

Måste vinna gruppen

När det står klart vilka lag som Kungsängens SK:s Flickor A kommer att möta kommer Bosse Waltin att scouta lagen, titta på videos där de spelar och göra allt för att ge dem en match. Laget måste vinna i sin grupp för att gå vidare till steg 5. Till steg 5, som spelas i Malmö 12-14 maj, går åtta lag vidare.

– Vi satsar på att ta oss så långt som möjligt. Jag ser fram emot att spela. Det roligaste med handboll är att vinna. Och att det är en lagsport med mycket samarbete, säger Fiona Wallén, 16.

– Vi jobbar med vinnarmentaliteten i laget, det är viktigt. Men vi går vidare för att tjejerna är sådana tekniska spelare. Vi har fantastiska talanger i laget. Det här laget är Kungsängens framtid, säger Bosse Waltin.

Laget tränar tre gånger i veckan, sammanlagt 5,5 timmar, och spelar match en eller två gånger varje vecka.

–  Det är ett tacksamt lag att träna. De vill träna jämt, säger Pierre Åkesson, tränare.

I hela truppen som tränar är de totalt 26 stycken tjejer, men endast 14-16 stycken spelar i USM. Under träningarna och matcherna får alla visa hur mycket de vill vara med och vad de går för, och tränarna väljer ut dem som är i bäst form.

– Men alla är lika viktiga på träningarna. Utan alla tjejerna skulle vi inte kunna träna som vi gör, säger Bosse Waltin.

Han och Pierre Åkesson håller i handbollsträningen, medan framför allt Tove Jörgensen och Erika Waltin har hand om fyspassen.

Så många som tio stycken i truppen kommer från Bålsta, och flera studerar på handbollsgymnasium, både i Stockholm och någon ute i Västerås.

– Det blir mycket resor för dem, men de brinner ju för det här, säger Bosse Waltin.

KSK:s Flickor A i Ungdoms-SM

USM spelas under en stor del av säsongen. Steg 1 spelades i oktober och då var Kungsängens SK en av 20 värdföreningar. Tjejerna vann alla tre matcher i sin grupp och gick direkt vidare till steg 3.

Steg 3 spelades i Kiruna, och där mötte de Kiruna HK, Kramfors-Alliansen och Spånga HK. Efter en förlust och två vinster kammade de hem en plats bland 32 lag i steg 4.

8 lag går vidare från steg 4, till finalen som spelas i Malmö 12-14 maj.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Musikkvällar på lanthandeln

En artikel ur Sommar E18 Krägga Café och Lanthandel öppnade för lite mer än ett år sedan och är idag välbesökt både i butiken och kaféet och lockar många med sina musikkvällar.tisdag 19/6 22:31

Senaste numret

Bålstabladet