Emil Aronsson (till vänster) och Albin Rydberg tränar anfall på målvakten Alexander Olsson. Foto: Mikael Andersson

Lagkänslan ger Hässelby Hawks luft under vingarna

För två år sedan förlorade herrjuniorerna i Hässelby SK innebandyklubb alla matcher och åkte ur division ett. Nu är de tillbaka – tack vare teamwork och tuffare tränare.

  • Publicerad 17:17, 30 jan 2017

Golvet i Hässelbyhallen gnisslar av innebandyspelarnas gympaskor när de springer över planen. Det är uppvärmning för Hawks herrjuniorer i Hässelby SK IBK.

– Skjut hårdare Acke, det är ingen pass, ropar Hakim Wafa, en av tränarna.

Spelarna ökar takten och Hakim blir nöjd.

– Vilket skott! Det här är bästa träningen nånsin.

Förlorade alla matcher

För två år sen förlorade laget nästan alla sina matcher och åkte ner till division två. Då klev Hakim Wafa och Pontus Lindblom in som tränare och nu har laget gjort en bra första halva på säsongen, tillbaka i ettan. Förändringen som började för två år sedan beror mest på spelarnas inställning, enligt tränarna.

– Första matchen förlorade vi hemma med 1-8 och två minuter senare skrattade laget i omklädningsrummet. Tre månader senare torskade vi en jämn match och då var det deppig stämning istället. Viljan att vinna finns mer nu, säger Hakim Wafa.

Spelaren Adam Fasth värmer upp och tränaren Hakim Wafa peppar. Laget tränar tre kvällar i veckan. Foto: Mikael Andersson

Fokus på självförtroende

Pontus Lindblom berättar att de har fokuserat mycket på öka spelarnas självförtroende.

– Jag tror mycket på bygga laget och att visa på att vi litar på dem och tror på dem. Vi är bra på att nöta in i skallen att de är duktiga, säger han.

– Och på att trycka ner dem ibland, fyller Hakim i och skrattar.

– Ja, faktiskt. Gör man en dålig och platt match ska man få veta det. Men gör man något bra ska man få veta det lika högt, säger Pontus.

De berättar att de bland annat ställer höga krav på att spelarna ska komma på alla träningar. Det första året tappade de ett tiotal spelare som tyckte att det blev för tufft men de har också fått nya tillskott. Dessutom har några av de gamla spelarna steppat upp och överraskat.

– Som Leo Johansson till exempel, i början tänkte vi "nja, han kanske kan vara med". Nu är han en av våra viktigaste spelare, säger Hakim Wafa om lagets ena forward.

– Nu har vi mer strategi i spelet än vi hade tidigare, och jag har fått mer självförtroende när jag fått chansen, säger Leo Johansson själv om utvecklingen.

En annan spelare som också varit med länge och nu gör sin sista säsong som junior är målvakten Alexander Olsson.

– Vi har alltid varit jättedåliga men ett skönt gäng som har haft kul ihop. Sen började vi inse att det är jävligt roligt att vinna och vara lite duktiga också, säger Alexander Olsson.

Tränarna Pontus Lindblom, Hakim Wafa och Gustav Frederiksen. Foto: Mikael Andersson

Inte bara segrar

Men det har inte bara varit spikraka segrar under säsongen och med större kämpaglöd blir det svårare att ladda om efter en förlust.

– Det värsta är om laget har varit bra men vi förlorar för att jag har gjort en tabbe i mål. Men det har inte hänt på länge. Det kan också vara så att vi vinner tack vare mig, även om det inte heller händer så ofta haha, säger Alexander.

Även om de har blivit mer seriösa finns det fortfarande utrymme för att roligt tillsammans.

– Det är lätt hänt att det blir bara fokus på resultat men vi är väldigt bra på att ha kul också, säger Pontus.

Både Pontus och Hakim tycker att det känns sorgligt att flera av spelarna lämnar juniorlaget nästa säsong, när de blir seniorer.

Men innan dess är målet slutspelet i april.

– I början tänkte jag ”det här är ett gäng nötter” men vi har nästan blivit som en familj. De har burit laget och jag har faktiskt separationsångest. Vi ska till slutspel och avsluta rejält tillsammans, säger Hakim.

"Jag hoppas att min talang räcker. Jag ser mig som en ganska komplett spelare med bra spelförståelse", säger spelaren Samuel Kihlström som siktar på att bli proffs. Foto: Mikael Andersson

Mer om Hässelby SK IBK "Hawks"

Laget består av 30 spelare mellan 15 och 19 år.

De har i snitt två matcher i veckan, hemmplaner är Hässelbyhallen och Riddersvikshallen.

Just nu ligger de fyra i tabellen, för att nå slutspel måste de hålla sig inom topp åtta.

Nästa hemmamatch spelas mot Järfälla IBK den sjunde februari klockan 21 i Riddersvikshallen.

I juniorallsvenskan ligger de just nu sexa av tio.

Vill du vara med? Kontakta Hakim Wafa.

"Spelarna hade tappat tron på sig själva"

Laget tränas av Pontus Lindblom, Hakim Wafa och nya defensiva tränaren Gustav Frederiksen.

"Spelarna hade tappat tron på sig själva för att de hade förlorat så mycket. Nu har de insett att de kan spela innebandy och är duktiga - det har de bevisat många gånger", säger Pontus Lindblom.

Skolorna om coronarisken efter sportlovet

Nyheter Stockholms stad svarar på föräldrarnas oro Risken för en omfattande spridning av coronaviruset i Sverige är låg enligt Folkhälsomyndigheten. Samtidigt är oron hög. Under fredagen gick Stockholms stad ut med information till alla med barn i...fredag 28/2 17:00

Kyrkan säljer av församlingshem

Nyheter 70 miljoner i underhållsskuld Hässelby församling tvingas sälja församlingshemmet bredvid Hässelby villastads kyrka. – Det här är inget unikt för Hässelby församling, säger kyrkorådets ordförande Arne Genschou (M).fredag 28/2 16:31

Vi är Västerort

    Stockholm Direkt