Landslaget i Enköping för att stanna

Om en dryg vecka åker landslaget i paraishockey till sydkoreanska PyeongChang för att delta i paralympics. De mesta förberedelserna är redan gjorda – i Enköping. I hallen som laget hoppas ska bli deras "Friends Arena".

  • Publicerad 13:55, 19 feb 2018

– Vi har en förhoppning att det här ska bli vår "Friends Arena". Hallen där vi har våra samlingar och spelar våra matcher. Vi är jättenöjda, och det verkar vara ömsesidigt.

OS i PyeongChang är i full blom. Men inom bara ett par veckor arrangeras nästa stora mästerskap i den sydkoreanska staden, Paralympics 2018.

Den 10 mars ställer sig Sveriges paraishockeylag på isen mot Kanada.

Men innan resan till Sydkorea finslipar laget på formen, i Enköping. I helgen samlades landslaget i den nybyggda ishallen intill Bahcohallen. Lagets andra läger i den nybyggda hallen.

– Vi är fantastiskt nöjda med lägret. Mycket fokus låg på våra "special teams", spel i powerplay och boxplay. Vi försökte också förbereda oss på att spela inför fyllda läktare,säger förbundskaptenen Erik Vikström och tillägger med ett leende:

– Vi simulerade en träning med fulla läktare genom att ha 50 000 fotbollssupportrar skrikandes ur högtalarna. Ljudanläggningen i hallen är riktigt bra måsta jag säga haha...

Varför just Enköping?

– Vi fick nys om att det hade byggts en hall i Enköping, och då hörde vi av oss. Den är handikappanpassad och läget är jättebra. Jag bor i Umeå, en av killarna bor i Kiruna, och så har vi en från Malmö, så närheten till Arlanda är viktig, säger Erik Vikström säger han och tillägger:

– Vi har en förhoppning att det här ska bli vår "Friends Arena". Hallen där vi har våra samlingar och spelar våra matcher. Vi är jättenöjda, och det verkar vara ömsesidigt.

"Ett kvitto på bra arbete"

Enligt Enköpings kommun är Paraishockeylandslagets val av plats för sina samlingar ett kvitto på att kommunen lyckats i arbetet med den nya ishallen.

– Hallen är modern, energismart och tillgänglighetsanpassad. När landslaget väljer att lägga en stor del av sin verksamhet här känns det som ett fint kvitto på att Enköpings kommun har gjort ett riktigt bra arbete med den nya ishallen. Framförallt ett kvitto på att vi lyckats med vår ambition att bygga en hall som är tillgänglig får många, Jonas Nyström, förvaltningschef på Upplevelseförvaltningen. 

Mot PyeongChang

Den 2 mars börjar laget resan mot PyeongChang. Sedan har de en vecka på sig att acklimatisera sig till tidsomställningen innan det är dags, den 10 mars, att möta Kanada.

– Jag har aldrig varit i Sydkorea tidigare, så bara det kommer att bli spännande. Det känns bra att vi kommer att ha en vecka på oss att anpassa oss till tidsomställningen, säger Vikström.

I paralympics i Sotji 2014 hade paraislandslaget det tufft. Man fick åka hem utan en enda vinst i bagaget i gruppspelet.

Till årets mästerskap vill man mer än så.

Vad har Sverige för chanser i turneringen?

– Vi har sagt att vi ska göra en bättre turnering än i Sotji 2014. Vi kommer till Sydkorea med en rutinerad trupp, vi har bara fyra debutanter i laget, säger Erik Vikström.

Fanna sparkar huvudtränaren

Sport Med bara en månad kvar till seriestart sparkar Fanna BK A-lagstränaren Alexander Alan.onsdag 6/5 10:45

Rutin ska ta hem SM-guldet till Enköping

Sport De rutinerade herrarna i Division 1-klubben Team Enköping BK har spelat till sig en plats i bowlingens finrum. I mars gör de upp om SM-tecknen under den tv-sända SM-veckan.fredag 14/2 9:18