318. På sina 49 a-landskamper har Alex Lindqvist, som blir 28 inom kort, gjort 318 poäng, vilket är ett snitt på 6,5 per match. Foto: M&F Foto/Sofia Andersson

Lindqvist nära nå milstolpe med landslaget

I februari väntar EM-kval för Sveriges basketherrar. Som vanligt tar Alexander Lindqvist en plats i truppen och får han speltid passerar 27-åringen en tung milstolpe i karriären.

  • Publicerad 12:00, 12 feb 2019

Sedan 2012 har Alexander Lindqvist varit en del av a-landslaget. Han började redan i U16-landslaget och gjorde totalt över 60 landskamper på ungdomsnivå (U16, U18, U20).

I herrlandslaget har alltså varit med i drygt sju år och nyligen stod det klart att Alex – som väntat – blivit uttagen till EM-kvalmatcherna senare i februari.

– Det är alltid kul att bli uttagen och få träffa alla igen. Skönt att vi har samlingen mitt i säsongen, säger Kärrdalssonen som blir 28 år nästa vecka.

Två kvalmatcher

Sverige ska möta Danmark i Malmö och Vitryssland i Minsk. Sverige leder just nu EM-kvalgruppen före dessa två länder och siktar på att hålla dem bakom sig.

– Det är sluttampen på ett slags gruppspel inför EM-kvalet. Vinner vi gruppen så slipper vi förkvala ytterligare till kvalet, säger Alex och fortsätter:

– Vi ska vinna båda matcherna och gruppen, vi ska inte tramsa runt. Skulle vi inte vinna gruppen väntar förkval på semestern i sommar, så det är en bra motivation till denna samling.

Snart 50 landskamper

Enligt förbundets statistisk står Lindqvist på 49 landskamper just nu. Får han speltid senare i februari kommer han alltså upp i milstolpen 50 kamper för blågult.

– Jag har inte tänkt på det alls men givetvis är det stort om det stämmer. Det är en milstolpe såklart.

Något du drömt om att göra?

– När jag var liten ville jag bli en ny LeBron James och göra 100 landskamper, men 50 är givetvis en bra nivå att nå också, ha ha.  

Sverige bytte i september 2018 förbundskapten från Vedran Bosnic till spanjoren Hugo Lopez. Ett byte som den dåvarande lagkaptenen Lindqvist reagerade på då.

– Det var sättet vi fick reda på det, det var inte speciellt bra skött. Men att representera sitt land är större än relationen mellan en coach och en spelare. Det är nu överspelat.

Inte kapten längre

Efter ett par säsonger som lagkapten är nu Alex inte det längre.

– Coachen vill satsa på en annan spelare som kapten så det är inga konstigheter. Det är bara att respektera och köra på.

Förutom kommande spel i landslaget väntar guldstrid med sitt Södertälje Kings under våren.

– Vi leder serien och har en riktigt bra coach och grupp och ska vara ett av lagen som aspirerar på guldet alla gånger.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Oklara planer för Edsvik

Nyheter Kommunen: "Vi hoppas kicka igång något om ett år" Duvslaget, MC Collection, Brygghusets café – och nu Edsvik konsthall. Vad ska hända med Edsvik? Än så länge har kommunen ingen klar plan.lördag 24/8 10:00

Första skolveckan - en mjukstart

Nyheter I onsdags började skolan: "Det bästa är att träffa kompisarna" säger Isabella. Vad händer under första skolveckan? I onsdags började skolans hösttermin och på Norra Strandskolan, liksom på många skolor, är den första veckan en mjukstart med nya lärare och klasskompisar.torsdag 22/8 15:00

Holländsk grävmaskin ska rädda HIP

Nyheter 100 ton sand ska lyftas bort från planen Borstning, blåsning och dammsugning. Metoderna har varit många för att rädda konstgräsplanen på Helenelunds IP efter halkproblemen – nu ska man gräva bort sanden.torsdag 22/8 12:41
Stockholm Direkt