318. På sina 49 a-landskamper har Alex Lindqvist, som blir 28 inom kort, gjort 318 poäng, vilket är ett snitt på 6,5 per match. Foto: M&F Foto/Sofia Andersson

Lindqvist nära nå milstolpe med landslaget

I februari väntar EM-kval för Sveriges basketherrar. Som vanligt tar Alexander Lindqvist en plats i truppen och får han speltid passerar 27-åringen en tung milstolpe i karriären.

  • Publicerad 12:00, 12 feb 2019

Sedan 2012 har Alexander Lindqvist varit en del av a-landslaget. Han började redan i U16-landslaget och gjorde totalt över 60 landskamper på ungdomsnivå (U16, U18, U20).

I herrlandslaget har alltså varit med i drygt sju år och nyligen stod det klart att Alex – som väntat – blivit uttagen till EM-kvalmatcherna senare i februari.

– Det är alltid kul att bli uttagen och få träffa alla igen. Skönt att vi har samlingen mitt i säsongen, säger Kärrdalssonen som blir 28 år nästa vecka.

Två kvalmatcher

Sverige ska möta Danmark i Malmö och Vitryssland i Minsk. Sverige leder just nu EM-kvalgruppen före dessa två länder och siktar på att hålla dem bakom sig.

– Det är sluttampen på ett slags gruppspel inför EM-kvalet. Vinner vi gruppen så slipper vi förkvala ytterligare till kvalet, säger Alex och fortsätter:

– Vi ska vinna båda matcherna och gruppen, vi ska inte tramsa runt. Skulle vi inte vinna gruppen väntar förkval på semestern i sommar, så det är en bra motivation till denna samling.

Snart 50 landskamper

Enligt förbundets statistisk står Lindqvist på 49 landskamper just nu. Får han speltid senare i februari kommer han alltså upp i milstolpen 50 kamper för blågult.

– Jag har inte tänkt på det alls men givetvis är det stort om det stämmer. Det är en milstolpe såklart.

Något du drömt om att göra?

– När jag var liten ville jag bli en ny LeBron James och göra 100 landskamper, men 50 är givetvis en bra nivå att nå också, ha ha.  

Sverige bytte i september 2018 förbundskapten från Vedran Bosnic till spanjoren Hugo Lopez. Ett byte som den dåvarande lagkaptenen Lindqvist reagerade på då.

– Det var sättet vi fick reda på det, det var inte speciellt bra skött. Men att representera sitt land är större än relationen mellan en coach och en spelare. Det är nu överspelat.

Inte kapten längre

Efter ett par säsonger som lagkapten är nu Alex inte det längre.

– Coachen vill satsa på en annan spelare som kapten så det är inga konstigheter. Det är bara att respektera och köra på.

Förutom kommande spel i landslaget väntar guldstrid med sitt Södertälje Kings under våren.

– Vi leder serien och har en riktigt bra coach och grupp och ska vara ett av lagen som aspirerar på guldet alla gånger.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Flera nya butiker i Sollentuna centrum

Nyheter Rekordöppning. "Det händer en hel del" Tre butiker och tre restauranger öppnar under april och maj månad i Sollentuna centrum.onsdag 24/4 16:00

Han blir ny kommundirektör i Sollentuna

Nyheter Tillträder efter sommaren Kommunen har anställt en ny kommundirektör, Per Törnvall, som tillträder i augusti. Kommunstyrelsens ordförande, Henrik Thunes (M), säger att Törnvalls erfarenheter inom både det offentliga och...onsdag 24/4 8:49

Kommunen ser över gamla torp

Nyheter Letar du efter ett litet fritidshus? Drömmer du om ett hus från sekelskiftet eller ett torp nära stan? Nu ska Sollentuna kommunfastigheter gör en statusbesiktning av gamla fastigheter, som så småningom kan hyras ut till privatpersoner.lördag 20/4 8:00