MER. Denna säsong har Väsby IK släppt till mer skott än förra säsongen, men ändå har Linus och kollegan Edvin Olofsson släppt in färre i år (53 st). Foto: Jonny Andersson

Linus Ryttar tror på fortsatt framgång

Konstant utveckling av spelidén som sattes dag 1, det ser Linus Ryttar som den främsta orsaken till Väsby IK HK:s allt vassare insatser i hockeyettan. Den 23-åriga målvakten ser inga gränser inför fortsättningen.

  • Publicerad 15:52, 25 dec 2019

Linus Ryttar kom till Väsby samtidigt som Viktor Tuurala och Markus Odén tog vid som tränare. Redan första året nådde laget allettan, vilket inte skett på många år.

Nu är det fjärde året i följd Väsby når allettan – division 1-lagen elitnivå. Dessutom gör laget det som serieseger i östra hockeyettans grundserie.

– Viktor och "Mackan" hade en spelidé. Småjusteringar har gjorts, i det stora hela handlar det ändå om att vi blivit tryggare i vad vi ska göra. Till den här säsongen fick vi behålla många spelare, det har självklart haft betydelse.

Inga mirakel, alltså?

– Nej, inte som jag ser det i alla fall, säger Linus Ryttar. Vi sätter press på motståndarna, den spelidén ger resultat. Backarna är aktiva offensivt och defensivt får de bort spelare och deras klubbor framför mål.

Färre insläppta trots fler skott

Väsby släppte in 53 mål i höst, det är fem färre än förra hösten. Noteras ska att Ryttar och målvaktskollegan, Edvin Olofsson, fick mota 702 skott på 22 matcher. Förra hösten fick målvakterna (Ryttar och Robin Wallin) endast 622 skott mot sig.

– Det handlar om samarbete mellan oss målvakter och utespelarna. Vi lär oss vad backarna gör, backarna hur vi vill ha det. Skottstatistik kan vara missvisande. Att vi fått så många skott på oss beror nog på att motståndarna slänger in pucken på mål; att det är skott utifrån. Jag brukar inte bry mig i skottstatistik. Viktigast statistik för mig är vinstkolumnen.

Men visst har ni gjort det bra?

– Absolut.

Sett till räddningsprocent var ni östra hockeyettans bästa målvaktspar.

– Det stämmer och är bra. Som jag säger är ändå vinster viktigast, då kommer det andra av sig själv.

Fem gånger höll Väsby nollan, Olofsson var värst med tre.

Optimistisk för andrahalvan

För Linus Ryttar blir det fjärde gången i allettan.

Han längtar och hyser hopp om att det bästa av säsongen återstår.

– Vi ska gå in i allettan med bra inställning; visa att vi är ett jäkligt bra lag. Jag ser ingen gräns för hur långt vi kan gå.

Stockholm Direkt