Ljus framtid för SIK:s damer

Omstarten och nysatsningen har gjort SIK gott. Uppflyttade Sundbybergs IK har nu många spelare i damtruppen och siktar att, på sikt, klättra uppåt ytterligare.

  • Publicerad 15:00, 26 apr 2019

De senaste åren har varit ojämna för damlaget i Sundbybergs IK. 2015 och 2016 fanns det ett representationslag i klubben efter flera års dvala, men det lades ner på grund av spelarbrist till 2017.

Där och då intensifierades arbetet med att få fram ett långsiktigt damlag i den lokala fotbollsklubben. Ett lag där de äldsta SIK-tjejerna kan spela och som bygger på klubbens egen fotbollsmodell.

I november 2017 gjordes ett nytt försök med ett damlag då damjuniorerna, DJ, bildade stommen i laget.

Och nu verkar de vara på rätt spår.

– Jag tycker det kändes bra att dra igång igen och vi fick även igång några spelare som var med 2015–16. Vi fick till en bra mix, men var kanske lite för unga för seniorspel ifjol, berättar tränaren Elias Gergi som tidigare var DJ-tränare i två år.

Blev tvåa 2018

I en mycket ojämn division 5, där tre lag drog sig ur, kom SIK tvåa 2018. Under året vann de tre matcher med över 20 måls marginal, men föll även mot serievinnande Råsunda. Andraplatsen räckte ändå till uppflyttning.

– Vi var tillräckligt bra för att gå upp, vilket kändes kul. Förra årets serie var inte speciellt utvecklande, fortsätter coachen.

Gergi tycker att klubben nu är i fas sedan damallsvenskan-satsningen 2000.

– Det var kortsiktigt tänk tidigare och det har tagit oss 18 år att etablera ett damlag med en tro för framtiden. Under de senaste tio åren har SIK förändrats otroligt och satsat rejält på tjejsidan. Nu börjar man se effekten av den satsningen.  

"En svår resa"

Helt lätt har resan inte varit. Det var tufft till en början.

– Ja, det har varit en svår resa. När jag började var det tre ålderskullar som skulle bli damlaget och det var ålderskänsligt till en början. Men efter lite friktion har vi kunnat jobba kontinuerligt och jag hyllar verkligen tjejerna som gjort jobbet. Vi ledare är bara ett verktyg.

Senaste damlaget tvingades lägga ner på grund av spelarbrist. Det är inte fallet i år. 34 spelare ingår i årets trupp, varav 27 är aktiva. Men det finns bara ett seniorlag att spela i 2019.  

– Det låter som många, men det hade inte varit helt lätt att få ihop två lag. Vi kommer spela träningsmatcher under höst och vår för att ge alla speltid och en morot.

Lag från närregionen

På söndag startar division 4 A med hemmamatch mot Stocksund. I serien ingår till exempel Vasalund, Råsunda och flera lag från Täby och Danderyd.

– Det är en jämn och tuff division 4, vilket vi är glada för. Vi har lovat oss själva att gå för det och nå så högt vi kan. Men det är enkelt att säga, det beror ju på motståndet också. Oavsett är målet att nå 32 poäng, det är en mätbar målsättning i år.

Vad talar för er?

– Att vi är otroligt bra på att hantera motgång. Det är då våra rätta färger kommer fram och det är en stor styrka för oss.

Förutom utveckling, och att vara förebilder för SIK:s yngre lag, är 2019 början på en femårsplan. Inom fem år ska damlaget spela i division 2.

– Jag känner att det inte vore fel att gå upp redan i år och sedan etablera oss i division 3.  Det viktigaste är att det sker långsiktigt och metodiskt så att vi inte åker ur direkt.

Spaden i marken för Ursviks västra stadsdelar

Nyheter ✓Tvärbanan ✓4 000 bostäder ✓Ursviks torg Inom några dagar börjar kalkcement vispas ner för att stärka marken inför byggandet av Ursviks västra delar – Sundbybergs mest stadsmässiga område med station för tvärbanan.torsdag 19/9 14:04

Man misstänkt för mordförsök vid Ulvsundabron släpps fri

Nyheter Kvinna är ännu inte vid medvetande I söndags fick polisen larm om att en kvinna hoppat i vattnet vid Ulvsundabron. Den man som också hittades på platsen och som anhölls, misstänkt för mordförsök, har nu släppts.onsdag 18/9 13:08
Stockholm Direkt