Lukas springer för seger

Lukas Segersten är Sverigeetta i maratonlöpning bland 18-åringar. Han storsatsar på sm för att kunna få en plats i landslaget. – Mitt stora mål just nu är Stockholm maraton, säger han.

  • Publicerad 14:11, 12 nov 2018

Startar veckan med spring

Lukas Segersten är 18 år och går samhällsprogrammet på gymnasiet. Som individuellt val har han ämnet träningslära, vilket ger honom möjlighet att träna under skoltid. Han börjar måndagmorgonen med en löprunda i Gånstaspåret.

– Det är ett skönt sätt att starta veckan på, säger han.

Lukas Segersten försöker springa minst 10 mil i veckan. Om han har för ont att springa kompenserar han det med annan träning som att cykla eller köra roddmaskin.

Lukas Segersten började springa 2015. Han spelade fotboll och innebandy och löptränade för att förbättra konditionen.

– Sedan märkte jag att jag snabbt blev bättre, säger han.

Från hösten 2017 valde Lukas Segersten att satsa just på maratonlöpningen. En sak som lockar är gemenskapen med andra löpare vid ett lopp. En annan sak är att hela tiden märka av framstegen, både i form av att titta på klockan vid träningen och att få medaljer vid lopp.
– Det är inte alltid kul att ge sig ut så här års klockan åtta på kvällen och springa i mörker och kyla. Då krävs det något att motivera sig med, säger han.

Målet ligger långt bort

Lukas Segersten är Sverigeetta i maratonlöpning bland 18-åringar och tvåa i halvmaraton. Hans långsiktiga mål är att ta sm-medalj som senior, och därmed få landslagsuppdrag till em, vm och så småningom även os. Målen för nästa år är att delta i maraton-sm bland seniorer och ta en topp tio-placering. Maraton-sm hålls i samband med Stockholm maraton, den 1 juni 2019.

Planerna är väldigt långsiktiga. Medelåldern hos maratonlöpare är hög jämfört med andra sporter. Lukas Segersten tänker att han kommer att vara som bäst om 12–15 år.

Nu under vintern är det fortsatt träning men inte så mycket tävlingar för Lukas Segersten. Möjligen blir det något inomhuslopp, som är i kortare distanser.

– Men det är inget jag satsar på, säger han.

I spåret och på nätet

Att delta i tävlingar och träningsläger på andra orter, eller utomlands, kostar pengar. Lukas Segersten hoppas därför kunna locka sponsorer till sitt sportande.

Med syftet att locka sponsorer är han också väldigt aktiv på nätet med en blogg där han berättar om tävlingsresultat och träning, samt på Facebook och Instagram.

– Även skor och kläder kostar, så sponsorer skulle underlätta, säger han.

Tillbaka i hemmalaget

Efter att ha tävlat för Eskilstuna en säsong så är Lukas Segersten nu tillbaka i Enköpings Allmännas Idrottsförening, EAI, som har sin klubbstuga vid Gånstaspåret.

Lukas Segersten hoppas att återkomsten till Enköpingsföreningen ska ge honom mer uppmärsamhet lokalt. Ett problem man haft tidigare i EAI har varit att ungdomar som velat tävla på högre nivåer har varit tvungna att byta klubb. Det vill man nu ändra på och erbjuda stöd åt ungdomar som vill satsa.