Magdas jättekliv upp i elitettan

I år spelade Magda Le Therisien division 4-fotboll med Sundbybergs IK. Nästa år väntar spel i elitettan med Älvsjö AIK – fyra divisioner upp.

  • Publicerad 12:00, 16 dec 2019

Efter säsongen 2017 klev Magda upp i damlaget i Sundbybergs IK. Klubbens juniorer födda 99 och 00 blev stommen i det omstartande representationslaget.

Och det har gått utmärkt.

Två år i rad har SIK blivit uppflyttade. Från division 5 till spel division 3 nästa år.

– Jag är stolt över mina två år i damlaget, stolt för både resan vi gjort och laget. Efter några sämre år har det nu blivit en verksamhet som de yngre i SIK kan se upp till. Vi startade ju från grunden, säger Magda Le Therisien som bor i Ursvik och som också är uppvuxen i centrala delarna av kommunen.

Gjort över 45 mål

Stockholms lägre seniorserier kan vara rätt ojämna vilket SIK fick erfara 2018 då de vann flera matcher med utklassningssiffror. Men i år har det varit jämnare och Sumpan fick kämpa för att bli tvåa.

– Vi är ett lag som ska spela högre upp, men oavsett krävs det mycket för att vinna match efter match. Jag tycker vårt unga lag har utvecklats mycket och var värda att bli uppflyttade, fortsätter mittfältaren Magda som bidragit med drygt 45 mål senaste två åren.

– Alltid kul att bidra och göra mål, men jag hade kunnat göra ännu fler. Jag är stolt över det jag åstadkommit i SIK.

Klar för näst högsta serien

19-åringens insats har inte gått bättre klubbar förbi. Under hela november provtränade hon med Älvsjö AIK som vann sin division 1 men sedan missade i kvalet uppåt. Älvsjö och Magda kom sedan överens om en övergång.

Strax därpå fick klubben en gratisplats i näst högsta serien, elitettan. Magda Le Therisien flyttar därmed fyra divisioner upp i ett navs.

– Ett stort steg, det blir en rejäl omställning. På pappret är det ju helt sjukt att gå från division 4 till elitettan, men jag känner mig otroligt redo att ta steget och ser fram emot det. Rätt tajming ändå.

– Jag ser fram emot att utvecklas där och ta till mig av den erfarenheten det innebär att spela i elitettan.

Det finns inte en risk att steget är för stort?

– Det kommer bli en stor omställning, främst i tempo och fysik, men jag jobbar stenhårt för att vara förberedd.

– Det är en härlig grupp i Älvsjö och det känns som rätt nivå som är utmanande men inte för svår. Jag tycker det känns som jag kan bidra och utvecklas.

Vill nå ännu högre

Magda beskriver sig själv som snabb och explosiv med ett stort driv och motivation.

– Jag är beredd att träna hårt och verkligen ge allt. Det är ju detta jag vill. Den drivkraften måste finnas oavsett talang och jag älskar verkligen fotboll och att träna. Jag ser fram emot att köra ännu hårdare fram över.

På sikt vill Ursviktjejen nå ännu högre.

– Ja, det är klart man har drömmar och jag hade älskat att leva och försörja mig på fotbollen. Att nå allsvenskan vore en dröm. Men nu har jag fokus på där jag är nu och satsar 110 procent, sen får man se vart och hur långt det tar mig.

Magda Le Therisien

Ålder: 19 år, född 2000.

Uppvuxen: Centrala Sundbyberg och bor i Ursvik sedan drygt tio år.

Moderklubb: AIK först, men bytte tidigt till SIK.

Position: Central offensiv mittfältare/ytterforward.

Aktuell: Går från division 4 hela vägen upp till elitettan.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Här kan du träna ute på hemmaplan

Nyheter Ella Söderberg tipsar om enkla övningar på utegym Runt om i Stockholms län kryllar det av utegym. Men vad gör man med alla stockar och bräder och hur kommer man igång med träningen? Vi bad vår reporter, tillika redaktionens träningsexpert, att ge...fredag 17/1 16:05

Lunchrestaurang flyttar in i Ursvik entré

Nyheter Öppnar i maj Ursvik Entré fylls stadigt av nya hyresgäster. Senaste tillskotten är restaurangen Kalaset, som på allvar slår upp dörrarna i maj, och tvärbanans projektkontor.fredag 17/1 15:59

Rinkebysonen Martin Mutumbas liv blir bok

Nyheter AIK-profilen samarbetar med sportjournalist Rinkeby-uppväxta Martin Mutumbas liv blir bok. I höst kommer berättelsen om före detta AIK-spelaren.fredag 17/1 11:24
Stockholm Direkt