Vinnare. Magnus Jönsson, 18, i mitten av bilden kammade hem ett SM-guld i utrustad bänkpress. Till vänster Mikael Jansson och till höger Linda Hansen från Järfälla atletklubb. Foto: Martin Andersson

Magnus från Järfälla vann SM-guld i bänkpress

Magnus Jönsson, 18, var nervös i en vecka innan SM gick av stapeln. Men med sig hem fick han en guldmedalj i grenen utrustad bänkpress.

  • Publicerad 16:38, 17 dec 2019

Fyra till fem gånger i veckan tränar 18-åriga Magnus Jönsson styrkelyft i Järfälla Atletklubb. Och tidigare i december bar det frukt, när han kammade hem en guldmedalj i SM i utrustad bänkpress – en gren inom styrkelyft. Det är en form av bänkpress där den tävlande får ha hjälpmedel, som stödjande trikå och bänkpresströja.

162,5 kilo lyfte Jönsson, vilket också är personbästa.

– Jag gick och var nervös i en vecka innan. Det gäller att sova, försöka hålla stressnivån nere, äta och träna. Jag tränar både mycket styrka och teknik, berättar Magnus Jönsson.

"Fin kamratskap"

Till sporten hittade han som 15-åring, men det var ingen självklarhet att han skulle ta steget från att gymma till att börja med styrkelyft.

– Det var mycket trevligare än jag trodde, folk såg läskigare ut än vad de var! Det är en väldigt fin kamratskap, det håller mig kvar. De man tränar med blir som en andra familj, säger Magnus Jönsson.

Vad är det du gillar med tunga lyft?

– Jag är en sån tävlingsmänniska, och det är så tydligt att man blivit starkare när man kan lyfta tio kilo till. Jag gillar matte, så det passar mig att det är tydligt!

Målet är att fortsätta träna så länge det känns roligt – och att bli starkast. Fördomen att styrkelyft är till för arga män, det stämmer inte för fem öre, menar Magnus Jönsson, som också lyfter att sporten är stor bland kvinnor.

– Många är nog rädda för att gå ner i en källarlokal med tunga vikter och män som skriker. Men det är helt vanliga människor som är hur gulliga som helst! Alla är teddybjörnar, säger han.

Bänkpressmedaljören Jani Piira vill lyfta hemmaklubben

Det är Magnus

Namn: Magnus Jönsson

Ålder: 18

Bor: Viksjö och Södermalm

Gör: Vann nyligen SM-guld i underlyft bänkpress, en typ av styrkelyft. Tränar i Järfälla Atletklubb. Går tredje och sista året på naturprogrammet i gymnasiet.

Visa merVisa mindre
Stockholm Direkt