Målet: Göra BSK redo för elitettan

Tjejerna har gjort jobbet på plan. Nu tar det mödosamma arbetet vid för att göra truppen och BSK redo för spel i elitettan 2020.

  • Publicerad 12:00, 4 nov 2019

Det har gått ett par veckor sedan Bollstanäs fotbollsdamer tog steget tillbaka till elitettan. Sportchefen Jonas ”Jönning” Malmgren var en av arkitekterna bakom avancemanget och gladdes givetvis åt bedriften.

– Jag är mäkta imponerad. Framför allt att gruppen funkade så bra ihop på så kort tid, säger ”Jönning”.

Efter att länge ha jobbat i motvind kommer saker och ting på plats till slut. Men det var motigt ett bra tag.

– BSK har ett rykte om sig i Storstockholm att vara satsande och ha hög kvalité på seniorlaget. Jag var rädd att tappa det ryktet och därför fick satsningen 2019 kosta lite extra, fortsätter sportchefen.

Utfallet blev ju bra till slut.

Firandet över avancemanget har lagt sig och det hårda jobbet för att möjliggöra elitettan-spel 2020 pågår för fullt. Det finns många bollar att jobba med.

Jönnings viktigaste roll är truppbygget. Den gångna helgen stod det klart att tränarduon – Max och Björn Andersson – fortsätter.

– Det förs diskussioner med alla i den befintliga truppen men det kommer eventuellt bli några avhopp.

Jagar nya spelare

Dessutom jagas det självklart nyförvärv.

– Jag pratar med spelare från alla nivåer. Från division 1 till allsvenskan. Vi har en smal trupp, men med en hög nivå. Nu gäller det att vi höjer nivån på bredden och blir fler. Även få in fler spetsspelare för att kunna etablera oss.

Sportchef Malmgren har kontaktat ett tiotal prospects hittills och ska snart kolla läget med några gamla BSK:are. Maja Wiklander blir dock kvar i BP.

– Det lär behövas en förstärkning i varje lagdel. Vi har ett starkt lag idag och Max tror att de höjer sig en nivå till i elitettan, men vi behöver blir fler.

– Det är lite mer lättjobbat nu än i vintras, jag lär inte behöva ringa över 50 spelare som då, haha.

Målet är spel på Bipen

En annan viktig fråga är alla frågor utanför plan. Det arbetet leds primärt av klubbchefen Kristian Lövgren. Redan nu står det klart att spel på Vilundavallen inte är aktuellt.

– Den var helt full med andra föreningar och vi vill inte påverka deras verksamheter, så huvudfokus nu är att få till Bipen, säger Lövgren.

Ett mer ingående möte kring Bollstanäs IP hålls i november och den behöver ett ansiktslyft för att bli godkänd.

– Det kommer krävas en hel del. Bland annat måste läktaren åtgärdas, ett säkerhetsräcke ska installeras och gröna baracken behöver fixas till. Den ska bland annat ha ett pressrum.

Bli fler kring laget

Dessutom pågår jobbet att bredda organisationen och även få till ett F19-lag, vilket är sammanlänkat med elitettan.

Klubbchefen är medveten om allt hårt jobb framöver – men är glad över situationen.

– Det är skoj för hela föreningen och även för näringslivet i Väsby, vårt varumärke ökar. Extra kul att det är på damsidan. Alla vill nå sportslig framgång och det är glädjande att förbereda oss för detta. Det kräver hårt arbete, men med rätt balans på alla plan ska vi få till det på ett bra sätt.

Stockholm Direkt