Målfarliga AIK blev fyra i elitettan

De tampades länge om en allsvensk plats men räckte inte ända fram. AIK:s damer slutade fyra i elitettan 2019 vilket ändå får ses som klart godkänt.

  • Publicerad 17:00, 8 nov 2019

Säsongen har överlag varit väldigt positiv och lärorik

Inför säsongen tog Caroline Sjöblom och Robert Lison Svanström över AIK:s damlag. Efter en usel niondeplats 2018 fanns det mycket att förbättra till i år.

Och så blev fallet. Trots en ganska lågmäld satsning, och lägre kravbild, var Gnaget länge med och tampades om de två direktplatserna till damallsvenskan.

– Det var en ganska speciell säsong. AIK har alltid höga krav på sig utifrån men med tanke på det laget vi hade inför säsongen var kraven aningen lägre än vanligt, säger Caroline Sjöblom.

Stark vår

Med ett ungt lag gick ändå Gnaget som tåget på försäsongen och det höll i sig på våren. Bara en förlust på de 15 första matcherna. Kanske gick det lite för bra då, menar coach Sjöblom.

– Ja, vi kanske svävade i väg lite efter våren. Förväntningarna blev höga för andra halvan och där kom vi inte riktigt igång.

"Gärna blivit trea"

Det blev tre förluster på höstens sex första matcher. Där tappade de offensiva damerna mark och hamnade till slut på en fin fjärdeplats i elitettan 2019.

– Jag hade gärna blivit trea istället men tabellen talar sitt tydliga språk. Vi var nog inte tillräckligt bra för att komma högre. Toppkonkurrenterna hade verkligen karaktärer som klev fram när det som mest behövdes.

– Vi har haft övertaget och chanser i många matcher men inte haft rutinen för att kunna stänga dom. Det var skillnaden. Vi var heller inte riktigt redo för allsvenskan. Samtidigt har säsongen överlag varit väldigt positiv och lärorik och vi har dragit lärdom av våra misstag.

Vad är ni mest nöjda med 2019?

– Att våra unga spelare tog ett enormt ansvar. Vi trodde dom skulle få fasas in på sikt och kanske få något inhopp. Istället tog dom chansen och utvecklades massor vilket jag är jätteglad över.

– Även att våra äldre spelare drog ett tungt lass och stått upp bra. Det har varit en fin mix i laget.

Sugen på en fortsättning

Förhandling pågår om en förlängning för både Robert och Carro och de är positivt inställda på att fortsätta. I dagsläget är fem, sex spelare klara för 2020.

– Jag hoppas att AIK får behålla de spelarna vi vill behålla. Det finns intresse på några spelare i laget men jag hoppas att de tänker efter vad som är bäst för deras karriär innan de eventuellt skulle lämna.

Stockholm Direkt