Målskytten Julia formstarkast i ligan

16 inprickade mål och delad förstaplats i SSL:s skytteliga. Sumpantjejen Julia Croneld har startat säsongen mycket starkt för sitt Täby FC och en av framgångsfaktorerna är influenser från andra sporter.

  • Publicerad 16:40, 3 nov 2017

”Såklart fortsätta kämpa
i toppen av den

Tidigare hade Julia gjort 16 mål som bäst i en seniorserie. Nu har hon redan nått dit, fast årets säsong än så länge knappt har börjat.
Julia Croneld har fått en fantastisk start i innebandyns högsta liga SSL.

Efter tio omgångar har 20-åringen stänkt in 16 mål för sitt Täby FC IBK. Med det ligger hon delad etta i skytteligan.

–  Det är kul givetvis, även om jag inte tänkt så mycket på det, berättar Julia som är född och delvis uppvuxen i Rissne.

Men vad är receptet bakom årets målframgångar då? En av förklaringarna är att Julia kört många olika sporter. Hon började som ung att spela innebandy i Duvbo IK, men tog sedan en längre paus och testade då på andra sporter.

Det blev fotboll, hockey och givetvis baseboll och softboll. Familjen Croneld är väldigt aktiva i Sundbyberg Heat. Pappa Petter
är tidigare framgångsrik spelare och numera tränare för Heats a-lag. Brorsan
Victor spelar i basebollgängets a-lag.

– Att köra flera sporter har hjälpt mig i min innebandykarriär. Hockeyn har hjälpt mig att få till snabbare avslut och jag har fått lite annorlunda teknik därifrån.

– Sedan har jag definitivt fått en bättre volleyträff genom softbollen och basebollen, fortsätter Julia Croneld.  

När Julia var 13 så tog hon upp innebandyn igen. Med flera andra sporterfarenheter i kroppen började hon om i Duvbo IK. Primärt i 97-laget, men även med äldre årgångar.

Efter det vankades spel i Hässelby, innan hon 2014/15 skrev på för Tyresö Trollbäcken. Först ett år i allsvenskan, då laget kvalificerade sig till SSL.

– Det var kul att få testa på den högsta nivån trots att jag inte spelat innebandy så länge. Det var en stor utmaning. Tyvärr åkte vi ur, men det var ändå väldigt lärorikt och utvecklande.

Julias 16 mål och tio assist 2016/17 gav ändå eko bland andra klubbar. Tabellsjuan Täby FC högg på snipern från Rissne.

– Det kändes som ett bra alternativ för mig att gå dit.

Ja, det kan man minst sagt säga. Täby har börjat SSL bra och ligger fyra efter nio omgångar. En stor anledning till det stavas Julia Croneld. På de inledande matcherna har 20-åringen nämligen piskat in 16 baljor och fem assist.

Tillsammans med en Moraspelare toppar hon därmed alltså skytteligan.

– Det har gått bra hittills. Jag har haft väldigt bra medspelare runt mig och kommit till mycket lägen. Vi har ju även ett bra lag och jag har fått stort förtroende. Men jag har inte nått formtoppen än, jag kan bättre.

Häromveckan gjorde Julia sex mål mot Västerås i 9-4-segern.

– Allting gick in då. Det var verkligen en bra dag för mig.

Varför tror du att det lossnat rejält i höst?

– Jag får mycket lägen av mina medspelare och så har jag tränat väldigt mycket teknik och skott. De flesta av mina mål kommer på skott, säger vänsterforwarden.

Säsongen är bara en dryg tredjedel gammal och Julia vill gärna fortsätta att producera mål. Dessutom hjälpa Täby till framgångar.

– Vi vill ju försöka vinna SM-guldet, så det är ju ett stort mål. Och jag vill gärna fortsätta att producera och bidra. Jag vill även försöka bli bättre på alla plan.

Vinna skytteligan då?

– Inte så stort fokus, men jag vill såklart fortsätta kämpa i toppen av den.

Mer Julia Croneld

Ålder: 20 år, född 1997.

Uppväxt: Rissne.

Moderklubb: Duvbo IK.

Yrke: Elevresurs i Ursviksskolan.

Trivia: Spelar fortfarande softboll i klubben Söder Softboll. Kommer från en riktig sportfamilj.

Aktuell: Delad skytteligaledare i SSL.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Här byggs det flest hyresrätter

Nyheter Byggstarter under 2018 i Stockholms län Närmare 9 000 bostäder har planerad byggstart i Stockholms län i år. Men det råder stora skillnader mellan kommunerna hur mycket som blir hyresrätter respektive bostadsrätter, visar en ny rapport. I...lördag 23/6 13:40

Man misshandlad i Hallonbergen

Nyheter En man misshandlades svårt i Hallonbergens centrum tidigt på lördagsmorgonen.lördag 23/6 12:55

Trygghetsbil ska förhindra brott

Nyheter På onsdagen invigdes Sundbybergs stads nya trygghetsbil. Bilen bemannas av volontärer som ska förhindra brott och skapa gemenskap.onsdag 20/6 16:38