UTVALD. Bilal Hussein är uttagen till U21-landslaget och han gjorde 16 matcher för AIK:s a-lag i år, varav tio från start. Foto: Ola Sköld

Mängder med svartgula spelare i blågult

Ett långt och tålmodigt arbete har gett avkastning. Över 30 AIK:are är med i fotbollslandslagens samlingar på sistone.

  • Publicerad 14:03, 22 nov 2019

Ett kvitto på att vi jobbar på rätt sätt och det är en tydlig signal att vi har en bra elitförberedande verksamhet.

Sex spelare i F16, fem i P15 och fyra i P17. Dessutom svartgula spelare i ytterligare åtta blågula landslag som samlats på olika håll den senaste tiden. Totalt närmare 30 AIK:are från de yngsta i 15-årslagen – hela vägen upp till a-landslaget.

– Det är självklart fantastiskt roligt och frukten av ett långsiktigt, tålmodigt och hårt arbete under en lång tid av många här i klubben, säger Leif Karlsson, sportchef AIK ungdomsfotboll.

Många faktorer varför

Karlsson har jobbat många år i klubben och varit delaktig att utforma verksamhetsidén för ungdomsfotbollen i AIK. Det finns många faktorer till framgång menar sportchefen. Akademin startade 2009 och är en av nycklarna.

– Huvudmålet är att skapa bra förutsättningar för maximal utveckling och en viktig del är att ha de allra bästa tränarna. Även att barnens välmående är i fokus utifrån direktiven som finns och att en inre motivation måste finnas. Det är även viktigt att fostra spelare och ledare till våra a-lag.

Fostrar egna tränare

Seniorlagen har idag flera spelare från de egna leden och också flertalet tränare. I damlaget har båda huvudtränarna varit ungdomstränare i AIK och i herrlaget har hälften av ledarstaben lång svartgul bakgrund.

– Det bidrar med en helhet i hela klubben. Med nära band mellan F19 och P19 och våra seniorlag försöker vi förbereda spelarna så bra som möjligt för seniorfotboll.

Vad innebär det att ha runt 30 landslagsspelare för AIK?

– Ett kvitto på att vi jobbar på rätt sätt och det är en tydlig signal att vi har en bra elitförberedande verksamhet.

– Landslaget främjar fortsatt utveckling för den enskilda spelaren. Varje utmaning blir en del av utvecklingen. Från första stegen i akademin till första samlingarna i landslag. Varje del är ett steg för att på sikt bli ordinarie i a-laget hos oss och kanske landslaget.

AIK slår sig inte till ro utan jobbar för att ständigt bli bättre.

– Målet för oss är att vara steget före och driva utvecklingen. Vi vill fortsätta att ha välutbildade tränare att luta oss mot och dessutom har vi två forskare som forskar kring AIK:s ungdomsorganisation. Vi vill generera den egna kunskapen och utvecklas ännu mer.

AIK-spelare i fotbollslandslagen

P15 (födda 2004): 5 st

F15 (2004): 4 st

P16 (2003): 5 st

F16 (2003): 6 st

P17 (2002): 4 st

P18 (2001): 1 st

F18 (2001: 4 st

P19 (2000): 1 st

U23 (dam): 1 st

U21 (herr): 1 st

A (herr): 1+3*

*Tre spelare i a-landslaget är delvis fostrade/fostrade i AIK (Isak, Quaison, Bengtsson).

Visa merVisa mindre
Stockholm Direkt