Mathias Karelius lägger ner elitkarriären

Efter drygt tio års elitsatsning väljer nu Mathias Karelius, 24, att sluta. Motivationen saknas för fotbollsspelaren. – Det ska bli skönt att slippa ha pressen att prestera, säger han om beslutet.

  • Publicerad 17:10, 8 feb 2019

Som 13-åring valde Mathias att lämna moderklubben Bollstanäs för att ta chansen i AIK. Väl i Solna tog han en plats i det hårdsatsande akademilaget. Längre upp i tonåren fick Odenslundasonen träna lite med a-laget och även hoppa in i en träningsmatch med representationslaget. Dessutom en provträning med Fulham i England.

Efter juniortiden blev det två seniorsäsonger i Karlsbergs BK i trean och tvåan. 2017 blev Mathias värvad till den nyblivna division 1-laget Sollentuna FK och spelade där i två säsonger.

Men 2018 blev hans sista år som aktiv. 24-åringen väljer nu att lägga ner fotbollssatsningen.

– Det känns ändå bra faktiskt, det känns rätt, säger Mathias.

Skadefyllda år

Tillsammans med Ekin Bulut (Akropolis/Nyköping) och Monir Jelassi (Sollentuna FK) var Mathias den manliga BSK:aren som spelade högst upp i seriesystemet ifjol.  

De två säsongerna i SFK blev skadefyllda men det har inte påverkat beslutet, menar yttern.

– Det var tufft att ta en startplats, delvis på grund av skador. Men jag har känt att jag velat sluta de tre senaste åren kanske. Trots det har jag alltid försökt varit professionell vilket mynnade ut i bra resultat i Karlberg och spel i division 1.

"Vill få mera frihet"

Efter många års elitsatsning väntar nu andra prioriteringar i livet.

– Det är inte själva elitsatsningen som jag tröttnat på, men jag har släppt alla tankar på att bli fotbollsproffs. Hade jag haft kvar den ambitionen hade jag fortsatt kämpa, men jag vill annat med livet nu.

– När man spelar på en bra nivå är det press att prestera så det ska bli skönt att kunna slappna av mer och andas ut. Få mer frihet. Det är svårt att hinna med både elitidrott och det civila livet. Jag har blivit mer akademiskt lagd ju äldre jag blivit.  

Är du nöjd med karriären?

– Ja, verkligen. Man har fått uppleva så mycket från fotbollen. Jag har lärt känna många människor och hela mitt tänk och ambitionsnivå härstammar från fotbollen. Jag har lärt mig massor, men nu är jag nyfiken på vad jag kan lära mig av andra saker, säger Mathias som vill fortsätta satsa på sin civila karriär.

– Jag har läst fysioterapi i Uppsala och siktar på att plugga vidare.

Stänger inga dörrar

Man han stänger inte dörren helt för fotboll i framtiden.

– De närmaste sex månaderna känns det omöjligt och elitsatsningen är förbi. Men kanske Karlberg någon gång i framtiden.

Comeback i BSK då?

– Nej, inte just nu. Jag har några kompisar som spelar där men det är inget jag överväger för tillfället.

Mathias Karelius

Ålder: 24 år, född 1995.

Moderklubb: Bollstanäs SK

Andra klubbar: AIK U, Karlbergs BK, Sollentuna FK

Aktuell: Bestämt sig för att sluta med fotbollen.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Fler nyheter i Vi i Väsby

Väsby besegrade Köping och slutade sexa i norra allettan

Sport I morgon väljer lagledningen motstånd i playoff 1 Sveriges alla division 1-serier är färdigspelade och med det inleds en svärm med playoff-matcher som ska leda fram till en slutlig kvalserie. Med kvällens 5–1-seger över Köping ska Väsby, som femma i...onsdag 20/2 23:10

Här kostar villorna mest i Stockholm

Nyheter LISTA: Så har huspriserna förändrats – kommun för kommun På vissa håll i länet har huspriserna sjunkit med 9 procent det senaste året. I andra delar har de i stället stigit. Här är siffrorna som visar vad en villa kostar där du bor, och hur priserna har...onsdag 20/2 7:00

Här hålls Sveriges största kaninutställning

Nyheter ✓Årets kanin-SM hålls i Upplands Väsby ✓ 1 500 kaniner på plats För hundra år sedan var kaninen mest en måltid på tallriken. I dag är det ulliga pälsdjuret ett populärt sällskapsdjur. Nästa helg intar 1 500 raskaniner Bredden i Sveriges största kaninutställning.tisdag 19/2 14:06