Matilda redo att utmana världstoppen

Två raka JVM-guld, tre på JEM – och två världsrekord. Styrkelyftaren Matilda Vilmar, 23, avslutade sin juniorkarriär på allra bästa sätt och är nu mer än redo att börja tävla som senior.

  • Publicerad 12:00, 4 nov 2019

Det går faktiskt inte att få en bättre avslutning på juniorkarriären. Som styrkelyftare är man junior hela sitt 23:e år och Matilda Vilmar, 23 i år, avslutade verkligen på topp.

I augusti tog hon sitt andra raka JVM-guld i utrustat styrkelyft efter 553 kilo i totalen. Och framför allt världsrekord i bänkpress (153 kg).

– Det kändes stort att försvara titeln och riktigt kul att få avsluta juniortiden med att ha två världsrekord, säger Matilda som tävlar för Sundbybergs tyngdlyftningsklubb.

EM-guld i Finland

Nästa år är hon alltså senior. Även kallat Open-klassen. Sedan tidigare har Matilda tävlat i ett styrkelyft-VM och ett bänkpress-VM som senior (-63 kilosklassen).

I sitt tredje Open-mästerskap visade 23-åringen att hon blir att räkna med i framtiden. På bänkpress-EM, i finska Tammerfors nyligen, blev det guld efter en hård kamp mot en danska.

– Jag hade ledningen från start, men i sista tog danskan 152 kilo vilket jag tog i andra försöket. Men eftersom hon vägde mindre (viktfördel) hade hon vunnit guldet.

Matilda pallade för trycket och tog 155 kilo i sista. Guldet var ett faktum. Hennes första seniormedalj.  

– Det var lite nervöst såklart inför sista, men jag kände att jag hade 155 i mig. Det var bara att göra lyftet med självförtroende.

Hur kändes medaljen?

– Jätte-, jättekul och häftigt att ta seniorguld som junior. Dessutom att känna att jag har nerverna som krävs, det tar jag med mig till framtiden.

Blickar framåt

I drygt sex år har Matilda tävlat i styrkelyft med gymmet under Löthallen som bas. STK:aren kan nu se tillbaka på en sannerligen lyckad juniortid.

– Det har varit en fantastiskt rolig tid med ett evigt klättrande och kämpande. Jag gick från att vara fyra, trea och tvåa till att ta två raka guld i JVM. Samma sak i JEM där jag har tre raka guld.

I år har det blivit ädlaste valör – i varje tävling Vilmar deltagit i.

– Det var någon som frågade mig om jag inte tröttnade på att vinna. Aldrig sa jag. Det är ju ett kvitto på att man gör rätt. Jag ser det lite som att juniortiden var uppvärmning, det är nu det börjar på allvar. Målet är att fortsätta utvecklas och börja jaga toppen i världen.

Vill nå WG

Matilda avstår VM i Dubai för att istället träna inför 2020.

– Det är ett viktigt kvalår inför World Games i USA 2021, vilket är som en sorts OS för styrkelyftare. Jag ska försöka göra bra resultat på EM i maj och VM nästa höst för att kvala in dit. Även klättra i placeringar.

– Jag blev åtta på VM 2018 så jag har en bit kvar. Jag blir lite av en underdog 2020 hoppas jag.

Känner du dig redo för seniorkarriären?

– Ja, absolut. Jag är redo att lyfta och jaga igen, det ska bli jättekul.

Matilda Vilmar

Ålder: 23 år, född 1996

Klubb: Sundbybergs tyngdlyftningsklubb

Meriter (urval): 4 JVM-medaljer, 5 JEM-medaljer, två J-världsrekord, ett par SM-guld.

Trivia: Sambo med Alexander Eriksson som också är en framgångsrik styrkelyftare.

Aktuell: Tog nyligen sitt första seniorguld och avslutade sin tid som junior-styrkelyftare på bästa sätt.  

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

En person rånad vid busshållplats i Ör

Nyheter Maskerade personer stal mobiltelefon En person ska ha blivit rånad av två maskerade gärningsmän vid en busshållplats i Ör på onsdagsmorgonen. Ingen har gripits än.onsdag 3/6 9:02

Oklart när säsongen för lägre divisioner drar igång

Nyheter Förbundet inväntar nya besked från Folkhälsomyndigheten Svensk elitfotboll har fått grönt ljus för att starta säsongen. I skuggan av yppersta eliten inväntar dock 15 trupper i Västerort och Norrort klara besked.tisdag 2/6 16:53

Stort intresse för odling i låda

Nyheter Växtlighet. Sundbybergsbor får odla och skörda gratis i väntan på mötesplatser En liten låda full av möjligheter, det bjuds Sundbybergsborna på i Ursvik. Förra veckan var det säsongspremiär för den tillfälliga mötesplatsen för odling.fredag 29/5 15:38
Stockholm Direkt