Mycket snack. Melissa lägger mycket tid på att få tjejerna att känna sig trygga i fotbollen. ”Mina tjejer får ständigt höra elaka kommentarer bara för att de spelar fotboll,” berättar hon.

Melissa tränar mer än bara fotboll

När Melissa Besara var 19 år gick hon en ledarutbildning i Futebol dá força. Där fick hon inte bara lära sig hur man leder ett fotbollslag, utan också om hur man är en bra förebild för andra unga tjejer. Nu prisas hon för sin insats.

  • Publicerad 15:11, 3 jun 2016

– Jag hade inte förväntat det alls! Föreningen ringde mig och sa ”förresten, du har vunnit ett pris”! Jag blev jättechockad och glad. Inte för min skull utan för att det uppmärksammas. Det finns så otroligt mycket att jobba med och bara att få det där priset kändes att vi går i rätt riktning. Folk har uppmärksammat att det finns ett problem och vill jobba mot det, berättar Melissa.

Hon har spelat fotboll så länge hon kan minnas. Men när hon var 17 år fick hon en skada i axeln och slutade med fotbollen. Då föreslog hennes pappa att hon skulle gå en ledarutbildning som Futebol dá força hade börjat med. Nu har det gått två år sedan hon gick utbildningen och startade ett nytt flicklag i IFK Tumba.

– Jag tänkte ”varför inte”? Det var skitkul. Som ledare får du se allt i ett annat perspektiv. Jag fick lära mig saker som aldrig skulle ha varit med i en vanlig ledarutbildning. 

18 tjejer i åldrarna 13 till 15 år är med i laget. Två gånger i veckan ses de och tränar. De börjar träningen med att samlas i en ring och prata om hur dagen har varit. De reder ut eventuella tjafs som kan ha uppstått bland spelarna. De pratar om allt som går att prata om. Melissa berättar att många av världens länder är representerade i laget och alla kan prata flera olika språk. Istället för att se varandra som olika så delar de med sig och lär sig av varandra och varandras kulturer.

– Vi pratade om sexuell läggning en gång. Det är ett väldigt tabubelagt ämne eftersom flera av tjejerna är från kulturer där man inte pratar om sånt. De fick ställa alla frågor som de hade. Vi satt i två timmar och snackade om det. Det är då som jag känner att jag gör skillnad. 

Lockade barnen till skolan

Melissa har lyckats med något som lärare och föräldrar har svårt med. Att få sina barn att gå till skolan. Flera av tjejerna hade dålig närvaro och Melissa har en regel att de måste gå i skolan, annars får de inte vara med. Nu är tjejerna noga med att visa sin närvaro för henne. Några har till och med fått bättre betyg.

Men det finns en mörk sida av flickfotbollen. Sidan som får många unga tjejer att sluta eller inte ens börja. De får höra elaka kommentarer i skolan och från folk som går förbi deras träningar. Kommentarerna kommer mest från killar i deras ålder. Men det är också vuxna män som kommenterar. Det är män som är tränare i andra föreningar. 

– Mina tjejer får ständigt höra kommentarer. Jag märkte under en träning att alla var jättedeppiga. Och så satt vi och snackade istället. De sa: men vad är det för fel på oss? Ja, vi är tjejer, men ska vi behöva må så här dåligt bara för att vi spelar fotboll?

Melissa säger att det viktigaste är att försöka jobba mot ignoransen och att förklara för tjejerna att de kommer få höra negativa saker från människor med fördomar hela livet.

– Det har stått still om hur flickfotbollen ska se ut och hur den ska fungera. Jag har hunnit göra så mycket med mitt gäng, och då vill man fortsätta med andra lag. Jag är så tacksam att Futebol dá forca finns, för de utvecklar konstant ledare. Inte bara i Sverige utan i olika länder i Afrika också. De berättar för tjejer att de också har rättigheter, här är det självklart men på andra ställen är det inte det. Man säger att här i Sverige är det jämställt. Men det är bullshit för i praktiken ser du hur många gånger det spricker. Ett typiskt exempel är just flickfotbollen. 

KP Arnoldsonpriset

Priset delas ut till en person eller organisation som bidrar till skapandet av ett samhälle där människor inte förtrycks eller utsätts för diskriminerande handlingar.

Klas Pontus Arnoldson, 1844-1916, var publicist, pacifist och riksdagsledamot. I riksdagen drev han frågor om religionsfrihet, allmän rösträtt och svensk neutralitetspolitik.

KP Arnoldson växte upp i Göteborg. Efter gymnasiet tog han arbete vid järnvägen, och fick anställning som stationsinspektor i Tumba. 1883 grundade han Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen. 1908 mottog mottog han Nobels fredspris.

Melissa Besara

Namn: Melissa Nisane Besara.

Ålder: 22 år i juli.

Gör: Studerar lärarutbildningen på Stockholms universitet. 

Bor: Tumba.

Favoritlag: FC Barcelona.

Favoritspelare: Messi så klart. Men Xavi, Iniesta och Puyol är också bra spelare.