Målvakt. Minatsu Murase från Viksjö spelar i Damkronorna och är nyss hemkommen från OS. Foto: Mikael Andersson

Minatsu från Viksjö försvarar svenska målet i landslaget

Hon har vunnit SM, och är nyss hemkommen från OS. Vi träffade ishockeymålvakten Minatsu Murase från Viksjö i Kallhälls ishall där allting började.

  • Publicerad 15:55, 9 mar 2018

Jag har lärt mig att hantera motgångar

"Jag har fem äldre bröder som spelade ishockey när jag var barn, och i femårsåldern började jag följa med till Kallhälls ishall och åka skridskor. Snart därefter började jag spela ishockey. Jag spelade fotboll också, men i trettonårsåldern blev jag tvungen att välja. Det var ett ganska självklart val, för hockey var roligare.

När jag var liten tyckte jag att hockeymålvakter hade coola hjälmar, så då sa jag till min pappa att jag ville bli målis, vilket jag varit sedan dess. Utespelare säger alltid att målvakter är lite speciella. Det är mest en skämtgrej, men det är ju lite konstigt att man vill stå där längst bak, egentligen. Fast jag gillar pressen man har på sig. När man lyckas syns man verkligen, och blir en hjälte. Men när man släpper in ett mål märks det också väldigt tydligt, åt andra hållet. Det är en stor kontrast.

"Hockeyn är ett heltidsjobb"

Hockey har blivit roligare med åren, det är mer som står på spel nu. Det känns tråkigt efter OS (Damkronorna slutade på sjundeplats, reds anm.), men det är sånt som händer inom idrott. Och OS var en häftig upplevelse, att träffa alla atleter och se hur mycket jobb som ligger bakom allt. Jag tränar fyra till fem gånger i veckan med AIK, har tre egna målvaktsträningar och fys utöver det. Hockeyn är ett heltidsjobb, fast man inte får betalt. Laget blir som en andra familj, som man nästan träffar mer än sin egna familj.

I början hade jag inte så bra självförtroende som en målvakt måste ha. Men i dag tänker jag inte så mycket på om jag släpper in ett mål, utan har lärt mig att hantera motgångar. Självförtroendet är det viktigaste för mig, om jag inte har det med mig spelar jag dåligt. Det kommer alltid att finnas gånger då det går bättre och sämre. Precis som i övriga livet."

Det här är Minatsu

Namn: Minatsu Murase

Ålder: 22

Bor: I Viksjö, där hon är uppväxt.

Gör: Ishockeymålvakt i Damkronorna och första målvakt i AIK. Började hockeykarriären i Kallhälls IF, och laget slogs senare ihop med Järfälla HC. Har spelat i AIK sedan tidiga tonåren. Under säsongen 2012/2013 var Minatsu med och tog brons i JVM och SM-guld i dåvarande Riksserien. Utsågs i båda serierna till bästa målvakt. Är nyss hemkommen från OS i Pyeongchang.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

60 års kamp för kvinnor inom polisen

Nyheter ”Männen kallade oss attrapper” Männen på stationen vägrade jobba med dem. De kallades "attrapper", och de som blev gravida löd under öknamnet "halvpoliser". Nu är det 60 år sedan de första kvinnliga poliserna började patrullera...fredag 14/12 16:29

Förseningar i pendeltrafiken efter stopp

Nyheter Bil körde in i spårområde i Sundbyberg Under fredagseftermiddagen stod det still i pendeltrafiken mellan Spånga och Sundbyberg, efter att en bil kört in i spårområdet. Ingen kom till skada, men det finns risk för följdförseningar efter...fredag 14/12 14:25