Minnesstund med rally

Allan Widén brann för rally. Det märks ännu fyra år efter att han gick bort. I hans minne körs nu tävlingar i Fjärdhundra för tredje året i rad.

  • Publicerad 19:27, 5 okt 2017

Enköpings MK är på väg att skapa en tradition. Allan Widéns minne är en rallytävling som ingår i Trendab rallycup som en av sju tävlingar, men mer än något annat så är det Enköpings MK:s sätt att minnas profilen som gick bort vid 71 års ålder.

– Allan Widén var en eldsjäl inom klubben som gick bort för fyra år sedan. Han brann för rally och då bestämde sig föreningen för att göra en tävling för honom. Småtävlingar var hans stora intresse, säger Mikael Söderberg på Enköpings MK som arrangerar tävlingen för tredje året i rad ute i Fjärdhundra den 14 oktober.

– Det är så kul för att hela bygden ställer verkligen upp. Det är inga problem att få låna vägar direkt, säger han.

Ändå blir tävlingen lite kortare i år än förra året. Tanken var att den skulle köras över två sträckor i två olika län vilket kräver två olika tillstånd, men det blir bara en på grund av att det andra tillståndet inte hann lämnas in. Nu är det inte det som är det viktiga, menar Mikael Söderberg, utan det är att tävlingarna blir lyckade och vis av erfarenhet vet han vad som är det absolut viktigaste för att det ska bli så.

– Jag hoppas att vädret är med oss. Det får gärna regna lite någon dag innan, men säg från torsdagen så vill vi helst inte ha något regn. Blir det för mycket regn så kommer det att bli spårigt, annars kommer vägen hålla väldigt bra. Vi har haft tur med vädret två år i rad, säger han.

Exakt hur många startande det blir är inte klart. När Ena-Håbo Tidningen talar med Söderberg är det drygt 60 anmälda och han räknar med att det kan bli lika många till innan anmälan stänger.

– De som är med här är ju entusiaster, det är inga riktiga proffs utan glada amatörrer. Samtidigt är den del självklart bättre än andra. En del åker för att vinna, en del åker för att ha kul.

– Det brukar vara ganska många från Enköping och från Örsundsbro som är med och tävlar.

Vilka är de ”värsta” bilarna som ställer upp?

– Det är åtta olika klasser. Alltifrån standardbilar till mycket trimmade. I den fyrhjulsdrivna klassen finns det bilar som har 280 till 300 hästkrafter.

Starten går klockan 10.00 och sedan är det full fart, bokstavligt och bildligt talat, fram till ungefär 16.00 då det hela är över för den här gången. Bilarna startar med en minuts marginal och för den som vill gå och titta är det fri entré.

– Varje omgång är drygt 2,2 kilometer. Vi har 6,6 kilometer specialsträcka och sedan är det ungefär en mil transport totalt så det är väldigt kompakt. Vi startar från skolan i Fjärdhundra och när du är i mål så är du i princip inne i Fjärdhundra. Det kommer hända någonting precis hela tiden, säger Söderberg.

Det största dilemmat just nu för arrangören är att man efter i år kan tvingas plocka fram ett nytt pris.

– Ja, det är risk för det. Vi satte upp ett vandringspris när vi startade tävlingen och det är en kille från Vallentuna, Magnus Wallén som har vunnit två år i rad. Nu får vi hoppas att någon annan vinner, annars får vi leta upp något annat, skrattar Söderberg.

Trendab rallycup

I Trendab rallycup körs det sju olika tävlingar.

Säsongen startade den 13 maj i Sala.

Tävlingen i Enköping är säsongens femte och det återstår således ytterligare två tävlingar när den här är avgjord.

Femton förare från Enköpings MK och nio från Örsundsbro var anmälda till tävlingen när den här texten skrevs.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Teo är stjärna – i två idrotter

Sport Teo Rydstedt är en av Upplands bästa fotbollsspelare. Han är också en av länets bästa handbollspelare.fredag 18/5 9:17

Kerim tackar nej till landslagspel i VM

Sport Enköpingssonen Kerim Mrabti jagas av det tunisiska fotbollslandslaget. Men Djurgårdsanfallaren väljer att tacka nej. – Det är ett för stort beslut att fatta med så kort varsel, säger Kerim till...måndag 14/5 15:15