”Nebo” redo som huvudtränare

1991 kom en då 27-årig jugoslav till Solna och Vasalunds IF. Drygt 27 år senare återvänder Nebojša Novakovic, i dag 53, till klubben – för karriärens första huvudtränaruppdrag.

  • Publicerad 16:00, 12 jan 2018

”Jag kan
nästan
kontrollera träningen från balkongen

Vi backar bandet till början på 90-talet. Det var oroligt i Jugoslavien och för landets fotbollsspelare var målet att bli proffs i Europa. En av dessa kom till kalla Sverige och det skulle visa sig att han skulle göra ett stort avtryck i det avlånga landet i Norden.

– Målet var att hitta en klubb i utlandet och i Vasalund fanns ett par serber sedan tidigare, berättar Nebojša Novakovic om starten på fotbollssagan.

”Nebo” fick då komma till Sverige och Solna och visa upp sig. Och det blev succé från start. Efter ett lyckat provspel, med ett vackert mål mot Sverigeturnerande Nottingham Forest, fick den då 27-åriga jugoslaven kontrakt med Vasalund. I första seriematchen gjorde anfallaren hattrick.

– Jag gjorde tre mål i den första halvleken i seriedebuten, men gick ut skadad i halvtid. Vi vann samma år norrettan, men Brage var sedan bättre i kvalet, fortsätter ”Nebo” som gjorde 19 mål på sina 33 VIF-matcher.

Djurgården fångade därpå upp målskytten (1993) och det blev fyra år och 46 påsar för de blårandiga. Men kärleken till Solna fanns hela tiden kvar.

– De ville att jag skulle bo i stan, men jag hade fått en lägenhet i Solna och jag blev verkligen förälskad i Solna.

Som 33-åring fick Nebojša chansen i AIK och det får anses vara en glansperiod för Solnaklubben: SM-guld, två cupguld och framför allt spel i Champions League. Galjonsfiguren var Nebojša Novakovic och alla minns väl hans lobbmål mot Barcelona 1999.

Efter spelarkarriären var han två år i Väsby IK som assisterande till Rikard Norling. 2004 kom Nebojša tillbaka till AIK och det var början på en ny era för klubbikonen. Förutom drygt två år i norska Sandefjord har han varit assisterande tränare för klubben fram tills förra sommaren. Drygt 13 år.

– Jag har varit assisterande till många fina tränare i AIK och har många erfarenheter i ryggsäcken.

Med många års kunskap, både som spelare och ledare, återvänder ”Nebo” nu till Vasalund som huvudtränare. Drygt 27 år efter han kom till Solna.

– Det känns fint att vara tillbaka och Vasalund betyder mycket för mig. Jag har en bra känsla inför detta.  

AIK och Vasalund har samverkat i många år men fördjupar nu det samarbetet. Äldre AIK-juniorer ska kunna matchas inom seniorfotbollen i VIF under Novakovics försyn.

– Det blir spännande och en bra möjlighet för de yngre spelarna att få chansen. Jag gillar verkligen idén och det är två klubbar som betyder väldigt mycket för mig.

Det blir ditt första huvudtränaruppdrag. Hur känns det?

– Jag är 100 procent redo och det är perfekt för min egen utveckling. Jag är noggrann, seriös och har jobbat mycket i team och med individuell träning.

Vasalunds IF åkte som bekant ur division 1 norra 2017. Enligt Nebojša, 53, är en dryg startelva kvar och kuggarna Amaoh, Malmborg, Saleh samt Pavey uppges stanna.

– Det blir en blandning av äldre och yngre spelare plus samarbetsspelarna från AIK. Truppen är inte helt spikad än, men jag är glad att flera äldre spelare stannar här. Målet är att gå direkt upp igen och få in många yngre spelare i seniorfotbollen.

Nebojša bor själv i Skytteholm, bokstavligen granne med den nygamla hemmabanan.

– Jag kan nästan kontrollera träningen från balkongen, ha ha. Det ska bli en rolig utmaning att få jobba med Vasalund igen och jag har även fortfarande bra kontakt med AIK.

Mer Nebojša Novakovic

Ålder: 53 år, född 1964 i Sarajevo.

Bor: Skytteholm, Solna.

Aktuell: Ny huvudtränare för division 2-klubben Vasalunds IF.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Tre fick Anders Gustâvs stipendier

Nyheter Tre nya stipendier har delats ut ur Anders Gustâvs minnesfond. Den här gången gick de till Solna Hembygdsförening, Lennart Johansson Academy Trophy och Svenska kyrkans ungdomsverksamhet i Solna.lördag 16/6 8:00