FEMTIONIO. Nebojsa Novakovic hade en vinstprocent på drygt 59 procent på sina två säsonger som coach i Vasalunds herrar. Foto: Anders Ekström

"Nesh" stärkt av två bra år i Vasalunds IF

Efter två säsonger i Vasalund återvänder ni Nebojsa Novacovic till AIK. Och han gör det med två nyttiga och lärorika år i bagaget.

  • Publicerad 10:40, 20 dec 2019

Efter många år som ledare i AIK, främst i a-laget, testade Nebojsa Novakovic sina vingar på annat håll. Närmare bestämt i samarbetsklubben Vasalunds IF. För övrigt den första klubben "Nesh" spelade för i Sverige (1991).

Två överlag framgångsrika år i rödsvart kan nu summeras.

– Två fina år och jag är jättenöjd, säger Novakovic.

Första året blev det en ettårssejour i division 2 och 2019 blev Vasa sexa i tredje divisionen.

– Ett mål var att jobba med unga spelare och utveckla dom plus främja samarbetet med AIK. Första året var seriesegern lagets målsättning och i år att etablera oss i division 1. Vi fixade ju målsättningen båda åren och släppte fram många unga, vilket känns väldigt roligt.

Vad säger du om årets säsong?

– Upp och ner. Några kryss för många och lite för många insläppta, men så blir det med ett ungt och orutinerat lag. Samtidigt spelade vi en fin offensiv fotboll och gjorde näst flest mål. Ett plus var att många fick chansen men för att komma högre än sexa hade vi nog behövt lite mer rutin.

"Varit en extrapappa"

De två säsongerna på Skytteholm var Novacovics första som huvudansvarig.

– Det har varit bra att få testa på att ta egna beslut och det är något jag tar med mig i ryggsäcken framöver. Eftersom Vasa är en liten klubb ligger mycket jobb på huvudtränaren så det är bra erfarenheter för framtiden.

Vad är du mest nöjd med då?

– Att få jobba med yngre spelare. Jag har varit som en extrapappa till många i laget och kommit dom nära. Man leder dom inte bara på planen utan också i livet i viss mån.

– Även till att ha bidragit till att få Erick Otieno till allsvenskan (AIK) och att Ekin (Bulut) vinner skytteligan. Jag har jobbat mycket med Ekin och han har utvecklats till en komplett anfallare i Vasa.

"Kul att vara tillbaka"

Framöver blir det alltså AIK igen för den 55-åriga klubbikonen. Klubbens äldre juniorer (U16-U19) kommer drillas individuellt av den gamla anfallaren "Nesh"

– Jag har ju varit i AIK hela tiden, jag var i Vasalund fast i AIK:s regi. Det ska bli jättekul och jobba med individuell utveckling igen, det passar mig bra och precis det jag vill göra.

Är du sugen på att bli huvudtränare igen i framtiden?

– Självklart, jag trivdes med att vara det och visade att jag klarade av det. Vi får se vad som händer i framtiden.

Stockholm Direkt