Northside Bulls drar sig ur Superserien

Det blir inget Superserie-spel i Solna 2017. Det amerikanska fotbollslaget STU Northside Bulls tvingas, på grund av bland annat spelarbrist, att dra sig ur högsta serien. I stället börjar de om i Division 1.

  • Publicerad 15:00, 24 feb 2017

Det är klart det är tråkigt och många
är besvikna

Nio säsonger blev det totalt denna gång i Superserien. Då får man även ta med i beräkningen att klubben bildades så sent som 2006. STU Northside kom till för att bli ungdomsklubbarna Solna Chiefs och Täby Flyers elitlag, det vill säga U19 och A-lag.

Den bästa placeringen blev en fjärdeplats i Superserien (2012) och under åren har laget spelat flera slutspel. Men nu är det slut med det, åtminstone för en tid framöver. Med mindre än två månader kvar till premiären tvingas STU Bulls att dra sig ur högsta serien.

– Det känns vemodigt och framförallt tråkigt för spelarna och klubben, säger Lars Bengtsson, ordförande.

Varför tvingas då den amerikanska fotbollsklubben till detta? Flera anledningar ligger bakom beslutet.  

Den troligen största anledningen är spelarbristen. Varje lag måste, enligt regelboken, ha minst 30 spelare per match i truppen. Går man under det antalet vid fler än ett tillfälle under säsongen utesluts laget.

– Det är i grunden den mest akuta frågan. Vi har tappat lite spelare på grund av generationsskifte, skador och andra anledningar.

– Vi bedömde därför att vi inte skulle räcka till, även om de spelarna vi har håller hög klass, fortsätter Lars Bengtsson.

En annan anledning är ekonomin och att svåråtkomliga Bergshamra IP inte riktigt håller måttet. Dessutom var organisationen lite för tunn kring laget.

– Vi hade minst omsättning i Superserien och svårt att nå ut till partners. Arenafrågan och exponering är en viktig detalj där. Vi ville spela på Skytteholm för att vara en större del av Solna och kunna nå ut mer. Men vi fick inte.

– För att lyckas behövde vi bli bättre på flera punkter. Men grunden låg mycket i arenafrågan. Ett gott exempel där är Örebro som spelar på Behrn Arena.

Men läget är ändå hoppfullt i STU Bulls. Marcus Juhlin var tidigare en sorts assisterande tränare i klubben. Från och med i år är han head coach.

– Det är klart det är tråkigt och många är besvikna. Men det är bara att gilla läget, vi måste ju spela där vi kan, säger den 25-åriga head coachen.

Ett par spelare hade redan lämnat klubben innan nedflyttningsbeskedet. Men Juhlin tror att de flesta kommer att stanna kvar för att spela i Ettan.

– Jag tror inte så många slutar eller skriver på för någon annan klubb. Kanske någon enstaka. Byter någon spelare lag så rör det sig främst utlåningar från vår sida.

Istället för att möta lag som storlaget Carlstad Crusaders och Uppsala 86ers, väntar istället Arlanda Jets och Luleå Eskimos.

– Det blir en utmaning, absolut. Vi hade ju alla ambitionen att spela i Superserien så nu gäller det att behålla och hålla upp den nivån vi har. Vi ska träna som i högsta serien och ska tillbaka på sikt, fortsätter Marcus Juhlin.

Trots en del uppförsbackar, menar Juhlin att framtiden är god. Bakom finns flera starka juniorlag.

– Vi har en stor potential i laget och organisationen. Vi är ju tre föreningar i en och det finns enorm potential i konceptet, men det har inte lyckats helt än. Detta är en nystart och vi ska alla förvalta den på rätt sätt.  

Mer Bakgrund till nedflyttningen

För liten trupp för
Superserien.

Brist på en konkurrenskraftig arena.

Ekonomi.

Organisation.

Svårt att följa krav/regler från förbundet.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Fler nyheter i Vi i Solna

Målet: Varannan Solnavilla ska ha solceller 2023

Nyheter Lokal bank satsar på förnybar energi Handelsbanken slår ett slag för hållbar och förnybar energi i Solna. Med hjälp av en särskild satsning vill banken hjälpa Solnaborna att på ett enkelt sätt skaffa solceller till villan.torsdag 21/2 14:30

Stora problem i SL-trafiken

Nyheter ✓Stopp på Roslagsbanan under morgonen ✓Förseningar i pendeltågstrafiken En nedriven kontaktledning har stoppat upp trafiken på Roslagsbanan och orsakat förseningar och inställda avgångar. Det är även flera förseningar på pendeln.torsdag 21/2 8:45

Taxichaufför utsatt för brutalt rån av gäng

Nyheter ✓Slagen och rånad på mobiltelefon ✓Kastade sten genom bakrutan Tidigt på onsdagsmorgonen fick polisen ett larm om en taxichaufför som blivit slagen och rånad av fem personer.onsdag 20/2 11:17