Malin Kleinsmith, till höger i den vänstra bilden, under en tävling i Polen i höstas och på prispallen i VM i Vilnius 2014. Foto: Privat

Nu samlas internationella armbrytareliten – i Kallhäll

På lördag kommer Bolinder strand att krylla av världsmästare i armbrytning. Då pågår nämligen en proffstävling där.

  • Publicerad 12:01, 9 jan 2018

Brukar du bryta arm under rasten i skolan? Eller kanske lunchrasten på jobbet? I helgen hålls en tävling i just armbrytning i Kallhäll, där VM-medaljörer och deltagare från flera olika länder som Ryssland, Rumänien, Ukraina och Lettland deltar.

– 28 män och 6 kvinnor ska tävla, alla är handplockade proffs, säger medarrangören Malin Kleinsmith som själv är med i svenska landslaget och tävlar i helgen.

"Unikt upplägg"

Huvudarrangör är armbrytaren Mattias Zografos, och tanken är att tävlingen som har premiär i helgen ska bli årligt återkommande.

I vanliga brytartävlingar är de tävlande uppdelade efter viktklass, men i helgen är upplägget ett annat. I herrklassen har en svensk och en utländsk brytare parats ihop med varandra och ska mötas i fem matcher, där bäst av fem vinner. I damklassen ska alla sex kvinnor möta varandra, och den som vinner flest matcher kammar hem guldpokalen.

– Det är ett unikt upplägg. Jag vet inte när det senast arrangerades en sån här tävling i Sverige, säger Malin Kleinsmith.

Prova på-tillfälle

Själv började hon med armbrytning som 15-åring efter att ha provat sporten på fritidsgården där hon hängde. 23 år senare är det adrenalinkicken, människorna i sporten och lukten av liniment inför en tävling som fortfarande lockar.

– Alla kan vara bra på armbrytning, det har inte med klass att göra. Ens föräldrar behöver inte kunna betala för dyra ridlektioner. Du behöver bara en arm, säger Malin Kleinsmith.

Lördagens tävling är öppen för alla som vill komma och titta. Det blir också tillfälle att prova på armbrytning för de som känner sig manade.

"The arm battle of Sweden"

Vad? Tävling i armbrytning. Entré går att köpa på plats och kostar 100 kr

När? Lördag 13 januari, kl 10-16

Var? Brickhouse training center, Gjutmästare Rosbergs väg 9, Kallhäll

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Nu kommer hajpade racketsporten till Järfälla

Sport Kika in i bygget Hört talas om padeltennis? Sporten växer sig allt större – och nu är det snart dags för Järfälla Padel Club att slå upp portarna.onsdag 17/1 12:07

Dubbelt så dyrt att bada i Jakans nya simhall

Nyheter Kritik mot nya entrépriserna Snart slår nybygget Järfällabadet upp portarna för badsugna gäster. Men förändringen upprör de äldre besökarna – pensionärspriserna kommer nämligen att fördubblas. – Det finns inte en chans att man...tisdag 16/1 16:27