VM. Senare i september väntar VM för Kalle. Foto: Anders Ekström

Ny framgång för Kalle Berglund

Två svenska rekord, klar för VM – och ett färskt SM-guld. Sumpanbon Kalle Berglund, 23, fortsätter att visa framfötterna på friidrottsbanorna denna sommar.

  • Publicerad 09:00, 6 sep 2019

Ja, det är onekligen en minnesvärd säsong för Kalle Berglund. Den 23-åriga Blekingesonen bor sedan tre år i Sundbyberg och har i år verkligen fått sitt stora genombrott.

Under sommaren har Kalle radat upp fina insatser. I början på augusti slog han svenskt rekord på 1 500 meter i Bern då Spårvägenlöparen sprang 43 hundradelar snabbare än vad Johnny Kroon gjorde 1985. Det nya svenska rekordet höll i en dryg vecka då Kalle på nytt förbättra sitt eget "pers", och det svenska rekordet, till tiden 3:34,89 i Göteborg. Dessutom har han slagit svenskt rekord på en engelsk mil (3:54,45) i sommar.

Den fina formen och resultaten har inneburit att 23-åringen kvalat in till VM som går i slutet på månaden i Doha, Qatar.

Starkt SM – igen

Den gångna helgen var Kalle återigen i ropet då SM i friidrott avgjordes i Karlstad. Han fick inte till det på 5 000 meter, men lyckades desto bättre på favoritdistansen 1 500. Med 3:40,93 blev det ett SM-guld och ett mästerskapsrekord på SM. Ingen hade tidigare sprungit 1 500 meter snabbare på ett SM.

Det var det fjärde guldet på fem försök på 1 500 meter för Berglund.

En rolig detalj kring mästerskapsrekordet var att Kalles tränare – Janne Bengtsson – även tränade den löpare som hade det tidigare rekordet. Det var Patrik Johansson som slog det i Umeå 1992.

Kalle Berglund

Ålder: 23 år, född 1996

Bor: Sundbyberg

Klubb: Spårvägen

Meriter: 12 SM-guld utomhus, två svenska rekord

Aktuell: Tog SM-guld i Karlstad och ska springa VM senare i september.

Experten om välfärdsmiljarderna: "Ingen långsiktig lösning"

Nyheter LISTA: Så mycket kan din kommun få I dagarna blev det känt att Sveriges kommuner och regioner kan få ett tillskott till välfärden. Annika Wallenskog, chefsekonom på Sveriges kommuner och regioner, förklarar vad tillskottet betyder för...fredag 24/1 11:46

Nu går buss 113 som vanligt igen

Nyheter Vägarbete försvårade pendling Busspendlingen blir lättare för passagerare som åker med linje 113. Fem tidigare stationer har nu börjat återanvänds.fredag 24/1 11:30
Stockholm Direkt