VM. Senare i september väntar VM för Kalle. Foto: Anders Ekström

Ny framgång för Kalle Berglund

Två svenska rekord, klar för VM – och ett färskt SM-guld. Sumpanbon Kalle Berglund, 23, fortsätter att visa framfötterna på friidrottsbanorna denna sommar.

  • Publicerad 09:00, 6 sep 2019

Ja, det är onekligen en minnesvärd säsong för Kalle Berglund. Den 23-åriga Blekingesonen bor sedan tre år i Sundbyberg och har i år verkligen fått sitt stora genombrott.

Under sommaren har Kalle radat upp fina insatser. I början på augusti slog han svenskt rekord på 1 500 meter i Bern då Spårvägenlöparen sprang 43 hundradelar snabbare än vad Johnny Kroon gjorde 1985. Det nya svenska rekordet höll i en dryg vecka då Kalle på nytt förbättra sitt eget "pers", och det svenska rekordet, till tiden 3:34,89 i Göteborg. Dessutom har han slagit svenskt rekord på en engelsk mil (3:54,45) i sommar.

Den fina formen och resultaten har inneburit att 23-åringen kvalat in till VM som går i slutet på månaden i Doha, Qatar.

Starkt SM – igen

Den gångna helgen var Kalle återigen i ropet då SM i friidrott avgjordes i Karlstad. Han fick inte till det på 5 000 meter, men lyckades desto bättre på favoritdistansen 1 500. Med 3:40,93 blev det ett SM-guld och ett mästerskapsrekord på SM. Ingen hade tidigare sprungit 1 500 meter snabbare på ett SM.

Det var det fjärde guldet på fem försök på 1 500 meter för Berglund.

En rolig detalj kring mästerskapsrekordet var att Kalles tränare – Janne Bengtsson – även tränade den löpare som hade det tidigare rekordet. Det var Patrik Johansson som slog det i Umeå 1992.

Kalle Berglund

Ålder: 23 år, född 1996

Bor: Sundbyberg

Klubb: Spårvägen

Meriter: 12 SM-guld utomhus, två svenska rekord

Aktuell: Tog SM-guld i Karlstad och ska springa VM senare i september.

Tunnel stängs på grund av skadegörelse

Nyheter Sanering av klotter täpper igen avloppen Sundbybergs stad har stängt Esplanadens gång- och cykeltunneln och fler fotgängare än normalt går nu över järnvägsspåren. Orsaken till åtgärden är en längre tids omfattande skadegörelse i tunneln.onsdag 11/9 10:27

Fler våldtäkter ska klaras upp i Norrort

Nyheter Polisen startar ny sexualbrottsgrupp för norra Stockholm Kortare handläggningstider och fler ärenden som leder till åtal. Det är syftet med en särskild satsning på sexualbrottsutredningar som polisen i norra Stockholm nu startar.måndag 9/9 11:10
Stockholm Direkt