Ny hoppbacke slut på nedförsbacke

En ny hoppbacke vid Sollenkollen är nu närmare än någonsin. Genom bidrag från Allmänna arvsfonden och RF återstår nu bara en mindre del i finansieringen för en 60-meters backhoppningsbacke vid Väsjöbacken. – Det känns helt sjukt. Nästan som en dröm, säger klubbens ordförande Pietro Nilsson om den senaste tidens positiva besked.

  • Publicerad 13:53, 16 dec 2015

”Det betyder
oerhört mycket för sporten.”

Backhoppningen har varit en sport i nedförsbacke de senaste åren. Antalet utövare har stadigt minskat och det finns inget landslag i Sverige i dagsläget. Men det finns en klubb som gått mot strömmen.

Sollentuna backhopparklubb har kämpat på i motvind och växt för varje år. Ingen jätteökning, men en stadig och jämn tillväxt av nya backhoppare.

På västra sidan av Väsjöbacken återfinns ”Sollenkollen”. En anläggning med fyra hoppbackar och en enklare lift. Alla hoppbackarna går dessutom att använda året runt.  SBHK har de senaste åren blivit Sveriges största backhopparklubb sett till antalet aktiva barn och ungdomar.

Men de fyra backarna som finns idag är för korta för de mer avancerade hopparna i klubben. Detta har gjort att flera lovande talanger har slutat i förtid, eftersom närmaste större backe ligger 60 mil från Sollentuna. En längre hoppbacke har diskuterats, men den ska ju självklart finansieras också. Efter en lång förstudie har kommunen kommit fram till att den kostar runt 4,3 miljoner att bygga. Och förra veckan kom det glädjande nyheter.

Då blev det nämligen klart att Allmänna arvsfonden skänker en stor slant samtidigt som Riksidrottsförbundet skjuter till pengar. Tillskotten har gjort att större delen av finansieringen är klar.

– Det känns helt sjukt. Nästan som en dröm och det känns overkligt. Projektet började för ett år sedan så det har gått fort. Förhoppningsvis blir det en snöbollseffekt för sporten och för klubben, säger ordföranden och eldsjälen Pietro Nilsson.     

Men än är projektet inte riktigt i hamn. Kommunen måste fortfarande skjuta till drygt 1,5 miljoner.

– Nu är det nere på en dryg tredjedel av det första priset. Det blir svårt för kommunen att säga nej nu. De är ju positiva sedan tidigare och delvis avvaktat tills vi hade medfinansiärer. Och det har vi ju nu, fortsätter Pietro Nilsson.

Kommunen är positiv till den senaste tidens nyheter kring backen, men ett beslut dröjer.

– Det är glädjande att Sollentuna backhopparklubb fått ett så kraftigt stöd av arvsfonden. Klubben gör ett viktigt jobb med sin ungdomssatsning och har ett bra tänk kring integration, säger kultur och fritidsnämndens ordförande Magnus Ramstrand (KD) och fortsätter.

– Förstudien ger oss en bra grund att stå på när vi ska ta ställning till om vi ska gå vidare i ärendet. Men än har inget beslut fattats i kultur- och fritidsnämnden.

Sollentuna backhopparklubb ser nu hoppfullt på att satsa vidare på att rekrytera nya backhoppare.

– En längre backe var en förutsättning i Stockholm för att kunna rekrytera. Nu kan vi motivera våra utövare att vi har allt från nybörjarbacke upp till mer en komplett anläggning för att lägga grunden till att leverera världscupshoppare i framtiden.

Backhoppning är

en liten

sport

i Sve-

rige, men den är stor runt om

i värl

den.

Främst då i Tyskland, Österrike och Norge. Beskedet om en eventuell ny backe i Sollentuna har gett eko runtom i Sverige.

Många andra medier har skrivit om den nya finansieringen och det svenska skidförbundet sätter stort hopp till satsningen i Sollentuna.

– Det betyder oerhört mycket för sporten. Skidförbundet säger att en ny backe är en förutsättning för att få liv i backhoppning igen. Det är ”ni i Sollentuna som får göra det” är den allmänna uppfattningen. SBHK är mest engagerade och har ju ett stort upptagningsområde. Stockholm är sportens chans, säger Pietro Nilsson och fortsätter.

– Vi har ett bra driv i klubben. Det här bli ju press på oss, men det är även en stor morot och utmaning. 

Andra backhoppnings-anläggningar i Sverige

Falun

Sollefteå

Örnsköldsvik

Fagersta

Göteborg

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Citybanan igång igen efter röklarm

Nyheter SL flaggar för förseningar och trängsel Rökutveckling i Citybanan gjorde att pendeltågstrafiken stoppades under onsdagen.onsdag 3/7 12:23

Tågluffa med SL-kortet i sommar

Nyheter Så upplever du norra länet med pendeln och tuben Allt fler väljer att skippa både flyg och bil för att istället resa med mer miljövänliga alternativ som tåg. Och vad passar väl då bättre än att semestra på hemmaplan, med de färdmedel som lyder...måndag 1/7 16:25

Totalstopp på E4:an efter olycka

Nyheter Lastbil blockerade vägen En olycka med en lastbil inträffade på E4:an vid trafikplats Rosersberg på måndagen.måndag 1/7 14:23
Stockholm Direkt