Ny rackethall väntas vara klar 2020

Det har tagit många år, men nu är den äntligen på gång. Om allt går som det ska står nya rackethallen i Stora Wäsby klar nästa höst.

  • Publicerad 12:00, 18 nov 2019

Det har varit många turer under åren. Vara eller icke vara? I norra delen eller vid ett lager i Smedby?

Men nu är allt det gamla passé. Sedan i somras har ord gått till handling och det börjar hända stora grejer ute i Stora Wäsby.

– Markberedningen var klar i somras och bottenplattan är gjuten. Det går framåt i ett rasande tempo, säger Sophie Josefsson som är projektledare för byggherren Stora Wäsby Gård.

Vad säger du om processen som varit?

– Stora projekt och processer tar tid att få ihop men nu blickar vi bara framåt.

En enda stor hall

Den gamla befintliga hallen, med två banor, kommer att inkorporeras i den nya. Nybygget kommer att innehålla två ytterligare tennisbanor – och även tre banor för trendiga padeltennis.

– Padel är en av de snabbast växande idrotterna i Sverige och världen. Vår ambition är att skapa en av Norrorts bästa rackethallar och där är padel en viktig del, fortsätter Sophie.

Dessutom läggs det stor tonvikt på serviceytor för framtida umgänge.

– Det kommer bland annat skapas en lounge, klubbrum och ett kafé för att skapa en större möjlighet till umgänge mellan generationer än det är idag. Inte bara fokus på sport utan också få till en mötesplats.

SWTK välkomnar bygget

Stora Wäsby tennisklubb, som kommer vara en stor hyresgäst i hallen, är glada att se att bygget är i full gång.

– Det känns jätteroligt. Om allt blir som det är tänkt blir det en fantastisk anläggning och det känns extra kul att få in padel, säger ordföranden Håkan Berlin som gillar idén med mer att få hallen mer social.

– Idag kommer man två minuter innan sin tid och går två minuter efter. Det kommer gynna gemenskapen och klubben att få mer ytor att umgås i. Mer tillgänglighet för alla.

Finansieras mest av de Geer

Sex miljoner i projektet kommer från kommunen efter överenskommelsen från tidigare kring de rivna banorna vid stationen. Merparten av finansieringen kommer från Stora Wäsby Gård och tennisälskaren Carl de Geer och hans familj.

– Min pappa Carl har alltid vurmat för tennis och det var han som byggde hallen för runt 25 år sedan. Han älskar sporten och vill ge möjlighet för fler att röra på sig och spela tennis, både unga och gamla. Min bror, Jacob, är också involverad och vill ge tillbaka till sin gamla hemkommun, säger Sophie.

Planerna och visionerna för nybygget är stora.

– Vi vill ge Väsbyborna större möjlighet att spela tennis och börja eller fortsätta med padel. Bidra med stolthet till Upplands Väsby att ha en fin rackethall och även vara ett nav i norra Stockholm för racketsport.

Kommunen stöttar satsningen och välkomnar nya faciliteter.  

– Vi är glada för all sport och idrott som gynnar vår kommun. Hallen kommer, förhoppningsvis att, på något sätt finnas med bland kommunens anläggningar för bokning och därmed få hjälp med marknadsföring, säger Andrea Möllerberg (VB), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.