”Nya” HIK vill pressa topplagen

Ny tränare, förlorad skyttekung och till stora delar ett nytt lag. Det är mångt och mycket ett ”nytt” HIK som beträder Vallens is denna säsong – i den tuffaste serien i mannaminne.

  • Publicerad 16:50, 10 nov 2017

”Definitivt
vara med
topp tre
och fightas

Det blev en fin andraplats i ettan förra säsongen för Helenelunds IK. Laget ställde om efter den allsvenska degraderingen på ett bra sätt, under ledning av bandynestorn Nisse Karlsson.
Offensivt, fartfyllt och ihärdigt var parollen.

Men till årets säsong tvingades bandylaget till
ytterligare en omställning till något nytt.

Dels lämnade tränare Karlsson efter förra säsongen och så gjorde även ett par äldre rutinerade spelare.

Kapten för skutan i
”nystarten” blev den rutinerade tränaren Peter Rönnqvist. Han kommer närmast från Tellus i elitserien.

– Jag har aldrig tränat ett lag i division 1, så det blir en ny utmaning. För mig
lockar det väldigt mycket att kunna utveckla spelare istället för att forma in spelare i ett spel. Det finns bra förutsättningar för utveckling här, säger 56-åringen.

Det är ju ett till delar ”nytt” HIK han kommer till. Ett antal spelare valde att sluta eller trappa ner inför denna
säsong. Trotjänaren ”Adde” Karlsson gick till allsvenska UNIK.

– Det har försvunnit ett antal tongivande spelare med rutin och erfarenhet. Och det märks lite på plan även om några äldre spelare är kvar, säger Rönnqvist och fortsätter:

– Men vi har samtidigt fyllt på med duktiga spelare. Startelvan är väldigt bra, med bra bollspelare i alla lagdelar. Men vi är något få till antalet.

Det allra största tappet blir skyttekungen Micke Andersson. Han skottade in 51 påsar förra säsongen och är i det närmaste oersättlig.

– Det är klart att det är svårt att ersätta 51 mål. Men istället får flera bidra och så får vi täppa till bakåt istället, berättar Rotsundasonen Daniel Mökander som är tillbaka i moderklubben
efter ett par års exil.

Tränare Rönnqvist, som jobbat mycket med HIK:s defensiv, håller med.

– Det är klart Micke är ett avbräck, men hittills på försäsongen har vi spridit ut målskyttet. Mot Eskilstuna hade vi sex olika målskyttar (7-1). Vi behöver heller inte göra så många mål framåt som förra säsongen. Det är bättre att släppa in färre.

I HIK anno 2017/18 kommer flera ta ansvar på isen.

– Ja, så är det. Laget håller en jämn nivå och har inga direkta stjärnor. Istället är vi ett hårt jobbande kollektiv, fortsätter 25-åriga Mökander.

Och det kollektivet kommer få det hett om öronen i
vinter. Division 1 östra är ett riktigt getingbo där två lag sticker ut: elitjagande AIK och satsande GT76. Dessutom finns flera starka lag i skiktet bakom toppen, i den tuffaste östra ettan i mannaminne.

– En tung serie, vi måste vara ödmjuka inför den, berättar Skälbybon Jonathan ”Sigge” Sigfridsson, 23, som är inne på sin femte säsong i Lunden.

AIK har värvat in flera elitspelare. Spelare som är på tok för bra för tredje divisionen.

– AIK blir väldigt tunga att möta, liksom GT. De båda är solklara favoriter till topp två. Det blir en rejäl utmaning för oss att ha dem i toppen. Men vi har en
förmåga att höja oss mot bra motstånd, fortsätter ”Sigge” som även är assisterande tränare denna säsong.

Ny huvudtränare, en hel del
nyförvärv och ett delvis nytt
spelsystem. Vad kan man då förvänta sig av Lunden denna säsong?

Tränare Rönnqvist tycker att prestationen och utveckling är det mest primära.

Spelarna håller givetvis med sin tränare om det, men vill självklart vara med i toppen igen likt tidigare år.

– Definitivt vara med topp tre och fightas. Det kommer vara ett speldrivande och disciplinerat HIK denna säsong. Det ska bli intressant och se hur vi står oss, avslutar mittfältaren Sigfridsson och blickar mot helgens seriepremiär.

Mer HIK:s nyförvärv

Albin Rönnqvist (Hammarby)

Jonas Svensson (do)

Daniel Mökander (Borgia)

Ludvig Hedén (HIK U)

Christoffer Bridholm (Uppsala Bois)

Tre spelare på avtal från allsvenskan/elitserien.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Döda ytor ska bli levande torg

Nyheter Området runt centrum innehåller flera blåsiga, oanvända och tråkiga ytor. Nu vill kommunen ta tag i Aniaraplatsen, Turebergs torg och Turebergs park.tisdag 19/6 14:37

Trafikverket hotas av böter för buller

Nyheter Tålamodet med Trafikverkets planerade åtgärder vid Trafikplats Kista är slut. Nu hotar Sollentuna kommun med vite.måndag 18/6 17:19