Barnvänligt. Malin Knutsson och dottern Selma gillar det nya gymmet. ”Den rosa färgen är inspirerande”, säger Malin. Foto: Sara Ringström

Nya rosa kvinnogymmet får Sätrabor att se rött

Lockar eller skrämmer den rosa färgen? Är det lättare att träna utan vikter? Nu är kvinnogymmet i Sätradalsparken invigt. Södra Sidan drog dit för att kolla hur peppade kvinnor i området är på det. Åsikterna går isär.

  • Publicerad 13:14, 19 maj 2017

Ett rosa utegym och ett upplyst löpspår i Sätradalsparken är Skärholmens stadsdels nya satsning på att få fler kvinnor i området att träna. Sätrabon Susanne Engdahl har lagt märke till den.

– Jag har testat löpspåret, det är jättebra tycker jag, även om jag tycker att det borde skyltas tydligare. Men gymmet? Det ser inte ut som ett gym, utan mer som en lekplats. Det som stör mig mest är faktiskt att det är rosa. Färgen skrämmer bort alla, tror jag, säger Susanne.

Det är inte bara hon som reagerat på den chockrosa färgen. På Södra Sidans Facebooksida är många kvinnor kritiska till att färgen är tänkt att locka kvinnor att träna. ”Som om man per automatik gillar rosa bara för man är av kvinnokön?”, skriver en. Flera kvinnor i parken är skeptiska: ”den sticker i ögonen”, ”extremt onaturlig”, är några spontana reaktioner.

”Inspirerande färg”

Men andra tycker tvärtom att det är bra.

– Jag gillar rosa. Det är en inspirerande färg, jag tror att det lockar till träning där, säger Sätrabon Malin Knutsson.

Även om färgen på gymmet verkar väcka starka känslor kan det kanske ses som en mindre viktig fråga. Hur bra är det att träna på? Susanne Engdahl ger sig i kast med armgång på ett av redskapen.

– Det var lättare än jag trodde. Jag kan tänka mig att komma hit och köra lite efter en runda på löpspåret. Men det är för små och otydliga skyltar med instruktioner, de sitter långt nere och kan bli svåra för en del att läsa, konstaterar hon och ger gymmet tre av fem i betyg.

Gymmet har inga tyngder, alla redskap bygger på att man tränar med sin egen kroppsvikt.

– Initativet är fantastiskt! Jag har börjat träna här lite efter att jag lämnat min dotter på förskolan. Men det är lite tunga och svåra grejer. Gå armgång och dips är ju inget för de som inte är vana att träna. Man måste vara kreativ, om man inte tränat tidigare kan det vara svårt, tror Malin Knutsson.

’’Vi måste prova oss fram’’

Men hon undrar lite över placeringen mitt i parken.

– Om tanken är att få igång kvinnor som inte brukar träna att träna är det oklart om man lyckas. Man vill kanske inte stå mitt i parken där alla kan se, man blir rätt så exponerad. Det är jag tveksam till.

Sara Heppling Trygg på Skärholmens stadsdel känner till debatten som det rosa gymmet lett till. Och välkomnar den.

– Den rosa färgen är laddad och ses som kvinnlig. Gymmet måste inte vara rosa, men det kan vara det. Att skapa jämställda miljöer är lättare sagt än gjort, vi måste prova oss fram. En del är att få igång samtalet om vad jämställda miljöer är. Vi är inte rädda för det.

Och det finns en tanke med att placera gym och löpspår mitt i bostadsområdet.

– Idén kom till när vi tittade på hur naturreservatet används. Många löptränar där men andra känner sig också otrygga där kvällstid. Tanken är att man ska kunna motionera i ett tryggt, upplyst område där många rör sig. Du kan ha barnen på lekplatsen och gymma samtidigt, säger hon.

Lekplats? ”Utegymmen vid IP:n och badet är lite mer riktiga, det här ser ut som en lekplats. Jag tycker att det är lite fånigt med ett särskilt kvinnogym”, säger Susanne Engdahl. Foto: Sara Ringström

Skyltat. Instruktionerna är för små och svåra att läsa för många, tycker Susanne Engdahl. Foto: Sara Ringström

Så funkar gymmet

Det nya kvinnogymmet står i Sätradalsparken i Sätra.

Ett 2,5 kilometer långt löpspår har också anlagts, större delen grus och 100 meter löpbana. Tanken är att fler kvinnor lockas att springa på en befolkad, upplyst plats än på löpspår i skogen som kan kännas otrygga.

Löpspåret kommer få tydligare skyltning.

Bygget har kostat 1,7 miljoner kronor.

Satsningen är en del i stadsdelens plan att göra offentliga platser mer jämställda.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.