Ordningsproblem. Flera idrottsföreningar i Järfälla upplever problem med föräldrar som inte uppför sig ordentligt på sina barns matcher. Bilden är en genrebild. Foto: Mikael Andersson

Nya skyltar ska få föräldrar att bete sig på läktaren

Att föräldrar skäller på domare och tränare från läktarplats är ett problem som flera idrottsföreningar i Järfälla upplever. Nu hoppas man att nya skyltar med ordningsregler ska ändra på den saken.

  • Publicerad 16:13, 21 maj 2018

Som förälder ska man heja på, inte ropa fula ord eller gapa mot domaren

Ordningsregler. Så här kommer skylten som ska sättas upp på ett 50-tal idrottsanläggningar i Järfälla att se ut. Foto: Järfälla kommun

"Barnidrott ska byggas på lek och glädje". Det är den första ordningsregeln av fem på en skylt som ska sättas upp på alla idrottsanläggningar i Järfälla.

Det kanske låter som en självklarhet – men så är inte fallet för alla. Flera idrottsföreningar i Järfälla har hört av sig till kommunen då de haft problem med föräldrar som beter sig olämpligt och aggressivt från läktarplats, mot domare och tränare, under barns och ungdomars matcher.

– Det tycker vi är jätteproblematiskt. Barn måste få ha kul, det är i första hand därför man idrottar. Som förälder ska man heja på, inte ropa fula ord eller gapa mot domaren, säger Mika Metso (S), ordförande i kultur-, demokrati- och fritidsnämnden i Järfälla.

"Hoppas att det blir en väckarklocka"

Bland annat har IFK Viksjö haft en incident där en domare blivit påhoppad, berättar Mika Metso. Föreningen har därför tagit initiativ till en värdegrundssatsning, där skyltarna är ett första steg.

– Skyltarna kommer inte att undanröja alla incidenter. Men 99 procent av alla föräldrar är på sina barns matcher för att heja på, och så finns det 1 procent som inte riktigt förstått att de är där för barnens skull. Vi hoppas att det här blir en väckarklocka, säger Mika Metso.

Utöver skyltarna kan satsningen bland annat komma att bestå av föräldrautbildningar eller informationsbroschyrer. Vid större idrottsevenemang och cuper har även kommunalt anställda mobila fritidsledare börjat röra sig, för att öka vuxennärvaron och tryggheten på evenemangen.

Den första skylten ska sättas upp på tisdag 29 maj på Viksjövallen. Planen är att alla idrottsanläggningar, runt ett femtiotal, ska ha sina skyltar på plats när höstsäsongen drar igång.

Stockholm Direkt