Guld. Zakarias Berg tog ett nytt SM-guld i Brottning. Foto: Daniel Cannervik

Nytt guldjubel för Zakarias

Brottaren Zakarias Berg, 23, från Stenhamra försvarade sitt SM-guld i söndags.

  • Publicerad 10:17, 7 feb 2019

Det är alltid nervöst för mig på SM då det är en tävling som jag förväntas vinna.

Precis som i förra årets SM gjorde Zakarias Berg och Emil Sandahl upp i finalen i 87-kilosklassen i grekisk romersk stil. Brottarna som varit rivaler sedan juniortiden och haft flera tuffa matcher mot varandra genom åren var på förhand höjdpunkten i finalpasset under SM-veckan i Sundsvall.

Matchen började avvaktande men efter 1,5 minuts brottning blev Emil Sandahl från Helsingborg passiv och Zakarias Berg fick poäng och chansen att brottas i överläge. Den chansen tog han till vara på och lyckades via en rullning ta två nya poäng och gick fram till en 3-0 ledning efter den första perioden.

I den andra perioden försökte Emil Sandahl gå på offensiven men Berg kontrade och tog två nya poäng och gick fram till en 5-0 ledning. Berg försvarade sig sedan skickligt och vann till slut med 5-1 och den Skåfostrade brottaren som numera brottas för AIK tog sitt andra raka SM-guld.

– Det är alltid nervöst för mig på SM då det är en tävling som jag förväntas vinna. Men brottningen kändes bra och i finalen slog jag min huvudkonkurrent med 5-1, säger Zakarias Berg.

Segern i SM var extra viktig eftersom det bara är en av brottarna som blir uttagen att brottas i VM i september. Där kan en OS-plats till Tokyo 2020 säkras via en topplacering, vilket är Bergs stora mål den här säsongen.

– I och med segern så hoppas jag att landslagsplatsen är säkrad för i år och på VM krävs det en topp sex-placering för att säkra en OS-plats, säger Zakarias Berg.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Lyckade landslagsuppdrag

Sport Det blev en lyckad helg för landslagsspelarna från Mälaröarna.torsdag 14/2 8:12

Björklund segrade i Fed Cup-debuten

Sport Tennistalangen Mirjam Björklund, 20, vann i sin singeldebut i Fed Cup.torsdag 14/2 8:11