Guld. Zakarias Berg tog ett nytt SM-guld i Brottning. Foto: Daniel Cannervik

Nytt guldjubel för Zakarias

Brottaren Zakarias Berg, 23, från Stenhamra försvarade sitt SM-guld i söndags.

  • Publicerad 10:17, 7 feb 2019

Det är alltid nervöst för mig på SM då det är en tävling som jag förväntas vinna.

Precis som i förra årets SM gjorde Zakarias Berg och Emil Sandahl upp i finalen i 87-kilosklassen i grekisk romersk stil. Brottarna som varit rivaler sedan juniortiden och haft flera tuffa matcher mot varandra genom åren var på förhand höjdpunkten i finalpasset under SM-veckan i Sundsvall.

Matchen började avvaktande men efter 1,5 minuts brottning blev Emil Sandahl från Helsingborg passiv och Zakarias Berg fick poäng och chansen att brottas i överläge. Den chansen tog han till vara på och lyckades via en rullning ta två nya poäng och gick fram till en 3-0 ledning efter den första perioden.

I den andra perioden försökte Emil Sandahl gå på offensiven men Berg kontrade och tog två nya poäng och gick fram till en 5-0 ledning. Berg försvarade sig sedan skickligt och vann till slut med 5-1 och den Skåfostrade brottaren som numera brottas för AIK tog sitt andra raka SM-guld.

– Det är alltid nervöst för mig på SM då det är en tävling som jag förväntas vinna. Men brottningen kändes bra och i finalen slog jag min huvudkonkurrent med 5-1, säger Zakarias Berg.

Segern i SM var extra viktig eftersom det bara är en av brottarna som blir uttagen att brottas i VM i september. Där kan en OS-plats till Tokyo 2020 säkras via en topplacering, vilket är Bergs stora mål den här säsongen.

– I och med segern så hoppas jag att landslagsplatsen är säkrad för i år och på VM krävs det en topp sex-placering för att säkra en OS-plats, säger Zakarias Berg.

Landslagsuppdrag väntar Andersson

Sport Cornelia Andersson från Ekerö IK hockey ska representera Sverige i inline-VM för damjuniorer.måndag 1/7 8:48

Dansanta Ekeröbor fyra i VM

Sport Wilma Fjällby och Sofia Andersson kom fyra under VM i Discodans i Tjeckien.torsdag 27/6 8:15

Senaste numret

Gilla oss på Facebook

Stockholm Direkt