Nytt spelsätt har lyft AIK:s damer

Med åtta omgångar kvar av elitettan tampas fyra lag om de två åtråvärda topplaceringarna. AIK:s damer är just nu trea och siktar på att fortsätta utmana i toppen i sluttampen.

  • Publicerad 15:50, 23 aug 2019

Efter fjolårets niondeplats har AIK:s fotbollsdamer verkligen rest sig. I vintras tog Robert Lison Svanström och Caroline Sjöblom över som ny coachduo och de började omgående att ändra och nöta in ett nytt spel. Och det har visat sig bli lyckat.

Coach Sjöblom tycker att laget anammat den nya spelidén på ett bra sätt.

– Ja, jag tycker verkligen. Tjejerna har varit lyhörda och tagit till sig spelidén och vi har kommit långt i utvecklandet av den, säger Caroline Sjöblom.

Vad går spelidén ut på?

– Mycket bollinnehav och samtidigt vinna bollen tillbaka snabbt. Vi jobbar mycket med beslut efter motståndet och få spelarna att förstå vad ytor och numerära överlägen betyder på plan.

– Det är ett offensivt spelsätt där vi ska vinna bollen högt och skapa många chanser. Vi vill spela, inte kontra och parkera bussen. Objektivt sett har vi kommit långt i den utvecklingen och kan nu fortsätta att göra det ännu bättre.

Ligger trea i EE

Det högt stående AIK har överraskat många lag hittills anser Caroline.

– Ja, det tror jag absolut. Det är många lag som bli uttröttade, främst i den andra halvleken. Det är jobbigt att inte få röra bollen och vi är nog väldigt jobbiga att möta.

Gnaget har alltså gjort det bra hittills och ligger trea i elitettan. Hösten startade visserligen med en förlust och ett kryss, men i söndags blev det 2–0 borta mot Asarum.

– Jag tycker vi har presterat på en hög och bra nivå hittills och under en längre period. Framför allt innan sommaren. Det var lite stolpe ut i början på höstdelen men vi kände hela tiden att formen var på väg.

"En match i taget"

Åtta omgångar återstår och som det ser ut tampas fyra lag om att komma topp 2. Ettan och tvåan spelar damallsvenskan 2020. Uppsala ligger fyra (37 p), AIK är trea (38 p) medan Hammarby och Umeå är i topp. Båda har 41 poäng inspelade.

AIK vet att läget ser ljust men vill inte gå händelserna i förväg.   

– Just nu tar vi bara en match i taget, det är det enda vi kan ha fokus på. Det är otroligt viktigt att vi har fokus på en uppgift och inte skenar i väg. Visst låter det klyschigt men matcherna ska spelas.

Bra spelschema

En fördel de svartgula har är spelschemat. Förutom epilogen i Borlänge har AIK fyra hemmamatcher att se fram emot och dessutom ska tre av bortamatcherna spelas i Stockholm/Uppsala.

Dessutom väntar båda topplagen i sluttampen.

– Varken Umeå eller Bajen kommer gå rent och det känns häftigt att ha båda dom kvar.

Vad blir målet med sista åtta matcherna?

– Att ta flera poäng än vi gjorde i våras (34) och det tycker jag att vi har en god chans att göra. Vi kryssade lite för mycket då så tar vi fler treor nu är kontentan av det lär bli att vi blir topp 2. Jag tycker att vi håller samma klass som Umeå och Hammarby.

Stockholm Direkt