Jakob Molin (t v) Foto: Anders Ekström

Olika vägar mot slutspel för SVK:s seniorlag

Elitserien är färdigspelat och nu väntar nyheten playoff innan slutspelet. För herrlaget blir det en något enklare väg än för damlaget som med minsta möjliga marginal missade topp 5. I helgen börjar fortsättningsserien.

  • Publicerad 17:00, 8 feb 2019

Första matchen blir extremt viktig.

Tidigare har slutspelet kommit direkt efter att elitserien är färdigspelad. Men från och med denna säsong har ett så kallat playoff lagts till. De fem första lagen i respektive elitserie gick till playoff, men de övriga lagen gick till playoff in.

Kort sagt kan man säga att vägen till slutspel är enklare för topplagen (topp 5) som kvalificerade sig till playoff. Detta gjorde herrlaget i Sollentuna.

Tre segrar av fyra möjliga i sluttampen gjorde att SVK kom femma i ES. Dock bara på setskillnad (!) mot sexan Lund.

– Det var ju lite flyt kan man säga. Ett enda set kan ju vara en ynka förlorad boll i någon match. Det var små marginaler, säger spikern Jakob Molin till Vi i Sollentuna-sporten.

SVK herr har varit ojämna denna säsong, men varit något starkare efter jul, menar 21-åringen från Törnskogen.

– Ja, jag tycker ändå det. Vi har blivit bättre på mottagningar så vi kan ta emot flera bollar. Sådana småsaker kan göra stor skillnad.

Niclas Bagelius Foto: Anders Ekström

Damerna missade precis

För damerna blev det också en setstrid, fast åt det negativa hållet. Sollentuna vann båda matcherna i epilogen, men lyckades ändå inte komma förbi Gislaved. På färre vunna set missade damlaget topp 5 i elitserien – och får därför spela playoff in istället.

– Efter en stark avslutningshelg är det med bitterljuv smak att vi blev sexa, säger damcoachen Niclas Bagelius till hemsidan.
– Vi visste att vi var beroende av andra resultat, och när favoriter underpresterar blir man alltid lite besviken, men vi har ingen att skylla annat än oss själva. Istället skall vi vara mycket nöjda med grundserien där vi slagit alla lag utom två i serien och visat att vi är att räkna med.

I helgen börjar fortsättningsserierna. Respektive lag har med sig ett visst antal poäng, baserat på placeringen i grundserien.

De fyra första lagen i playoff behöver inte spela åttondelsfinal så det gäller för herrarna att undvika femteplatsen. För damerna gäller det att komma så bra som möjligt i playoff in för att skaffa sig ett bra utgångsläge till åttondelen.

Erik Hällgren är nu kvitt sitt gips och tillbaka i matchspel. Foto: Anders Ekström

Börjar i helgen

Damerna möter Svedala hemma (14:30) på lördagen, medan herrarna åker till Falkenberg på söndagen.

– Första matchen blir extremt viktig. Om vi slår Falkenberg så har vi goda chanser att bli topp 4, att bli femma är värdelöst, fortsätter Jakob Molin.

– Även matchen mot Örkelljunga blir viktig. Hylte/Halmstad och Linköping är överlag ett snäpp starkare än oss, men vi har dom å andra sidan hemma och kan skrälla. Vi gjorde en bra match mot H/H hemma och Falkenberg slog ju både Hylte och Linköping på GP, så visst finns chansen.

I SVK saknas stjärnan Staffan Blomgren men Erik Hällgren är tillbaka efter sin olyckliga armskada.

Tränaren Lauri Hakala om helgen:

– Falkenberg har mycket kraft på sina kanter, både vänster och högern. I och med Staffan Blomgrens skada slår dom oss i anfallsstriden. Vi behöver slå dom i serve och mottagning, säger han till hemsidan.

Båda SVK-lagen spelar fyra matcher var i fortsättningsserien.

Foto: Anders Ekström

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Kommunen ser över gamla torp

Nyheter Letar du efter ett litet fritidshus? Drömmer du om ett hus från sekelskiftet eller ett torp nära stan? Nu ska Sollentuna kommunfastigheter gör en statusbesiktning av gamla fastigheter, som så småningom kan hyras ut till privatpersoner.lördag 20/4 8:00

Förening städar i Norrviken och Edsviken

Nyheter Naturskyddsföreningen engagerar under Nordiska kusträddardagen Hallå där Linna Fredström, ordförande i Naturskyddsföreningen i Sollentuna. Ni ska snart engagera er i Nordiska kusträddardagen och hålla en skräpplockardag i Norrviken och Edsviken. Varför är den...torsdag 18/4 18:00

Brand släckt i centrala Sollentuna

Nyheter Ingen skadad meddelar Storstockholms brandförsvar. Brandkåren kallades till en brand i centrala Sollentuna under eftermiddagen. Insatsen är nu avslutad.torsdag 18/4 17:10