STJÄRNA. Nilsson och ryssarna får ursäkta, AIK:s största stjärna är alltjämt målvaktsfantomen Andreas Bergwall. Foto: Christian Backevik

Ovanlig nykomling siktar högt i elitserien

En nykomling brukar oftast vara nederlagstippat. Men AIK är ingen vanlig nykomling. De hårdsatsande bandyherrarna är istället en het kandidat till att nå slutspel.

  • Publicerad 09:00, 1 nov 2019

Spela en positiv bandy med ett eget spel. Givetvis försvara eget mål men även spela.

Så var de då uppe i högsta serien. Första stora delmålet är uppnått för AIK. När hårdsatsningen drog igång 2016 var målet att nå elitserien – och det kirrades i vintras.

Efter en stark ”silly season” står AIK:s bandyherrar kanske bättre rustade än någon annan bandynykomling tidigare. Någonsin.

– Ja, så är det nog alla gånger, säger den spelande tränaren Andreas Bergwall.

Om någon vet så är det just Bergwall. Sedan 90-talet har 45-åringen spelat i elitserien och är ansedd av de flesta som "världens bästa målvakt" genom tiderna. Fem SM-guld och sju guld i VM säger det mesta.

Premiär som headcoach

Och det är den spelande legendaren Bergwall som fått uppgiften att leda AIK i elitserien. Som spelare är han superveteran, som tränare rookie.

Förra året var målvakten spelande assisterande coach under Pelle Fosshaug. Säsongen 2019/20 har han huvudansvaret.

– Det har varit kul hittills och jag gillar att fundera på bandy i lite annorlunda banor. Den stora skillnaden är att det tar lite mer tid än jag trodde på förhand, säger Andreas Bergwall.

För AIK:aren Andreas är detta extra stort.

– AIK bandy fanns inte när jag växte upp och nu är man i högsta serien. Det trodde jag aldrig. Jag är supertaggad.

HEMMABORG. Att spela på Bergshamra blir en fördel för AIK menar Bergwall: "Vi är vana och har det som en fördel. Toppklubbarna lär inte tycka detsamma när dom ser anläggningen". Foto: Christian Backevik

Starka nyförvärv

En stomme är kvar sedan 2018/19 och kryddats med ett gäng stjärnförvärv. Fyra etablerade ryssar har tillkommit varav Pavel Ryazantcev (över 1000 mål i ryska ligan) är den kändaste.

Tillsammans med sin svenska motsvarighet, Patrik Nilsson, lär det bli många mål från duon i vinter. Nilsson – med två skytteligavinster – anslöt i våras.

– Han och Pavel börjar hitta varandra bättre och bättre. Det är en jättefördel att ha två så etablerade målskyttar i laget.

Vad säger du annars om truppen?

– Rätt bra, tycker jag absolut. Vi har en trupp som kan gå långt, men hur långt är svårt att säga. Vi kan slå alla lagen känns det som. Just nu funderar jag främst på hur jag får ut mest procent av alla i truppen. Det blir en omställning med elitserien men vi har rutinen.

Känner du en press att prestera efter alla kända nyförvärv?

– Nej. Det är ju idrott vi pratar om och vi är trots allt en nykomling. Vi har ju spelare som varit med sedan division 1 och inte bara ryska stjärnor.

AIK har förutom fina rubriker kring lagbygget även haft en del negativa. Bland annat att Skatteverket granskar klubben. Men det är inget som påverkar, menar Bergwall.

– Inget skulle jag säga. Det är lite samma grejer som i våras som ältas nu igen. Truppen påverkas inte nämnvärt av detta. Snarare att vi går samman ännu mer.

Visat styrka i höst

Under försäsongen har AIK slagit rivalen Hammarby med 6–0 (!), tagit silver i ExTe-cupen och spelat 3–3 mot Edsbyn i fredags. Onekligen starka resultat av en nykomling. På fredagskvällen drar allvaret igång med bortamatchen mot Bollnäs.

– Vi känner oss redo och har haft en bra försäsong med tillräckligt med istid. Cuperna har gjort oss väl som lag och grupp.

Vad blir målet?

– Spela en positiv bandy med ett eget spel. Givetvis försvara eget mål men även spela. Det kravet ska man ha på oss. Vi vill och borde nå slutspel.

RESA. Daniel Axi har varit med från division 1-tiden i AIK. Foto: Christian Backevik

DAGS. Bergwall känner sig taggad för ytterligare en säsong i elitserien. Bild från när platsen säkrades i mars 2018. Foto: Christian Backevik

Foto: Christian Backevik

Stockholm Direkt