Överlägsen Jesper blickar utomlands

Tre raka USM-guld och överlägsen i sin åldersklass. För att få bättre sparring blickar kulstötaren Jesper Ahlin, 16, därför utomlands – och siktar även på att börja tävla mot äldre.

  • Publicerad 12:00, 10 jun 2019

Jesper testade de flesta friidrottsgrenarna när han var knatte i Väsby IK. Men det blev snabbt uppenbart att det var kula som han hade fallenhet för.

I sin allra första kultävling blev han tvåa och därför har utvecklingen gått framåt med stormsteg. Sedan ett par säsonger tävlar Jesper Ahlin, 16, för Tureberg i Sollentuna och är idag överlägsen etta i sin åldersklass.

– Det gick fort för mig att bli bra på kula och den passar mig väldigt bra. Jag har alltid varit lång och före i utvecklingen så det har gynnat mig, säger Jesper som även gick på handboll i BSK tidigare.  

Tre raka USM-guld

I sina tre senaste svenska mästerskap, varav två inomhus, har det blivit guldmedaljer i samtliga. Dessutom flera meter före sina jämnåriga konkurrenter. Lägg därtill flera andra överlägsna segrar på andra nationella tävlingar. Självklart har han flera klubbrekord i Tureberg.

Just nu är Jesper fyra meter före närmaste konkurrent på listan för årsbästa. Då den totala längden på hans bästa stöt ligger på strax efter 18 meter (18,35) så är fyra meter mycket.

– Det är såklart kul att vinna, även om inte utmaningen är så stor.

Blickar utomlands

För att få bättre matchning funderar Jesper, och tränaren Thomas Hirvonen, att han ska tävla mer utomlands. Förra året stötte han drygt 18 meter på en internationell tävling i Göteborg, tog guld – och fick mersmak.

– Jag tycker det var kul att få möta nya friidrottare som låg på samma nivå som jag, det gav mig bra adrenalin. För att bli bättre är det bra om jag kan möta fler konkurrenter på nivå, det är lite svårt att tagga till utan konkurrens.

Utomhussäsongen är i sin linda och 16-åringen från Bollstanäs har mycket att se fram emot under senvåren och sommaren. Dels vill han försvara sitt USM-guld även utomhus, dels kanske mäta sina krafter på senior-SM i augusti.

– Det beror på hur jag stöter med seniorkulan (7,26 kg) i år, men det skulle vara en stor och rolig utmaning. Jag kör just nu med 5-kiloskulan och det har gått bra, det är ett kilo tyngre än 2018.

Siktar på ungdoms-OS

Största målet med 2019 är att nå EYOF i Azerbajdzjan i juli, som är en sorts ungdoms-OS. Jesper har redan kommit över kvalgränsen på 18 meter vid flera tillfällen. Nu gäller det bara att han blir en av tolv svenskar som väljs ut.   

– Det är bara ett visst antal som får åka så man får hoppas. Det skulle vara häftigt att få tävla utomlands i en riktig stortävling och se hur man reagerar då med de höga kraven som medföljer.

– Målet är att nå pallen på EYOF och jag tror jag måste över 19 meter då. Jag siktar också givetvis på att vinna USM igen och även att klättra på världsbästa-listan. Jag är på plats 16 nu i världen, men är ett år yngre.

Trots att Väsbysonen, vars långsiktiga mål är nå OS, är bäst i sin åldersklass är han långt ifrån nöjd. Lite småskador med knät och armbågen har gäckat honom på sistone.

– Året har börjat helt okej ändå, men jag har en del att jobba på. Man kan alltid bli bättre. Jag vill gärna komma över 20 meter i år.

Jesper Ahlin

Ålder: 16 år, född februari 2003

Bor: Bollstanäs

Moderklubb: Väsby IK friidrott

Meriter: Tre raka USM-guld i kula, flera andra guld i mindre tävlingar.

Klubb: Turebergs friidrottsklubb

Aktuell: Bäst i sin åldersklass i kula och siktar på att prestera starkt på flera tävlingar under sommaren.

Visa merVisa mindre
Stockholm Direkt