Panghobby som smäller högt

Sugen på att testa skjuta hagelgevär eller pistol? På Huddinge jaktvårdsförening kan man prova olika banor i olika svårighetsgrader. Sporten som tränar känsla, precision och nerver.

  • Publicerad 10:56, 21 aug 2015

Tre border collies rusar iväg över det öppna fältet. Längs en grusväg, långt in i skogsområdet finns Huddinge jaktvårdsförening. Här kan skjutglada och de som är på jakt efter jägarlicense komma och pröva sin lycka. Thomas håller ställningarna.

– Klubben bildades 1949, själv har man varit med ett tag som funktionär. Det är väldigt roligt, alla får komma och skjuta även om man aldrig testat förut, berättar Thomas och tar ut hagelgevär från funktionärsstugan.

På klubben kan man testa allt från hagelbanor till pistol- och älgbanor. Många kommer för att öva sig i sporten och för att hitta ett naturskönt avbrott i vardagen. Bland dem finns Sven Olsson.

– Det finns en viss dramatik över sporten, det är en avvikelse från vardagen. För mig är det avkoppling och ett sätt att vara ute i naturen med vänner. Man får helt enkelt en annan dimension på tillvaron, berättar Sven som normalt kör pistolskytte men som idag ska testa hagelbana.

För de som vill träna precision rekommenderar Thomas att man testar pistolskytte. Hagelgevär bygger mer på reaktion, Thomas liknar det vid när fotbollsspelare nickar bollen i mål.

– Det är känslomässigt, man måste känna in när man ska skjuta med hagelgevär. Ungefär som fotbollsspelare gör. Pistolskytte skiljer sig därför mycket från hagel, säger Thomas.

Inte farligt

Det är en lite annorlunda sport som kanske höjer en del ögonbryn. Sven tror att det handlar om idéer om att det ska vara farligt.

– Säkerheten är första prioritet, att det skulle vara en farlig sport är helt enkelt inte sant. Hästsporter, som jag också sysslat med, är vansinnigt mycket farligare. Till och med ishockey är det hur många som helst som tar skada, säger Sven.

Han tror att det är två typer av personer som söker sig till skytte. Dels de som vill skjuta för träningen och de som vill ha jaktlicens. Men utöver privatpersoner kan skyttelag hitta till klubben för att träna mellan säsonger, berättar Thomas.

400 meter per sekund

Ingen bana är den andra lik. Det finns flera olika stationer och i dagens övning står fem personer i varsin ”bur” och man skjuter en efter en. Lerduvorna skjuts ut ur maskinerna högt och lågt, och det gäller att ha ögonen med sig.

Christer Björklund står i bur nummer tre. ”Ja”, ropar han högt. Han skjuter två skott, haglet färdas 400 meter per sekund och träffar de miljövänliga lerduvorna som sprätter åt alla håll. Det ryker ur pipan.

Huddinge jaktvårdsförening drivs helt av sina medlemmar, allt från banor till skötsel ordnar funktionärerna på klubben. Och de är en av få klubbar som har öppet även på vintern. Med 600 medlemmar finns en stor efterfrågan.

– Det är bara roligt, vi kommer ner hit och grillar en korv och snackar lite, så skjuter vi såklart. Men det är charmen med det här, alla kan testa, tjejer, killar och alla åldrar. Det har hänt att man fått stryk av 80-åringar eller 12-åringar, skrattar Thomas.

– Eller ja, kanske inte 12-åringar då, fyller han i.

HJVF

På Huddinge jaktvårdsförening i Gladö kan alla som vill testa skytte. Man kan prova olika pistolstyper men också att skjuta med hagelgevär. Klubben är öppen året runt.

På HJVF finns både utbildning, träning och tävlingsbanor. De fyra generella banorna är hagel, pistol, älg och rådjursbanor.

Inom hagelskjutning finns tre stora grupperingar: Skeet, Sporting och Trap. I varje grupp skjuts lerduvorna från olika håll, sätt och i olika hastigheter.

Halget är gjort av stål i stället för bly, som har förbjudits. Och lerduvorna är miljövärnliga och bryts ner natuligt. Haglet färdas 400 meter per sekund. Maximalt skjutavstånd är cirka 35
meter.

Huddinge jaktvårdsförening har i dagsläget 600 medlemmar. Klubben är
driven av medlemmarna där funktionärer tillhandahåller vapen och träning på plats.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.