Parkinsonsjuka blir friskare av pingis

I tio veckor har eldsjälen Lasse Naesström pingistränat personer som lider av Parkinson. Och resultatet blev som han hade hoppats på. Alla i gruppen mår bättre, är bättre tränade – och en har dessutom kunnat minska sin medicinering.

  • Publicerad 14:00, 11 dec 2018

Lasse har bott i Sollentuna i mer än halva sitt liv och startade Rotebro bordtennisklubb 1986. Sedan dess har han varit drivande i klubben vars hem ligger i Rotsunda.

Tidigare i år kom han på en idé efter ett samtal med en spelare i klubbens pappa.

– Han jobbade på Karolinska Institutet (KI) och vi började pratade om hjärnan och träning, berättar Lasse Naesström och fortsätter:

– Jag har jobbat med barn med diagnoser tidigare och de blev bättre av pingisträningen märkte jag. Så varför inte göra samma sak för personer som lider av Parkinson?

Samarbete med KI

Sagt och gjort. Lasse, 75, inledde ett projekt med KI för drygt tio veckor sedan. Åtta personer med Parkinsons sjukdom, varav de flesta från Norrort, hoppade på satsningen och började kontinuerligt träna pingis. Innan starten undersöktes alla och deras värden protokollfördes.

Två dagar i veckan, á två timmar, träffas gruppen vid Norra Strandskolan i Rotsunda.  

– Jag kör hårdare än vad jag annars gör med klubbens ungdomar. Meningen är att man ska vara ordentligt trött, det är då det börja hända saker i hjärnan och kroppen, säger Lasse.  

En som hakade på projektet direkt var den 73-åriga Edsbergsbon Frank Åkerlund.

– Jag fick ett brev hem och anmälde mig snabbt. Det har varit suverän träning och jag är väldigt tacksam för det Lasse gjort för oss, säger Frank när han tar igen sig efter en pingismatch.

Gav önskat resultat

Förra veckan hade tio veckor gått och uppföljningstester gjordes. Och resultat blev som de hoppats på: pingisträningen hade gett bra resultat.

– De kände sig alla starkare och bättre. En hade även kunnat minska sin medicinering och det är ju helt fantastiskt. Jag blir nästan lite rörd av att höra det, säger Lasse.

Frank, som varit sjuk i fem år, fyller på:

– Min reaktionsförmåga är helt annorlunda och jag är bättre tränad. Konditionen gör att kroppen mår bättre och jag känner mig taggad för att motionera mera nu. Jag hoppas att vi kan fortsätta träna pingisen, säger Frank.  

"Vill fortsätta med detta"

Förhoppningsvis kan Lasse och gruppen hålla igång med pingisträningen.

– Det har varit fantastiskt roligt att se hur de kämpar med detta. Alla är positiva och taggade. Vissa kunde inte spela alls tidigare och nu har de blivit mycket bättre på kort tid, säger Lasse.   

– Egentligen är tio veckor för lite och de säger att de vill fortsätta så då fortsätter jag gärna. Jag tror på detta och hoppas det går att lösa. Vill dom, så vill jag.

I fredags skedde avslutningen i gymnastikhallen i Rotsunda. Sex av de åtta spelare spelade då i ”Parkinson-mästerskapen” – där alla mötte alla.

– Tanken är att ha den en gång om året, jag ordnar den mer än gärna, säger Naesström.

Frank fick dock inte till det riktigt i matcherna och blev sexa.

– Äsch, det tar jag inte så allvarligt. Det var mest kul att vara med, säger han med ett leende.

Parkinsons sjukdom

Är en kronisk neurologisk sjukdom. De första symtomen kommer vanligen efter 55 års ålder.

Vid sjukdomen förstörs cellerna som tillverkar dopamin. Hjärnan får då svårare att kontrollera de nervsignaler som styr kroppens rörelser.

Ungefär en av hundra personer över 60 år får sjukdomen och den är vanligare hos män. Orsaken till sjukdomen är inte helt klarlagd.

Du kan inte bli frisk från sjukdomen, men det finns olika behandlingar och läkemedel som kan minska besvären.

KÄLLA: Vårdguiden

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Ny konstgräsplan i Silverdal

Nyheter Planerad att byggas på Silverskogens fastighet En fullstor fotbollsplan i granulat och med belysning är planerad att stå redo i Silverdal senast nästa år.fredag 14/6 17:30

Budget för 2020 är klubbad

Nyheter Kommunalskatten fortsatt oförändrad Majoritetens budgetförslag klubbades under budgetdebatten på torsdagen vid fullmäktige i Sollentuna.fredag 14/6 15:22

Då ska "nya" Rotebroleden vara klar

Nyheter Trafikverket: Håller på med färdigställning Flera körfält, nya trafikplatser och en längre gång- och cykelbana – snart är Rotebroleden som knyter samman Sollentuna och Järfälla färdig.fredag 14/6 11:39
Stockholm Direkt