Parmida från Skälby siktar mot SM: "Bassängen är min scen"

På bara ett år gick konstsimmaren Parmida Hamdollazadehkive, 18, från nybörjargrupp till tävlingsgrupp. Nu siktar hon mot sitt första senior-SM-guld.

  • Publicerad 17:05, 1 mar 2017

"Jag har alltid älskat vatten. Innan jag började på konstsim så åkte jag ofta hit till simhallen i Jakobsberg på helgerna. Särskilt med pappa som också gillar att simma.

En gång när vi var här hela familjen så var det en kvinna här med en grupp småtjejer. Min mamma gick fram och frågade vad det var för verksamhet de hade och när de sa konstsim frågade min mamma om jag ville pröva.

Visst sa jag. I början var det kämpigt. Jag började sent för att vara konstsimmare. Jag var äldre än alla andra i gruppen och kände att jag inte var lika bra. De andra var sju, åtta år och jag var tretton. Jag var nära att sluta flera gånger.

Men på något sätt blev jag så kär i sporten att jag fortsatte ändå.

Jag tränade dans på Kulturskolan här i Järfälla. Och jag tyckte om teater och vatten, så det här var den perfekta kombinationen för mig.

Andra terminen fick jag hoppa upp från nybörjargrupp till en så kallad B-grupp, en tävlingsgrupp. Det var läskigt. Jag var lite oförberedd men jag gillade sporten så mycket så jag struntade i det. Ju mer tiden gick blev jag van och jag fick jättegoda vänner här. Nu har det blivit fem års vänskap genom sporten.

Mest stolt är jag över mitt junior-SM-guld och när jag utsågs till årets konstsimmare. Jag har sett så många duktiga konstsimmare få det här priset. Och så får man det plötsligt själv. Det kändes väldigt ärofyllt.

"Jag har en signaturrörelse. Ena foten och huvudet ovanför ytan och så snurrar man. Den brukar jag ha med i mina program" Foto: Mikael Andersson

Jag har precis gått upp till senior och får tävla på SM-nivå. Det har alltid varit en dröm att få vinna SM-guld. Skulle jag verkligen få min önskan igenom så skulle det vara att få representera Sverige på en internationell tävling.

Jag tränar fyra till fem gånger i veckan och kör främst solo och lag vid sidan av med Järfälla konstsim. Solo är individuellt, musiken väljer vi själva och så får tränaren anpassa programmet efter det. Ett program är kanske tre längder totalt, med en minut per längd.

Vi har undervattenshögtalare och då hör man på något sätt strukturen och rytmen i musiken. Sedan räknar vi alltid, vi har åttatakter.

Ungefär 70 procent av programmet som vi simmar är vi upp och ner i vattnet och håller andan. Och det är inte bara att man ligger ner och håller andan, utan vi jobbar fysiskt också.

Men eftersom vi ska le eller visa attityd på något sätt så får man ha munnen öppen och andas lite. Det är teatern i konstsimmet. Det är en del domarna dömer på också – det artistiska uttrycket.

Jag tänker att skådespelarnas scen är på teatern eller framför kameran. Bassängen är min scen."

Parmida Hamdollazadehkive har utsetts till årets konstsimmare av Svensk simidrott. Foto: Mikael Andersson

Parmida Hamdollazadehkive

Ålder: 18

Bor: Skälby

Familj: Mamma, pappa och lillasyster

Gör: Konstsimmare, som den senaste tiden utsetts av Svensk simidrott till Årets konstsimmare 2015 och tagit JSM-guld. Går sista året på naturprogrammet på gymnasiet.

Favoritmusik att simma till: Jazz och bluesmusik. Just nu simmar jag till "It’s a mans mans world" av James Brown.

Klubb: Järfälla simsällskap, som 2015 utsågs till Sveriges bästa konstsimmare baserat på SM-poängen. 2016 kom klubben tvåa.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Så blev försöket med sex timmars arbetsdag i Järfälla

Nyheter 50-tal medarebetare fick kortare arbetsdagar Från i höstas har närmare 50 socialtjänstanställda i Järfälla provat på sex timmars arbetsdag. Nu löper projektet mot sitt slut – och det får både ris och ros.fredag 18/5 11:21

Stadens kritik efter besök på studentbygge

Nyheter ✔Hissen fick stängas av ✔Fuskade med balkongerna Vi har tidigare skrivit att studenterna i Spångas nya studentbostäder på Nekvägen tycker att säkerheten brister. Nu har staden satt användningsförbud på studenternas hiss.fredag 18/5 9:50