Pehr, 92, hoppas på VM 2017

Åldern är bara en siffra. Pehr Svenshammar fyllde 92 år förra veckan och spelar fortfarande tennis tre dagar i veckan. Dessutom tävlar han regelbundet och innehar en mycket gedigen merit- lista.

  • Publicerad 12:00, 23 dec 2016

Faller man ihop på
tennisbanan så dör man en skön död.

Det var relativt sent som Pehr Svenshammar började med tennis. När han var runt 30 år höll han i ett racket för första gången, efter att en granne introducerat honom. Han blev fast direkt.

Därefter har han knappt släppt racketen.   

Nu, drygt 60 år senare, är Duvbobon fortfarande aktiv. Tre dagar i veckan står nämligen 92-åringen på banan i tennishallen, i Ör. En singel, och två dubbelpass är veckoschemat.

– Jag ser fram emot det varje gång, tre dagar är lagom för mig. Framför allt ser jag fram emot onsdagstennisen då jag spelar med min dotter och svärson. En tuff dubbel, men jag hänger fortfarande med, säger Pehr Svenshammar som varit med i Sundbybergs TK sedan 60-talet.

– Det är mitt andra hem här i hallen. En trevlig klubb, som man absolut inte vill lämna. Jag är numera hedersmedlem i STK.

På 50-talet började Pehr tävla aktivt. Genom åren har han rest över hela världen och representerat Sverige. Och det är en imponerande meritlista som han skrapat ihop.

Eller vad sägs om 15 SM-guld i singel och sex i dubbel? Dessutom två EM-medaljer och sju i VM.

– Det är något att vara glad över. Tävlingsinstinkten är alltid närvarande. Även om det är ett nöje att spela, vill man ju vinna.

– Det är alltid härligt att representera Sverige. Vi har en härlig laganda vi som åker ut och tävlar.

År 2000 var ett år att minnas. Dels tog Pehr guld i SM, både ute och inne. Han slog även en gammal Wimbledonmästare och blev ”årets tennisveteran” i Sverige.

– Att slå legendaren Tom Brown kändes mycket bra. Det var i en tävling i Kapstaden. När jag fick ”årets veteran”-titeln kändes det överraskande men samtidigt mycket bra. 2000 var mitt bästa år.

Sedan Pehr passerade 90-strecket så finns det inte längre en klass på veterantävlingar för honom. Därför får han spela mot yngre. I SM-finalen i somras stod en sju år yngre motståndare för motståndet. Det var 25:e året i Båstad, där ute-SM för veteraner alltid avgörs.  

Han har dragit ner lite på tävlandet numera, men än lockar det att tävla på yttersta nivå. Pehr har inte bestämt sig angående inomhus-SM i april, men nästa höst finns det något extra spännande som inbjuder.

– Jag hoppas att få åka till VM i Florida i oktober 2017. Då ska de eventuellt ha en klass för 85-lag, vilket de inte haft tidigare. Jag hänger inte riktigt med 80-åringarna längre, men blir det 85-klass åker jag troligen. Florida lockar verkligen.

Trots sina 92 fyllda år ser Pehr Svenshammar inget slut på sitt tennisspelande.

– Nej, jag spelar så länge jag kan och är förskonad från skador. Jag hade ryggproblem på 90-talet, men efter en operation har jag inte haft ont alls.

– Tennisen medverkar till att jag mår bra. Men visst har man haft lite krämpor genom åren och jag hade en hjärtinfarkt för 16 år sedan. Men det avskräcker inte alls, tvärtom. Faller man ihop på tennisbanan så dör man en skön död.

Mer Pehr Svenshammar

Ålder: 92 år, född 1924.

Bor: Född i en by utanför Ljusdal (Kallmyr). Bor i Duvbo sedan 17 år.

Meriter: SM-mästare 22 gånger (singel,
dubbel, mixed), två EM-medaljer och sju VM-medaljer. ”Årets
veteran-tennisspelare” år 2000.

Aktuell: Spelar
tennis tre gånger i veckan och tävlar kontinuerligt. Med i Sundbybergs TK sedan 60-talet.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Här byggs det flest hyresrätter

Nyheter Byggstarter under 2018 i Stockholms län Närmare 9 000 bostäder har planerad byggstart i Stockholms län i år. Men det råder stora skillnader mellan kommunerna hur mycket som blir hyresrätter respektive bostadsrätter, visar en ny rapport. I...lördag 23/6 13:40

Man misshandlad i Hallonbergen

Nyheter En man misshandlades svårt i Hallonbergens centrum tidigt på lördagsmorgonen.lördag 23/6 12:55

Trygghetsbil ska förhindra brott

Nyheter På onsdagen invigdes Sundbybergs stads nya trygghetsbil. Bilen bemannas av volontärer som ska förhindra brott och skapa gemenskap.onsdag 20/6 16:38