Tränarideal. IFK Stocksund ska genomsyras av mottot "seriös och generös", berättar Kalle Ekstam: "Det handlar bland annat om att alltid göra vårt bästa och att respektera motståndarna, men också att alla känner sig välkomna på vår idrottsplats. Foto: Robin Högberg

Populära Kalle – kan bli årets ungdomsledare i Danderyd

Snart ska vinnarna av Danderyds ungdomsledarstipendium koras. Klart flest röster hittills har fotbollstränaren Kalle Ekstam, som hyllas för sina insatser som ungdomsledare i IFK Stocksund.

  • Publicerad 10:26, 16 feb 2018

Årets ungdomsledarstipendium i Danderyd delas ut till två personer som särskilt bidragit till föreningens utveckling.

Den mest populära kandidaten sedan omröstningen startade i januari är Kalle Ekstam, som tränar flera flicklag i IFK Stocksund, samt föreningens damlag.

"Kalle är en fantastiskt begåvad ledare. Han ser alla barnen och får dem att växa inom fotbollen och kanske framförallt som medmänniskor", lyder en av nomineringarna.

"Världens boost"

Kalle Ekstam har varit flick- och damlagstränare i IFK Stocksund sedan 2011, och hade dessförinnan tio år bakom sig som pojklagstränare.

– Jag får ofta frågan om det är ett medvetet val att träna bara tjejer, men det är det inte. Jag ville testa något nytt och trivdes jättebra med det, och på den vägen är det.

Att vara nominerad till ungdomsledarstipendiet tycker han känns helt fantastiskt.

– Jag är otroligt ärad och jätteglad över det. När andra uppskattar vad man gör får man världens boost, säger Kalle Ekstam.

Varför är du så populär?

Svårt! En viktig sak tror jag är ha sitt ramverk som ledare, som kan vara lätt att tumma på i en tävlingsinriktad miljö. Då är det är det lätt att tappa det här med glädje, utbildning, deltagande och värme och kortsiktigt jaga resultat.

Vad motiverar dig?

Jag är intresserad av människor och älskar fotboll. Spelarnas lärande, prestationer och glädje är min belöning.

Handlar om att hitta sin egen stil

Just den här dagen, när Danderyds Nyheter hälsar på, är det träning för flickor födda 2006. För två år sedan kretsade allt mycket kring ordning och reda, men nu handlar det mer om att hitta sin egen stil, berättar Kalle Ekstam.

– Man kan inte sätta spelarna i en mall utan måste låta dem få vara sig själva på planen och utvecklas. Och den moderna fotbollen har ju plats för väldigt många typer av fotbollsspelare, det är viktigt att veta om redan från början, säger han och fortsätter:

– En stor del av vår utbildning läggs på fotbollsförståelse, att de ska vara analytiska och förstå spelets dynamik. Det är inget man gör på en vecka. Vi vill att den fotbollsutbildning vi ger ska vara den främsta så går att få.

Ni siktar väldigt högt!

– Det är jättehögt ställda mål. Det utmanar oss, men inspirerar oss också. Spelarna ska även få en fantastisk utbildning i det sociala, och få med sig de verktyg de behöver i sitt vuxna liv, säger Kalle Ekstam.

Uppskattning. "Kalle är rättvis, väldigt rolig och lagom sträng. Han är bästa tränaren på jorden", säger Wilma Karling (till vänster), som får medhåll av lagkamraten Vilma Heumann: "Han är också bra på att visa nya övningar tydligt så man förstår". Foto: Robin Högberg

Danderyds ungdomsledarstipendium

Stipendiet delas ut varje år till två personer som genom aktivt föreningsarbete bidragit till föreningens utveckling.

Vinnarna utses av kultur- och fritidsnämnden i Danderyd och får 7 500 kronor var.

Nominerade hittills är: Kalle Ekstam (IFK Stocksund), Said Hosayn (Stocksunds IF), Albin Bergström (Danderyds SK Volleybollförening) och Kerstin Even (Petruskyrkans barnkör).

Omröstningen pågår till och med den 1 mars och utdelningen sker den 6 juni vid nationaldagsfirandet på Djursholms slott.

Senaste årens vinnare

Här är vinnarna i Danderyds ungdomsledarstipendium de senaste fem åren.

2017

Camilla Sjöholm, SDE Hockey

Said Hosayn, Stocksunds IF

2016

Hermine Pagmar, Djursholms Ridklubb

Per Lundvik, Enebybergs IF fotboll

2015

Björn Holm, Djursholms segelklubb

Anders Gjärdman, Danderyds SK friidrott

2014

Pia Eneström, Enebybergsgymnasterna

Anders Holm, SDE Hockeyförening

2013

Marie Stensiö, Enebybergs IF

Göran Crafoord, Danderyds Karate Klubb

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

60 års kamp för kvinnor inom polisen

Nyheter ”Männen kallade oss attrapper” Männen på stationen vägrade jobba med dem. De kallades "attrapper", och de som blev gravida löd under öknamnet "halvpoliser". Nu är det 60 år sedan de första kvinnliga poliserna började patrullera...fredag 14/12 16:29

Akuten: "Situationen är fortfarande ansträngd"

Nyheter Svarar på sjuksköterskans hårda kritik Sjuksköterskan Maria larmar om en ansträngd situation på Danderyds sjukhus akut. "Jag förstår att medarbetare upplever att de ligger efter", säger Py Johnson-Fohlin, verksamhetschef på...fredag 14/12 11:57