”Privilegium att ha fått livnära mig på fotboll”

Nära proffskontrakt i USA, utsedd till bästa spelare i Sundsvall och 36 allsvenska matcher. En barndomsdröm har besannats – och precis avslutats. Tegelhags-sonen Fredric Jonson lägger ner sin långa elitkarriär som fotbollsspelare.

  • Publicerad 09:08, 28 maj 2016

Jag är nöjd med min
karriär

En lång karriär kan nu summeras. En karriär som började i, det numera nedlagda, Helenelunds IK fotboll och fortsatte i IFK Sollentuna. När Fredric Jonson var 14 år klev han i stället över till Essinge International. Där tog han bland annat pojkallsvenskt silver med årskullen över (P86).

– Det var då man utvecklades som mest och man växte till sig, berättar Fredric som i dag hunnit bli 28 år.

När sedan Essinge slogs ihop med Vasalunds IF vankades det A-lagsspel. Men Fredric kom inte med, utan fick spela en lärorik säsong i IFK Sollentuna i Trean. Lite besviken – men som en bättre fotbollsspelare – kom han tillbaka till klubbens A-lag. Trots utvisning i debuten (efter 20 minuter) tog han lärdom och kom tillbaka starkare. Efter det var mittbacken helt ordinarie och spelade bland annat 29 matcher i Superettan som 23-åring. Samma år var han nära på att bli utlandsproffs.

– Jag provtränade med New York Red Bulls på La Manga. Då var Hasse Backe tränare där. Det kändes bra och det var nära ett kontrakt. Men de ville inte värva en utlänning om det inte var en startspelare. Det var bara att gilla läget och gå vidare, säger Jonson, som dessutom provtränat med Benfica under årens lopp.

I stället hörde GIF Sundsvall av sig. Eftersom Fredric Jonson aldrig haft en agent, skötte han förhandlingarna själv med Medelpadsklubben. Ett treårskontrakt kritades på.

– Jag kom till ett lag med ambitioner. Mitt första år blev jag utsedd till både årets spelare och nykomling. Efter ett förlorat kval 2011 gick vi upp till Allsvenskan året efter. Det var en jättekul tid och jag fick mycket speltid och utvecklades.

Efter tre säsonger och 76 matcher för GIF längtade han hem till Stockholm. När BP hörde av sig bestämde sig Fredric att skriva på för två säsonger.

– Framtiden såg ljus ut och det kändes riktigt bra
i BP.

Då kom skadorna. Fredric, som aldrig tidigare haft några större skadebekymmer, skadade sig en vecka före den allsvenska premiären. Tegelhagssonen fick ett uttänjt ledband i knät och kunde sedan bara göra tolv allsvenska matcher 2014. Samma visa året efter, då en baksida krånglade och faktiskt var nära att göra mittbacken till idrottsinvalid.

– Muskeln hängde på sista tråden. Men jag lyckades kämpa mig tillbaka och jag hann spela en match 2014, då vi åkte ur Allsvenskan. Det gick bra för mig och jag såg fram emot säsongen efter.

Men även i Superettan fortsatte skadorna.

– Jag inledde skadad och var hämmad av det. Jag missade de första tio matcherna och kände då att musten gick ur mig. Vi hade tagit två pinnar när jag var borta och vi hämtade oss aldrig efter det.

BP åkte direkt ner från Allsvenskan, via Superettan, till Division 1. Då bestämde sig Fredric att lägga ner fotbollen. För 28-åringen blev övergången naturlig, då han ägnat de lediga tillfällena åt studier.

– Jag fick ett bra jobb på Swedbank på hundra procent. Jag satsar numera helhjärtat på mitt civila liv och min familj.Jag har dansat på de fina ställena och mött de bästa. Det har varit väldigt kul och det är klart jag är sugen fortfarande, men jag har fullt upp nu.

Efter förra säsongen la Sollentunakillarna Johan Hedman (ÖIS) från Rotebro och Helenelundssonen Chris- tophe Lallet (IK Frej) ner sina elitkarriärer. De får nu sällskap av Fredric Jonson.

– Klart att det är tråkigt, absolut. Det har varit ett privilegium att få livnära sig på fotboll. Jag är nöjd med min karriär och det har varit en barndomsdröm att få spela fotboll som proffs.

Vad kommer du att sakna mest?

– Spänningen och tävlingsmomentet. Jag tävlar i allt man kan tävla i på jobbet i stället, i brist på annat. Jag brukar faktiskt vinna det mesta här på jobbet.  

Mer Fredric väljer

Bästa minne: ”När jag helt plockade bort Jimmy Durmaz (MFF)”.

Bästa tränare:
Robert Björknesjö, BP.

Bästa medspelare: Emil Forsberg,
GIF Sundsvall.

Bästa prestation: MFF hemma 2012.

Bästa arena: Tele2 arena och Swedbank stadion (Malmö).

Mer Fredric Jonson

Ålder: 28 år, född 1987 (blir 29 i juli).

Uppvuxen: Tegelhagen och Edsviken.

Moderklubb: Helenelunds IK.

Aktuell: Lägger ner sin elitkarriär som fotbollsspelare.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Gott om sportlovsaktiviteter i Sollentuna

Nyheter Det här kan du göra under veckan Skridskor, pysselstund eller samisk samtidskonst? Nu börjar sportlovet och det finns gott om aktiviteter för den som kommer att spendera veckan i Sollentuna.fredag 22/2 11:00

Flera anställda larmar om arbetsmiljön

Nyheter Befintliga och tidigare anställda på kommunledningskontoret beskriver en dysfunktionell organisation där medarbetare är rädda och riskerar utsättas för drev som ofta resulterar i att de säger upp sig...fredag 22/2 9:00