Publikfest när Väsby besegrade Vännäs

Rasmus Sörgardt fick återuppleva barndomsminnen, Lubomir Fetkovic väckte liv i stjärntrion och sportchefen Tom Tärnström njöt när Väsby besegrade Vännäs med 5–1 – inför 1 853 åskådare i Vilunda ishall.

  • Publicerad 20:50, 5 jan 2019

Så här skulle man vilja ha det i varje match

Med 45 minuter till första nedsläpp inledde cirka 50 Väsbybor och Väsby Hockey-supporters en marsch från Väsby station till Vilunda ishall. Marschens syfte var att bygga samhörighet, trygghet och när skaran efter 20 minuter nådde gångvägen längs Husarvägen hade fackeltåget blivit cirka 20 personer längre.

Då var det redan många fler i hallen. Väsbys kassör, Göran Lilja, höftade att 500 redan intagit platser i hockeyborgen samtidigt som fackelgänget släkte sina facklor.

Och det fylldes bara på i hockeyborgen. Med tio minuter till nedsläpp var det tjockt med folk innanför entrédörren och styrelseledamoten Patrik Sundin önskade alla välkomna samtidigt som han kluddade en färgstämpel på allas hand.

Glad sportchef

En tredjedel in i matchen stannade sportchefen Tom Tärnström till:

– Fantastiskt. Vad annat finns att säga. Kul att visa kommunpolitikerna. Det här visar att det finns ett grundintresse för hockey i Väsby, så här skulle man vilja ha det i varje match.

För backen Rasmus Sörgardt, fostrad i klubben, var publikstödet ett kärt barndomsminne.

– Så här var det när man var liten och såg Väsby kvala till allsvenskan. Jättekul, så klart. Jag märkte väl mest av trycket i början, när vi kom in på isen och sedan var det bara roligt att spela inför så här många, säger Sörgardt, som tvingats "laddade upp" med två dygns magsjuka.

– Nu känns det bra.

Trevande upptakt

Själva spelet var trevande till en början, möjligen beroende på viss extra anspänning. Väsby slog ändå an takt och ton, men gästerna från Västerbotten fiskade efter kvicka motattacker och i tredje minuten tvingades hemmamålvakten, Linus Ryttar, till en första skarp frilägesräddning.

Väsbys offensiva stjärntrio med Lubomir Fetkovic, Elliot Lorraine och Christian Holmblad hade fram till i eftermiddag sovit törnrosasömn sedan juluppehållet. Ur den väckte trion sig själva med en läcker kombination i elfte minuten. Den ledde inte till mål, men gav vibration om att mer skulle komma.

Och det kom. 16.17 in i perioden tände publiken på alla cylindrar när "Lubo" vräkte upp en backhand i målvaktens vänstra kryss. Holmblad fick assist på målet och det var bådas första poäng efter tre poänglösa matcher.

David Lindgrens vänstra kryss var eftermiddagens bullseye. Tre minuter efter ledningsmålet hittade Nick Hedemyr samma nätmaska med ett slagskott det ekade om. I det skottläget han fick är Hedemyr grym och målgesten antydde att han vänta länge på ett dylikt upplägg.

Ryttar stängde igen

Andra perioden var ingen höjdare. Hemmalaget tappade fart, udd och tillät västerbottningarna att sticka upp allt oftare. En av höldpunkterna var när Linus Ryttar "limmade" pucken i sin plockhandske efter att en Vännässpelare kommit loss och fått till ett bra avslut.

Dessförinnan hade Elliot Lorraine stött in 3–0, vilket då inte kändes som ett avgörande mål.

Det målet gjorde i stället Rasmus Sörgardt i spel fyra mot fyra, sju minuter in i tredje perioden. Ludvig Wiita Adamsson och Felix Lööv stod för förarbetet och gav backen gått om tid att ladda. Ett handledsskott senare var bullseye träffad igen.

Fetkovic avslutade

Gästerna reducerade snabbt, men trots att dryga tolv minuter återstod hade väsbyiterna tre poäng i hamn. Laget utnyttjade inte en möjlighet i spel fem mot tre, sista målet kom i stället efter 16.57. Ånyo var det Lubo Fetkovic som hittade öppningen.

Väsby toppar med segern tabellen. Redan i morgon utmanas laget av Piteå som överraskande föll mot Enköping i eftermiddag.

Väsbys stjärnor

*** Linus Ryttar

** Lubomir Fetkovic

* Fredrik Stridlund

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Calle Åsell klubblös – utesluter inte Väsbycomeback

Sport VIK-produkt blir free agent Calle Åsell är klubblös efter två år i IK Pantern. Målet med nästa säsong blir att kunna fortsätta leva på hockeyn, men 25-åringen är även öppen för en comeback till moderklubben.torsdag 21/3 13:00