Annan sorts julbord. Bilden visar bordshockeyspel i Björkhagen, Stockholm. Foto: Pär Hugosson

Puck och klubba på bordet i mellandag

Den 28 december hålls bordshockeyturneringen Fjärdhundrapucken på Mellevi IP.

  • Publicerad 15:32, 21 dec 2019

Tiden mellan jul och nyår kan kännas onödigt lång, det vill Fjärdhundra Sportklubb råda bot på med en bordshockeyturnering lördagen den 28 december på Mellevi Idrottsplats. Turneringen har så väl barn som vuxna deltagare.

Evenemanget startar klockan 12.00 och beräknas pågå ända till klockan 22.00. Arrangöerna håller korvgrytan levande hela dagen, Publiken kan handla ur sedvanligt kiosksortiment till mellandagspriser.

Första spelet såldes 1939

Bordshockey är numera den officiella benämningen på ishockeyspel, det vill säga en låda föreställande en ishockeyrink där figurer föreställande ishockeyspelare manövreras via vrid- och skjutbara spakar i kortsidorna och förflyttas längs utfrästa spår. Det är okänt vem som uppfunnit spelet.

Enligt Nationalencyklopedin sålde någon 1939 en handgjord prototyp till AB Aristospel i Stockholm. Bolaget saluförde spelet till och med 1972, då det gick i konkurs. Aristospel hade emellertid från 1957 konkurrens av Stiga i Tranås, som vidareutvecklat spelet och i dag dominerar den svenska marknaden.

Tävlingsverksamheten i Sverige organiseras av Svenska bordshockeyförbundet, som grundades 1987. År 1982 arrangerades det första SM, som vanns av Göran Agdur.

Förutom SM arrangeras ett flertal både svenska och internationella turneringar varje år. Matcherna varar fem minuter.

Första VM hölls 1989 i Stockholm. Mikael Kratz från Orsa vann den individuella titeln, och Sverige vann lag-VM.

Fjärdhundrapucken

När? Lördag den 28 december, klockan 12.00–22.00.

Plats: Mellevi IP

Arrangör: Fjärdhundra SK

Visa merVisa mindre

Så hamnade brassarna i Fanna

Sport Nu kan EnköpingDirekt berätta, genom ett kontrakt tidningen kommit över, hur fyra fotbollsspelare lämnade Brasilien för att söka lyckan i Europa – och kom till Fanna BK.fredag 25/9 9:14

200 unga idrottare känner sig undanskuffade

Sport Var ska EAI:s unga friidrottare träna? Inte på gräset på Enavallen i alla fall, menar Enköpings kommun. – Vi delar arenan med fotbollen och gör ingen skada, men nu, efter över hundra år, vill de...onsdag 23/9 8:12