GULD. Amanda ( t v) och Ellen med pokalen "Bulan" borta i Kanada. Foto: Privat

Rotebrotjejer fick höja VM-pokalen i Kanada

Sverige fortsätter att visa framfötterna i ringettens B-VM. För andra gången i rad vann blågult guldet och två Rotebrotjejer var med i vinnarlaget.

  • Publicerad 12:00, 17 dec 2019

Ellen Granath, 17, var med redan 2017 då Sverige vann B-VM (President pool) i Kanada. I år fick hon sällskap av lagkompisen från Sollentuna HC, Amanda Olofsson.

Finland och Kanada är överlägsna i ringette och tävlar i en egen division. Övriga länder spelar i B-VM och där har Sverige dominerat. Så även i år. Blågult slog både Tjeckien och USA stort i gruppen. Men i finalen blev det desto tightare.

– USA är alltid bättre när det drar ihop sig, det var likadant 2017, säger Ellen Granath.

Efter 0–0 i första gick blågult ifrån och vann den jämna VM-finalen, i Kanada, med 5–3. Sista målet gjordes med en sekund kvar.

– Alltid otroligt skönt att vinna guld och få bekräftelse på det man gör. Sporten är inte stor i Sverige så det kul att vinna där ringetten är superstort, säger Ellen som tog sitt andra VM-guld.

För debutanten Amanda Olofsson, 16, var guldet stort.

– Nästan overkligt. För ett år sedan var jag långt i från spel då det var ett stort steg att ta. Jag hade som mål att komma med och fick nu en bekräftelse på att jag kan och var även högst delaktig till guldet, säger Amanda som också bor i Rotebro.

Laget bestod av sex spelare från Ulriksdal, fyra finskor med svensk anknytning, en som bor i Kanada och de två SHC-spelarna.

– Det är en ära att få vara med i landslaget. Trots att inte så många spelar i Sverige är det stort att få spela ett VM och vinna guld, säger Ellen och får medhåll:

– En häftig känsla. Landslaget är det högsta man kan uppnå i en sport, avslutar Amanda.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Peter, 16, mördades – så vill de närstående hedra hans minne

Nyheter ”Jag kan beskriva honom med ett ord – snäll.” Mordet på 16-åriga Peter Plax skakade hela Sverige. Nu vill Peters familj och vänner hedra sonen, klasskompisen, pianisten och basketkillen så att människor kan minnas allt det han var i stället för...fredag 27/3 16:34

Så kan du uppleva Stockholm utan att lämna soffan

Nyheter Lista: 6 tv-tips för dig som längtar ut på stan Är du en av alla som måste vara hemma nu och börjar bli lite uttråkad? Vi listar 6 filmer och serier som låter dig hänga i olika delar av Stockholm, utan att du behöver lämna soffan.fredag 27/3 14:01

Nya bryggor i Edsviken dröjer

Nyheter Länsstyrelsen måste utreda projektet på nytt Promenadbryggorna i Edsviken, som har väntats bli klara till sommaren, har lagts på is. Mark- och miljödomstolen har gett två Sollentunabor delvis rätt, som hävdar att de kommer påverkas negativt av...fredag 27/3 11:30
Stockholm Direkt