GULD. Amanda ( t v) och Ellen med pokalen "Bulan" borta i Kanada. Foto: Privat

Rotebrotjejer fick höja VM-pokalen i Kanada

Sverige fortsätter att visa framfötterna i ringettens B-VM. För andra gången i rad vann blågult guldet och två Rotebrotjejer var med i vinnarlaget.

  • Publicerad 12:00, 17 dec 2019

Ellen Granath, 17, var med redan 2017 då Sverige vann B-VM (President pool) i Kanada. I år fick hon sällskap av lagkompisen från Sollentuna HC, Amanda Olofsson.

Finland och Kanada är överlägsna i ringette och tävlar i en egen division. Övriga länder spelar i B-VM och där har Sverige dominerat. Så även i år. Blågult slog både Tjeckien och USA stort i gruppen. Men i finalen blev det desto tightare.

– USA är alltid bättre när det drar ihop sig, det var likadant 2017, säger Ellen Granath.

Efter 0–0 i första gick blågult ifrån och vann den jämna VM-finalen, i Kanada, med 5–3. Sista målet gjordes med en sekund kvar.

– Alltid otroligt skönt att vinna guld och få bekräftelse på det man gör. Sporten är inte stor i Sverige så det kul att vinna där ringetten är superstort, säger Ellen som tog sitt andra VM-guld.

För debutanten Amanda Olofsson, 16, var guldet stort.

– Nästan overkligt. För ett år sedan var jag långt i från spel då det var ett stort steg att ta. Jag hade som mål att komma med och fick nu en bekräftelse på att jag kan och var även högst delaktig till guldet, säger Amanda som också bor i Rotebro.

Laget bestod av sex spelare från Ulriksdal, fyra finskor med svensk anknytning, en som bor i Kanada och de två SHC-spelarna.

– Det är en ära att få vara med i landslaget. Trots att inte så många spelar i Sverige är det stort att få spela ett VM och vinna guld, säger Ellen och får medhåll:

– En häftig känsla. Landslaget är det högsta man kan uppnå i en sport, avslutar Amanda.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Älskade klenoder får nytt andrahandsliv

Nyheter Här går skatter från dödsbon tillbaka till marknaden Vad händer med dina prylar när du dör? Många av oss tycker att vi har för mycket, och när en anhörig går bort blir det många saker att ta hand om. Richard Sjöberg ger gamla prylar nytt liv i sin...fredag 28/2 15:24

Åtal väcks efter misshandeln på Kärleksudden

Nyheter 20-åring misstänks även för barnpornografibrott och rån I dag, fredag, väcks åtal mot den man i 20-årsåldern som har suttit häktad misstänkt för försök till mord ute på Kärleksudden i februari förra året. Han är även misstänkt för en rad andra brott,...fredag 28/2 14:40

Här är tiden är ur led i Sollentuna

Nyheter Flera klagomål till kommunen - som inte är ansvariga för driften. Flera klockor i Sollentuna håller inte rätt tid eller går enligt andra tidszoner. Nu har Sollentunabor klagat till kommunen, men de ansvarar inte för aktuella klockorna.torsdag 27/2 16:30
Stockholm Direkt